ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ: Τα δύο πρόσωπα στο τραπέζι της συνεργασίας

Μόνο Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Παμπορίδης συζητούνται επί του παρόντος σ’ ένα ενδεχόμενο συνεργασίας για το 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Λένε πως οι συμβολισμοί είναι το ήμισυ του παντός στην πολιτική, έτσι λοιπόν και η παρουσία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, στο 28ο συνέδριο της ΠΕΟ (ήταν ο μόνος αρχηγός που παρευρέθηκε) δίπλα από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ήταν αρκετή μάλλον για να ενισχύσει στα πηγαδάκια τις συζητήσεις για το πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΚΕΛ και Δημοκρατικού Κόμματος. Τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχονται πως η συνεργασία των δύο δεν αποτελεί έναν υγιεινό περίπατο στο δάσος. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχει και σοβαρή καχυποψία ένθεν και ένθεν. Υπάρχει για παράδειγμα το πρόσφατο παρελθόν των προεδρικών του 2018 που δεν έχει ακόμη επουλώσει πλήρως τις πληγές σίγουρα μεταξύ στελεχών, στο ΑΚΕΛικό αλλά και στο ΔΗΚΟϊκό ακροατήριο. Η ανάγκη ωστόσο για αλλαγή φαίνεται να αποτελεί το κύριο διακύβευμα αλλά και τον κύριο μοχλό πίεσης ώστε να προσπαθήσουν τουλάχιστον να τα βρουν. Σε αυτό το πλαίσιο οι συναντήσεις των δύο κομμάτων και στο ανώτατο επίπεδο αλλά και σε επίπεδο στελεχών έχουν πληθύνει με τα δύο ονόματα που μπαίνουν στο τραπέζι να είναι επί του παρόντος αυτό του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και αυτό του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Η επίσπευση στοίχισε

Η αλήθεια είναι πως στο ΔΗΚΟ, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και το ναυάγιο συνεργασίας για την προεδρία της Βουλής, υπήρξε μία προσπάθεια να βγάλουν προς τα έξω το αφήγημα πως το κόμμα του Κέντρου δεν είναι σίγουρο για κανέναν. Πως δεν αποκλείει ούτε τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, ούτε και αυτήν με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς κύριος στόχος είναι να βρίσκεται το κόμμα στην εξουσία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για φλερτ μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου βόλευαν και τις δύο πλευρές. Τον πρώτο για να μπορεί να περάσει εσωκομματικά πως έχει περισσότερες πιθανότητες εκλογής από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κλειδώνοντας συνεργασίες και τον δεύτερο για να έχει το πάνω χέρι στην όποια διαπραγμάτευση με το ΑΚΕΛ. Υπήρχαν ενδόμυχα και οι ελπίδες στον πέμπτο όροφο του ΔΗΚΟ, πως στην κόντρα Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη θα καιγόντουσαν και οι δύο, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως τη μόνη επιλογή. Ένα σενάριο που θεωρείται απίθανο μεταξύ των συναγερμικών στελεχών. Όχι μόνο γιατί ουδέποτε ο ΔΗΣΥ στήριξε άλλον –πλην συναγερμικού– για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί θεωρούν πως δύσκολα περνά μία τέτοια υποψηφιότητα από τη συναγερμική βάση. Βεβαίως, η κίνηση Αβέρωφ Νεοφύτου να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ φαίνεται να κλείνει περισσότερο το παράθυρο συνεργασίας. Και αυτό γιατί θεωρείται πλέον δεδομένο στο ΔΗΚΟ ότι υποψήφιος του ΔΗΣΥ θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το γεγονός ότι επικρατεί αυτή η άνευ προηγουμένου κόντρα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη –ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη υποψηφιότητα– σε συνδυασμό με το ότι επί του παρόντος οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον συναγερμικό πρόεδρο, απομακρύνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο από το ενδεχόμενο συνεργασίας. Για την αντιπολίτευση θα ξεκαθαρίσει λίγο πολύ το σκηνικό στην κυβερνώσα παράταξη από τη 10η Ιανουαρίου, όταν θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες του εκλεκτού του ΔΗΣΥ και η κατάσταση θα κλειδώσει από την αρχή Μαρτίου. Συνεπώς η αντιπολίτευση θα έχει όλο τον χρόνο να βάλει κάτω τα χαρτιά της και να δει ποιες υποψηφιότητες ευνοεί.

Οι συναντήσεις

Η «Κ» είχε αποκαλύψει πως ο Στέφανος Στεφάνου και ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχαν τρεις συναντήσεις, συζητώντας και αυτό το ζήτημα. Το είχε παραδεχτεί άλλωστε και ο Στέφανος Στεφάνου σε συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή πως συζήτησαν για τις προεδρικές εκλογές, όμως η συζήτηση δεν έγινε με δομημένο τρόπο, καθώς το ΑΚΕΛ δεν είναι έτοιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η «Κ» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ φέρεται να τον ρώτησε τι νομίζει για τα άτομα που ακούγονται και δημοσιεύονται. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέρριψε το ενδεχόμενο Αχιλλέα Δημητριάδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο του Γιώργου Παμπορίδη. Το Δημοκρατικό Κόμμα βεβαίως βάζει πρώτο στο τραπέζι το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον Στέφανο Στεφάνου να μην το αποκλείει. Όπως σημειώνεται από στελέχη τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του ΑΚΕΛ, τα ονόματα που συζητούνται για μία πιθανή συνεργασία περιορίζονται επί του παρόντος στον Γιώργο Παμπορίδη και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ, όπου λήφθηκε και η απόφαση να τεθεί ως πρώτο όνομα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο τελευταίος ανέφερε πως ο Γιώργος Παμπορίδης είναι έτοιμος να βρεθεί απέναντι από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο ΔΗΚΟ υπήρξαν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τον Γιώργο Παμπορίδη και φαίνεται πως οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα στενές. Όπως έχει αναφέρει η «Κ» στο παρελθόν, ο κ. Παμπορίδης διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με την Αναστασία Παπαδοπούλου αλλά και με άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ όπως ο Χρύσης Παντελίδης. Και στο ΑΚΕΛ βεβαίως φαίνεται να βλέπουν κάποιοι θετικά τον Γιώργο Παμπορίδη, όπως ο Γιώργος Λουκαΐδης με τον οποίον συνεργάστηκαν στενά κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ΓεΣΥ. Ο Στέφανος Στεφάνου επί του παρόντος δεν έχει εκφραστεί δημοσίως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα συν και πλην

Πέραν όμως των συμπαθειών και των θετικών απόψεων στελεχών, ζήτημα τίθεται για το ποιο μπορεί να είναι εκείνο το πολιτικό πλαίσιο που θα ενώσει τα δύο κόμματα με την επιλογή Παμπορίδη. Όπως λέγεται σημαντικό και για τα δύο κόμματα είναι το γεγονός πως ο πρώην υπουργός Υγείας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πέραν της μιας πενταετίας, δίδοντας έτσι τον χώρο είτε στον Νικόλα Παπαδόπουλο είτε στο ΑΚΕΛ να διεκδικήσουν στη συνέχεια με δικό τους υποψήφιο. Έχει ήδη ταχθεί ενάντια της διαφθοράς, έχει το ισχυρό χαρτί της ψήφισης του ΓεΣΥ (βάζοντάς τα με την Πινδάρου και μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου), ενώ οι θέσεις του στο Κυπριακό φαίνεται να αποτελούν τη γέφυρα στις θέσεις των δύο κομμάτων. Εκείνο που φαίνεται να προβληματίζει και τα δύο κόμματα είναι το γεγονός ότι υπήρξε υπουργός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και το ότι ήταν συναγερμικό στέλεχος. Στο ΑΚΕΛ ήδη στελέχη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους με μία κεντροδεξιά υποψηφιότητα, φωτογραφίζοντας τον Γιώργο Παμπορίδη. Και στο ΔΗΚΟ βεβαίως, αυτό που συζητείται στα πηγαδάκια είναι πως μία έρευνα κάποιου καλοπροαίρετου στα παλαιότερα tweets του Γιώργου Παμπορίδη, ενδεχομένως να φέρει τη ΔΗΚΟϊκή ηγεσία σε αμηχανία. Ερώτημα βεβαίως είναι αν μπορεί ο Γιώργος Παμπορίδης να κινητοποιήσει μία μεγαλύτερη ομάδα γύρω του. Ήδη συζητείται το ενδεχόμενο στήριξής του από το Κίνημα Οικολόγων, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι εκλογές εντός του Κινήματος. Άλλη θα είναι μάλλον η στάση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και άλλη ίσως αυτή του αντιδιζωνικού Κυριάκου Τσιμίλλη. Στοίχημα θα είναι αν ο Γιώργος Παμπορίδης καταφέρει να φέρει μαζί του μία ομάδα της αποχής, του ΔΗΣΥ και σίγουρα των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως είναι η Αλληλεγγύη και η Άννα Θεολόγου.

Το χαρτί που λέγεται Νικόλας

Η κίνηση του Στέφανου Στεφάνου να μην αποκλείσει από τη συζήτηση το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου προκάλεσε ανακούφιση στα ΔΗΚΟϊκά στελέχη και την αίσθηση ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Εζεκία Παπαϊωάννου σε σχέση με την περίοδο που στο πηδάλιο βρισκόταν ο Άντρος Κυπριανού. Το κατά πόσο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σκέφτεται σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή αν το κάνει για λόγους πολιτικής αβρότητας είναι βεβαίως θολό. Θα θεωρείτο άλλωστε άκομψο να συζητάει για παράδειγμα το ενδεχόμενο ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης Αναστασιάδη και να απορρίπτει το όνομα του αρχηγού του κόμματος του Κέντρου. Ο Στέφανος Στεφάνου έχει υπογραμμίσει πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, κληθείς να σχολιάσει αν επουλώθηκαν οι πληγές στις σχέσεις ΑΚΕΛ-Νικόλα Παπαδόπουλου. Στο ΑΚΕΛ βεβαίως θέλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες ανάληψης της εξουσίας. Δεν αποκλείεται ένα ενδεχόμενο Νικόλα Παπαδόπουλου αν και στελέχη εκφράζουν τη δυσφορία τους ήδη σε ένα τέτοιο σενάριο λόγω της θέσης του όπως λένε στο Κυπριακό. Δεν παρακάμπτουν ωστόσο στελέχη το γεγονός ότι μία υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ενδεχομένως να φέρει κοντά την ΕΔΕΚ, ίσως και κάποια από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, αν βεβαίως δεν επηρεάσει έστω και σε μικρό βαθμό η υποψηφιότητα του αντιομοσπονδιακού Γιώργου Κολοκασίδη. Πάντως, στελέχη του ΔΗΚΟ μιλούν σε στελέχη του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Ήδη όπως εξηγούν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να είναι υποψήφιος και μπορεί. Την ίδια στιγμή άλλα στελέχη του περίγυρού του σημειώνουν πως όσο κι αν θέλει ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος θα μετρήσει πολύ καλά τις πιθανότητές του, καθώς εκτιμά πως ακόμη μία ήττα θα τον κάψει πολιτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση