ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμαζόνιος: Νεκρός από βέλος ιθαγενών Βραζιλιάνος αξιωματούχος

Προσέγγισε φυλή που δεν είχε βιώσει καμία εξωτερική επίσκεψη στο παρελθόν

Kathimerini.gr

Ένας αξιωματούχος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και κορυφαίος ειδικός στις φυλές του Αμαζονίου σκοτώθηκε από βέλος ιθαγενών, καθώς προσπαθούσε να προσεγγίσει έναν τοπικό οικισμό. Όπως αναφέρει το BBC, το περιστατικό έλαβε χώρα την Τετάρτη, στην απομακρυσμένη πολιτεία της Ροντόνια, στη βορειοδυτική Βραζιλία.

Ειδικότερα, καθώς προσέγγιζε μία φυλή που δεν είχε βιώσει καμία εξωτερική… επίσκεψη στο παρελθόν, δέχτηκε το βέλος στο στήθος, λίγο πιο πάνω από την καρδιά, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός το έδαφος σχεδόν αμέσως. «Ούρλιαξε, τράβηξε το βέλος από το στήθος του, έτρεξε 50 μέτρα και κατέρρευσε, άψυχος», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός της αποστολής με κοινοποίηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 56χρονος Ριέλι Φρανσισκάτο πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως κρατικός αξιωματούχος στην κυβερνητική υπηρεσία που ασχολείται με τις αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου, και εργάστηκε για τη δημιουργία μεγάλων προστατευόμενων περιοχών που θα διαφυλάσσουν την αρμονική ζωή των απομονωμένων φυλών που ζουν μακριά από τον πολιτισμό, αναφέρει σχετικά ο Guardian.

Σε ανακοίνωση της για τον θάνατο του Φρανσισκάτο, η μη κυβερνητική οργάνωση Kaninde Ethno-Environmental Defence Association, στην ίδρυση της οποίας ο θανών είχε συμβάλλει σημαντικά κατά τη δεκαετία του ’80, τόνισε ότι η ομάδα των ιθαγενών που έβαλε εναντίον του 56χρονου, δεν διαθέτει την ικανότητα να ξεχωρίσει μεταξύ φίλου και εχθρού, όταν πρόκειται για «επισκέπτη» από τον έξω κόσμο.

Η οργάνωση για την προστασία των αυτοχθόνων φυλών, Survival International, αναφέρει ότι ο εκλιπών κλήθηκε στην περιοχή λόγω των πολλών εμφανίσεων ιθαγενών κατά τους τελευταίους μήνες. Η αυξημένη δραστηριότητα κτηματιών, υλοτόμων ακόμη και χρυσοθήρων σε διάφορες περιοχές του Αμαζονίου έχει προκαλέσει μεγάλη φυσική καταστροφή στο τροπικό δάσος, διαταράσσοντας τις συνθήκες ζωής των ιθαγενών, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι αντιδρούν βίαια σε όσους καταπατούν τα εδάφη τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο θάνατος του Φρανσισκάτο ήταν «σχεδόν σίγουρα μία αντίδραση στην υπέρμετρη πίεση» που βιώνει το δάσος του Αμαζονίου και οι φυλές που αυτό φιλοξενεί. Η πίεση αυτή έχει μάλιστα αυξηθεί σημαντικά από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος θέλει να φέρει την «ανάπτυξη» στον Αμαζόνιο και να μειώσει τις προστατευόμενες περιοχές των ιθαγενών.

Πριν δύο χρόνια, ένα παρόμοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα στην Ινδία, όταν ένας 27χρονος Αμερικανός επιχείρησε να προσεγγίσει την απομονωμένη φυλή ιθαγενών που κατοικεί στην ομάδα νησιών Άνταμαν και Νίκομπαρ. Ο 27χρονος έπεσε νεκρός από τα βέλη των ιθαγενών σχεδόν με το πάτησε το πόδι του στη νήσο Βόρειο Σέντινελ, στο οποίο μετέβη με σκοπό να εκπολιτίσει τους ντόπιους «άγριους», μεταλαμπαδεύοντας τους τις αξίες και τις αρχές της χριστιανικής θρησκείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση