
Σημαντική μείωση των τροφικών αλλεργιών στα παιδιά καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μετά την υιοθέτηση νέων επιστημονικών οδηγιών, οι οποίες ενθαρρύνουν την πρώιμη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών, όπως τα φυστίκια, στη βρεφική διατροφή.
Για δεκαετίες, με τις τροφικές αλλεργίες να αυξάνονται παγκοσμίως, η επικρατούσα ιατρική πρακτική συνιστούσε την αποφυγή των αλλεργιογόνων σε βρέφη. Το 2015 όμως, μια πρωτοποριακή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση φυστικιών από βρέφη μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας κατά περισσότερο από 80%. Το 2017, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ(NIAID) εξέδωσε επίσημες οδηγίες για πρώιμη εισαγωγή, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με την μείωση των αλλεργιών που παρατηρείται σήμερα.
Νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, ανέλυσε δεδομένα από 125.000 παιδιά κάτω των τριών ετών. Τα ποσοστά τροφικών αλλεργιών μειώθηκαν από 1,46% σε 0,93% — δηλαδή μια συνολική μείωση της τάξης του 36%, με τις αλλεργίες στα φυστίκια να υποχωρούν κατά 43%. Πλέον, το αυγό αποτελεί το συχνότερο αλλεργιογόνο στις μικρές ηλικίες.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ οδηγιών και μείωσης —καθώς δεν εξετάστηκαν οι πραγματικές διατροφικές συνήθειες των βρεφών— τα στοιχεία θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρόκειται για πραγματικά δεδομένα που δείχνουν πως μια απλή διατροφική σύσταση μπορεί να έχει ουσιαστικό προληπτικό αντίκτυπο.
Οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμη πλήρως τι προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες, επισημαίνουν όμως ότι οι αλλεργίες ενδέχεται να συνδέονται με ποικίλους περιβαλλοντικούς και ιατρικούς παράγοντες, όπως η αύξηση των καισαρικών τομών, η χρήση αντιβιοτικών στα πρώτα χρόνια ζωής και η υπερβολική καθαριότητα των σύγχρονων νοικοκυριών. Ωστόσο, θεωρείται ότι η έκθεση μέσω του δέρματος μπορεί να πυροδοτεί αλλεργική αντίδραση, αφού ο οργανισμός το αντιμετωπίζει σαν απειλή, ενώ η έκθεση μέσω του πεπτικού συστήματος συμβάλλει στην δημιουργία ανοχής.
Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες (2021) προτείνουν την εισαγωγή κοινών αλλεργιογόνων τροφών μεταξύ 4 και 6 μηνών ζωής, με μικρές, τακτικές ποσότητες (όπως μια σταγόνα φυστικοβούτυρου ή μικρή μπουκιά αυγού) ώστε να «εκπαιδεύεται» το ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η συμμόρφωση παραμένει χαμηλή: μόλις 17% των γονέων δηλώνουν ότι δίνουν φυστίκια πριν τους 7 μήνες, ενώ οι παιδίατροι προτείνουν την πρώιμη εισαγωγή μόνο στο 10% των βρεφών υψηλού κινδύνου και στο 35% των χαμηλού κινδύνου.
Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην έλλειψη ενημέρωσης και στους περιορισμένους χρόνους των παιδιατρικών επισκέψεων.
Με πληροφορίες από New York Times