ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Οξφόρδης - AstraZeneca για παγκόσμια διανομή του υπό δοκιμή εμβολίου, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό

Πρόκειται για την φόρμουλα εμβολίου που άρχισε να δοκιμάζει σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Newsroom Κ, Αθήνα

Συμφωνία συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.

Πρόκειται για την φόρμουλα εμβολίου που άρχισε να δοκιμάζει σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η επιστημονική ομάδα του οποίου εκτιμά ότι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών της μπορούν να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου. Το Ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που πραγματοποιεί την έρευνα, έχει ήδη προβεί σε δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εκατοντάδες εθελοντές και η έρευνα αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από την βρετανική κυβέρνηση με 20 εκατομμύρια λίρες.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα δρομολογηθεί άμεσα η παρασκευή του σε μεγάλη κλίμακα και η διανομή του ανά τον κόσμο, για τα οποία υπεύθυνη θα είναι η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρία. Αρχικά και για όσο διαρκεί η πανδημία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λειτουργήσουν σε μη κερδοσκοπική βάση, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, ο Πασκάλ Σοριοτ, αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρίας ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να επιταχύνουμε την παγκοσμιοποίηση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού και να προστατέψουμε τον κόσμο από την πιο θανατηφόρα πανδημία μίας ολόκληρης γενιάς».

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας Αλόκ Σάρμα χαρακτηρίζει τη συνεργασία ζωτικό βήμα για την γρήγορη παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό - εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό το υπό δοκιμή της ομάδας της Οξφόρδης - και για την άμεση διάθεσή του.

Ο σερ Τζον Μπελ, που κατέχει τον ανώτατο τίτλο τιμής καθηγητή Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τη συνεργασία «σημαντική στον αγώνα κατά των πανδημιών» για το προσεχές μέλλον.

Σε μήνυμά του στο twitter, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ καλωσορίζει τη συμφωνία και γράφει: «Η συνεργασία του καλύτερου βρετανικού επιστημονικού δυναμικού με το καλύτερο βρετανικό επιχειρηματικό δυναμικό θα φέρει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για ένα εμβόλιο. Η επιστήμη είναι αβέβαιη και ίσως κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτή η συμφωνία δίνει στη Βρετανία την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για μία καινοτομία που μπορεί να νικήσει αυτόν τον φοβερό ιό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X