ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: Περίπου 900 νέα περιστατικά νευρολογικών και γενετικών παθήσεων το 2020

Ο ετήσιος απολογισμός

ΚΥΠΕ

Περίπου 900 νέα περιστατικά νευρολογικών και γενετικών παθήσεων διαγνώστηκαν το 2020 από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), ενώ στα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκαν την ίδια χρονιά περίπου 16.300 εξετάσεις, μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 6.200 περιπτώσεις, που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά αλλά και προγεννητικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2020, που δίδει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, αναφέρεται ότι από το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου, παρά τις δύσκολες συνθήκες και περιορισμούς που επιβλήθηκαν συνεπεία της πανδημίας, κατά το 2020 εξυπηρετήθηκαν περίπου 6.000 άτομα (από τους 14.000 ασθενείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ινστιτούτου) λαμβάνοντας περίπου 29.000 υπηρεσίες.

Όπως σημειώνει το ΙΝΓΚ κατά τη διάρκεια της χρονιάς διαγνώστηκαν περίπου 900 νέα περιστατικά σοβαρών νευρολογικών και γενετικών παθήσεων, ενώ προσθέτει πως οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου αφορούν εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της Νευρολογίας και Γενετικής, οι οποίες παρέχονται μέσω των πολυθεματικών ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, που συνδυάζονται στους χώρους του.

Συμπληρώνει, περαιτέρω, πως το Κλινικό Τμήμα του Ινστιτούτου αποτελείται από εξειδικευμένα Νευρολογικά Κέντρα και Εργαστήρια, Νευρολογικό Θάλαμο ασθενών, ανακαινισμένο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο και Γραφείο Κοινωνικού Λειτουργού, ενώ προσφέρονται επίσης υπηρεσίες από συνεργάτες ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως επίσης και από άλλους επαγγελματίες υγείας.

Εξάλλου, το ΙΝΓΚ αναφέρει πως στα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκαν το 2020 περίπου 16.300 εξετάσεις μετά από παραπομπές από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση σοβαρών παθήσεων για περίπου 6.200 περιπτώσεις που αφορούσαν ενήλικες, παιδιά αλλά και προγεννητικές εξετάσεις.

Εξηγεί πως οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια του Ινστιτούτου αφορούν τη διάγνωση μεγάλου εύρους σοβαρών παθήσεων, προσφέροντας πρωτοποριακές διαγνωστικές υπηρεσίες μοριακής γενετικής, βιοχημικής γενετικής, κυτταρογενετικής, μοριακής παθολογίας, ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, μοριακής ιολογίας κ.α.

Αναφέρει, επίσης ότι, «ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας αλλά και με στόχο τη συνεχή εξέλιξη αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών, κατά το 2020 έγινε εμπλουτισμός των υπηρεσιών γενετικής με την τεχνολογία Αλληλούχισης Νέας Γενιάς για διάφορες ασθένειες».

Σχολιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, καθ. Λεωνίδα Φυλακτού αναφέρει πως «ήταν ομολογουμένως μια ιδιαίτερη χρονιά, γεμάτη προκλήσεις σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο», σημειώνοντας πως «αποδείξαμε για μια ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο, ως ένας αξιόπιστος οργανισμός παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στην πολιτεία και την κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία».

Επιπλέον, στον απολογισμό του το ΙΝΓΚ αναφέρει πως το 2020 «υπήρξε έτος πρόκληση για το ΙΝΓΚ καθώς μέσω του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, ως εργαστήριο αναφοράς που ανέλαβε τη διενέργεια των μοριακών εξετάσεων για την ανίχνευση των κρουσμάτων COVID-19».

«Το εν λόγω Τμήμα, ήταν το πρώτο διαπιστευμένο εργαστήριο στη χώρα μας το οποίο είχε κληθεί στις αρχές της περασμένης χρονιάς στη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων για εντοπισμό των κρουσμάτων COVID-19, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την μεγάλη εξειδίκευση του Ινστιτούτου αλλά και την ετοιμότητά του να στηρίξει την πολιτεία και να βοηθήσει την κοινωνία σε ώρα ανάγκης», αναφέρει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι «μέσα στο 2020, το Τμήμα έχει διεκπεραιώσει περίπου διακόσιες χιλιάδες εξετάσεις για τη νόσο Covid-19 τόσο για λογαριασμό του κράτους, κυρίως για σκοπούς ιχνηλάτησης όσο και προς τους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X