ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκδηλα παράνομη ενέργεια η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα ενεργειακά βήματα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε, απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνεται στη Λευκωσία, από την FMW και το ΙΕΝΕ, χαρακτήρισε την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη με Τουρκία έκδηλη παράνομη ενέργεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών, αναρωτήθηκε ποια θα ήταν η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν δεν είχαν συναφθεί οι τριμερείς συνεργασίες και δεν είχαν υπογραφεί οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με χώρες της περιοχής.

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως η Κύπρος θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, συνεχίζοντας να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με εταιρεία και κράτη. Αναφορά που στην ουσία αποτελεί απάντηση στα όσα λέγονται από τουρκικής πλευράς πως η συμφωνία με τη Λιβύη σχετίζεται και με τις νόμιμες δραστηριότητες της Κύπρου στην περιοχή. Ο κ. Αναστασιάδης άφησε ανοιχτή την πόρτα των συνεργασιών με όποιες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με την προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Συνεπώς η Τουρκία δεν αποκλείεται» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι τελευταίες παράνομες ενέργειες και δεν αναφέρομαι μόνο στην ΑΟΖ σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για συνεργασία.

Στήριξη από Ισραήλ

Από το βήμα του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία είπε πως η χώρα του παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία της κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μέτρα κατά Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως επιδίωξη της Τουρκίας είναι να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου σε θέματα ενέργειας, αλλά και να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιβάλλει να μην υπάρξει οποιοσδήποτε εφησυχασμός. «Οι προσπάθειες της πλευράς μας αντίθετα, θα πρέπει να ενταθούν μέχρι η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην αναχαίτιση των απειλών, των προκλητικών συμπεριφορών και των εν γένει έκνομων δραστηριοτήτων της γείτονος χώρας στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περαιτέρω, οφείλουν να λάβουν νομικά μέτρα, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, ώστε να τερματιστούν οι μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση