ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μπάλα συμπαρέσυρε διαβατήρια και πολιτικό σκηνικό

Στο μικροσκόπιο ο υπουργός που μετέφερε το διαβατήριο και οι σχέσεις του προέδρου με τον Σαουδάραβα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η είδηση ότι νέο βίντεο του Al Jazeera, που περιλαμβάνει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, διέρρεε από την περασμένη βδομάδα και έκανε κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους αλλά κυρίως έκανε το Προεδρικό να ψάχνει ποιους αφορά και πώς θα απαντήσει σε όσα θα καταλόγιζε το αραβικό δίκτυο. Κανείς βεβαίως δεν περίμενε πως λίγες ώρες πριν θα δημοσιοποιείτο ένα άλλο δημοσίευμα στο OCCRP για τη σχέση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα έστειλε το μήνυμα πως το όλο ζήτημα δεν φαίνεται να κλείνει συνοπτικά.

Ένας υπουργός στο Λονδίνο

Το βίντεο του αραβικού δικτύου δεν αφορούσε αποκλειστικά την Κύπρο, αλλά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Σε αυτό μπήκε σφήνα η Κύπρος με την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων και προέκυψαν οι αποκαλύψεις που συνέδεαν και ενέπλεκαν των Δημήτρη Συλλούρη και τον Χριστάκη Τζιοβάνη.

Το νέο στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η αναφορά των μεσαζόντων, ότι για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε κάποιον Ρώσο επιχειρηματία που βρισκόταν στην κόκκινη λίστα, μεσολάβησε ένας υπουργός της κυβέρνησης που ταξίδεψε στο Λονδίνο. Όπως είπε, ο ίδιος είχε πάει στο προξενείο και πήρε προσωπικά το διαβατήριο του Ρώσου χωρίς ο ίδιος να επισκεφθεί την Κύπρο. Όπως σημειώνουν στη συνέχεια, ο εν λόγω υπουργός «έχει τελειώσει από την Κύπρο». Σημείωσαν παράλληλα πως ο εν λόγω υπουργός έχει σχέσεις με τους μεσάζοντες που συνεργάζεται, το ζεύγος Kay, το οποίο παρουσιάζεται και στην περίπτωση Συλλούρη - Τζιοβάνη. Σε εκείνο το βίντεο, ωστόσο, δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε υπουργό της κυβέρνησης.

Η περίπτωση του μεσάζοντα υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο για θεσμική διαπλοκή. «Οι αναφορές σε εμπλοκή υπουργού στην έκδοση διαβατηρίου σε Ρώσο, ο οποίος καταζητείτο από την Ιντερπόλ, δεν απαντούνται με πυθιακές, αόριστες, διαψεύσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα. Και το ΔΗΚΟ πάντως έθιξε το ζήτημα του υπουργού και ζήτησε απαντήσεις. Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν πάντως πως μετά και από συζήτηση με το προξενείο, κανείς υπουργός δεν πήγε εκεί και πως η δουλειά στο προξενείο δεν είναι εκτελεστική. Πιστοποιούν στην ουσία υπογραφές ή δίνουν έγγραφα που τους στέλνουν από την Κύπρο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Διά ανακοίνωσης

Απάντηση στα δύο δημοσιεύματα έδωσε διά ανακοίνωσης και όχι διά του κυβερνητικού εκπροσώπου η κυβέρνηση απορρίπτοντας αναφανδόν ότι κάποιος υπουργός ταξίδεψε εκείνο το διάστημα στο Λονδίνο. Όπως καταγράφηκε «τα όσα αναφέρονται στην ερευνά του Al Jazeera και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί. Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα. «Ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα».

Πάντως, το όλο ζήτημα δεν έμεινε ασχολίαστο από τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις που άφηνε αιχμές για τις προθέσεις του Al Jazeera, ζήτησε δίωξη και παραδειγματική τιμωρία όσων ενδεχομένως διέπραξαν ποινικά αδικήματα. Έκανε λόγο και για την ανάγκη δομών και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για θεσμική διαπλοκή και κάλεσε να δοθούν σε όλα απαντήσεις. «Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» θα λήξει όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας. Θα λήξει όταν πείσουμε, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Απαντήσεις ζήτησε και το ΔΗΚΟ σημειώνοντας πως «όσο η κυβέρνηση αφήνει σκιές και όσο επικρατεί η ατιμωρησία, η δυσφήμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς συνεχίζεται και εντείνεται». Η ΕΔΕΚ σε αντίθεση με το παρελθόν που έδιδε έμφαση στο ποιος έκανε διαρροές σημείωσε πως επιβάλλεται να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν. Η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, η ανοχή και η συνενοχή πρέπει να τερματιστεί. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ΔΗΠΑ ζητώντας άμεσες απαντήσεις και τερματισμό της δυσφήμησης της Κύπρου.

Ο τοξικός διάλογος…

Τις βολές των κομμάτων δεν άφησε πάντως ασχολίαστες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. «Το όλο θέμα οδήγησε σε ένα τοξικό διάλογο που διήρκησε πέραν του ενός έτους, χωρίς πολιτικό όφελος για όποιους επιδίωξαν να το αξιοποιήσουν σε βάρος της Κυβέρνησης. Τον περασμένο Μάιο κατά τις Βουλευτικές Εκλογές, πήραν την απάντηση του κυπριακού λαού. Είναι η άποψή μας πως ύστερα από τα πορίσματα, αλλά και την παραδοχή της Κυβέρνησης για αδυναμίες, κενά και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα νέο τοξικό κλίμα και δεν θα εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου. Αυτό που ζητούμε είναι αυτοκριτική για όσους είχαν άμεση ή κατά άλλο τρόπο εμπλοκή στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του Προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απάντηση στα περί τοξικού διαλόγου έδωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ελένη Μαύρου. «Ενώ ο διεθνής εξευτελισμός της Κύπρου δεν έχει τελειωμό, ενώ η Κομισιόν κρατά ανοιχτή τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για τα “χρυσά διαβατήρια”, ενώ τα 2/3 των Κυπρίων φωνάζουν ότι αυξάνεται η διαφθορά στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητά… αυτοκριτική από όσους ασκούν κριτική στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή! Αναφέρεται σε “τοξικό διάλογο” ο εκπρόσωπος εκείνων που κατηγορούσαν όλους τους άλλους για… μυθεύματα και υπερβολές. Αναφέρεται σε “αδυναμίες και ελλείψεις” ο εκπρόσωπος εκείνων που πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να μην τεθεί κανονιστικό πλαίσιο στο ΚΕΠ. Αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε “αποφασιστικότητα αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων» όταν, μέχρι και σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας συγκαλύπτει ονόματα και καταστάσεις. Επαναλαμβάνουμε: Δεν είναι η συζήτηση της διαφθοράς που πλήττει τον τόπο και την οικονομία. Είναι η ίδια η διαφθορά. Και η συζήτηση γύρω από τη βιομηχανία “χρυσών διαβατηρίων”, την οποία έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ δεν θα λήξει επειδή δεν βολεύει το Προεδρικό και την Πινδάρου. Θα λήξει όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας. Θα λήξει όταν πείσουμε, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα πάει Βουλή

Πάντως, η αναφορά του OCCRP για τις σχέσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα και η συμπτωματική αγορά έπαυλης πίσω από την οικία του στη Λεμεσό, επαναφέρει το κρίσιμο ζήτημα του τζετ και του πως δόθηκε το διαβατήριο στον εν λόγω Σαουδάραβα. Το όλο ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση πάντως χαρακτήρισε ανυπόστατα τα δημοσιεύματα. «Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του OCCRP πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου. Τα πορίσματα και των δύο επιτροπών διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο. Να σημειωθεί πως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ουδέν στοιχείο συνδέει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση