ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα φάρμακα και το δέρμα σας

Ορισμένα φάρμακα ή θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα σας, λόγω των παρενεργειών τους, όπως η υπερβολική ξηρότητα ή μπλε στίγματα

Kathimerini.gr

Eχετε δερματολογικά προβλήματα; Iσως πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο οικιακό σας φαρμακείο. Πολλά φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, μπορεί να επιφέρουν απρόβλεπτες αλλαγές στο δέρμα, προειδοποιεί η δρ Suzanne Olbricht, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Τα φάρμακα που πρέπει να έχετε υπόψη σας περιλαμβάνουν τα παρακάτω.

Αντιπηκτικά

Οι αυτόματοι μώλωπες που εμφανίζονται ακόμη και χωρίς να χτυπήσετε κάπου παρατηρούνται συχνότερα καθώς μεγαλώνετε. Οι γιατροί το ονομάζουν γεροντική ή ακτινική πορφύρα και παρατηρείται συχνά σε άτομα που παίρνουν αγωγή για την πρόληψη θρόμβων στο αίμα, όπως βαρφαρίνη ή ακόμη και παιδική ασπιρίνη.

«Καθώς μεγαλώνετε, το χόριο, η δεύτερη κύρια στιβάδα του δέρματος αρχίζει να λεπταίνει και δεν στηρίζει τα αιμοφόρα αγγεία εξίσου καλά όσο παλιότερα», λέει η δρ Olbricht. Αυτό μπορεί να κάνει πιο πιθανό το σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων. Ακόμη και ο παραμικρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει αιμάτωμα, οδηγώντας σε δυσχρωματισμό και μώλωπες σκούρου μοβ χρώματος, που χαρακτηρίζουν αυτή την πάθηση. 

Η γεροντική πορφύρα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη γήρανση του δέρματος. Εάν λαμβάνετε κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο, ο γιατρός σας είναι πιθανό ότι δεν θα θέλει να το σταματήσετε. Η λήψη αυτών των φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας, αλλά δεν σημαίνει ότι, λόγω αυτής της πάθησης, διατρέχετε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας.

Αντιβιοτικά

Υπάρχουν πολλά αντιβιοτικά που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο δέρμα. Δύο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, η μινοκυκλίνη και η δοξυκυκλίνη, ανήκουν στην ομάδα των τετρακυκλινών.

Οι δερματολόγοι συχνά συνταγογραφούν τη μινοκυκλίνη για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ακμή και η ροδόχρους ακμή (μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ορατά αιμοφόρα αγγεία και ορισμένες φορές σπυράκια που μοιάζουν με ακμή).

Εάν όμως χρησιμοποιείται μακροχρόνια, μπορεί να προκαλέσει γαλαζωπό αποχρωματισμό μικρών περιοχών του δέρματος. Αυτά τα σημάδια κατά κανόνα παρατηρούνται σε τραυματισμένες ή φλεγμαίνουσες περιοχές του δέρματος, όπως σπυράκια ή εγκαύματα που έχουν επουλωθεί. Αυτά τα σημάδια μερικές φορές υποχωρούν μήνες μετά τη διακοπή της αγωγής και σε σπάνιες περιπτώσεις είναι μόνιμα. 

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν δοξυκυκλίνη, μεταξύ άλλων, για τη θεραπεία της ακμής, λοιμώξεων του αναπνευστικού και του ουροποιητικού, και για τη νόσο Lyme. 

Τα άτομα που λαμβάνουν δοξυκυκλίνη μπορεί να παρατηρήσουν ότι το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου, κάποια άτομα αισθάνονται πόνο στην επιφάνεια των νυχιών, λέει η δρ Olbricht.

Φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση

Οι υψηλές δόσεις αμιοδαρόνης, η οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών, μπορεί να προσδώσει γκριζογάλανη χροιά στο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο.

Η αλλαγή του δέρματος που σχετίζεται με αυτή τη φαρμακευτική αγωγή συχνά συμβαίνει μόνο όταν λαμβάνετε το φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν εμφανιστεί όμως ίσως είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί, λέει η δρ Olbricht. 

Οι θειαζίδες, όπως η υδροχλωροθειαζίδη, συνταγογραφούνται συνήθως για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ενώ αυτή η αγωγή δεν είναι απαραίτητο ότι αυξάνει τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος, παρ’ όλα αυτά επηρεάζει το δέρμα. Μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ενός τύπου καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται καρκίνος από πλακώδες επιθήλιο, λέει η δρ Olbricht. 

Οι στατίνες αποτελούν τη συνήθη θεραπεία για τη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο αίμα. Ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμα για την καρδιά σας, αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν επίσης τα λιπίδια του δέρματος, κάνοντας το δέρμα πιο ξηρό από ό,τι συνήθως. Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν την ατορβαστατίνη, τη σιμβαστατίνη και τη ροσουβαστατίνη. 

Τα αγγειοδιασταλτικά, μια συνήθης κατηγορία φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, έχουν συσχετιστεί με αύξηση της ακμής και της ροδόχρου ακμής, παρότι η άποψη της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι ομόφωνη.

Φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι η μπεναζεπρίλη, η υδραλαζίνη και η μινοξιδίλη. Μολονότι αυτός ο συσχετισμός δεν έχει αποδειχθεί, καλό είναι τον γνωρίζουμε, λέει η δρ Olbricht.

Μη ασφαλή συμπληρώματα 

Από το ξεκίνημα της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένους κύκλους για τα συμπληρώματα κολλοειδούς αργύρου που λαμβάνονται από το στόμα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη δρα Olbricht ως «ψευτογιατροσόφια», δηλαδή φάρμακα που προωθούνται χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι θεραπεύουν συγκεκριμένες παθήσεις.

Μάλιστα, ο κολλοειδής άργυρος δεν συνιστάται ως θεραπεία για καμία πάθηση και μπορεί να είναι επικίνδυνος σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας. Ο κολλοειδής άργυρος διαφέρει από τον άργυρο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία δερματικών τραυματισμών, εξηγεί η δρ Olbricht.

Είναι ένα υγρό με μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια αργύρου. Εάν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο άργυρος ουσιαστικά συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας μια πάθηση που ονομάζεται αργυρία ή αργύρωση και οδηγεί σε μπλε αποχρωματισμό του δέρματος. Η αλλαγή αυτή, όταν εμφανιστεί, είναι μόνιμη, λέει η δρ Olbricht.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να έχει ένα ελαφρώς μπλε χρώμα. «Το δέρμα κάποιων ατόμων όμως μπορεί να γίνει πολύ, πολύ μπλε και δεν υπάρχει τρόπος να το αφαιρέσουν από το δέρμα τους», λέει.

Προσοχή στον ήλιο όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα

Εκτός από το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη, πολλά άλλα φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο. Πρόκειται για φάρμακα των ακόλουθων κατηγοριών: 

• Αντιισταμινικά (μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων), όπως η σετιριζίνη.
• Φαινοθειαζίνες (αντιψυχωσικά φάρμακα), συμπεριλαμβανομένης της χλωροπρομαζίνης.
• Σουλφοναμίδες (κατηγορία αντιβιοτικών), όπως το μείγμα σουλφαμεθοξαζόλης και τριμεθοπρίμης,
• Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» πέρασε το κατώφλι της μοναδικής Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής-Ψυχογενούς Ανορεξίας στην Ελλάδα, στο Σισμανόγλειο ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ
X