ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μιας αποστασίας μύρια έπονται

Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με την ΔΗΠΑ, ενώ το ΔΗΚΟ βλέπει πίσω από τις αποχωρήσεις τον Αβέρωφ-Προεδρικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρισκόταν στο Εθνικό Συμβούλιο δίπλα από τον Μάριο Καρογιάν, πέντε σημαίνοντα στελέχη του ΔΗΚΟ, συμπεριλαμβανομένων τριών βουλευτών και του αντιπροέδρου του, ανακοίνωναν αποχώρηση από το κόμμα τους και δημιουργία μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας, καθώς πολιτικές και ουσιαστικές διαφωνίες, όπως έλεγαν, δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν στο ΔΗΚΟ με Πρόεδρο τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Δεν αποτελούσε βεβαίως κεραυνό εν αιθρία για τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τα στελέχη που βρίσκονται γύρω του, αλλά την προδιαγεγραμμένη πορεία μίας ρήξης που είχε από καιρό προκληθεί. Για κάποιους αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αναδιάταξη ολόκληρου του χώρου του Κέντρου, του οποίου ήδη σείονται οι τεκτονικές πλάκες, για άλλους ένα σημαντικό προεκλογικό πλήγμα για τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο, ενώ για τον σκληρό πυρήνα του κόμματος μία διαχειρίσιμη κρίση. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την αποχώρηση πέντε πρωτοκλασάτων στελεχών, αν ακολουθούν άλλοι και αν αυτό σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την ομαλή προσχώρησή τους στη Δημοκρατική Παράταξη, αλλάζοντας πλήρως το ισοζύγιο δυνάμεων στο Κέντρο.

Η φημολογία και η συγκυρία

Τα περί αποχώρησης των Άγγελου Βότση και Γιώργου Προκοπίου και προσχώρησής τους στη Δημοκρατική Παράταξη φημολογούνταν αμέσως μετά την δημιουργία του νεοσυσταθέντος κινήματος που ηγείται ο Μάριος Καρογιάν. Δεν ήταν μόνο το ότι βρίσκονταν πιο κοντά στον Μάριο Καρογιάν σε θέμα χημείας, αλλά και το ότι είχαν σαφείς διαφωνίες με τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο και το περιβάλλον του που έβγαιναν κατά καιρούς στο προσκήνιο. Το γεγονός βεβαίως ότι στον κύκλο των αντιδρώντων συμπεριλήφθηκε και ο βουλευτής Λευκωσίας Μαρίνος Μουσιούττας, ενίσχυσε τη θέση τους κοινοβουλευτικά και τις συζητήσεις για αποχώρηση. Καθόλου τυχαίο ότι και οι τρεις είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες στην κοινοβουλευτική ομάδα για μία σειρά ζητημάτων τον τελευταίο καιρό. Ενδεικτικές οι διαφωνίες για την έντονη αντιπαράθεση γύρω από τις κρατικές εγγυήσεις και την εμπλοκή του γενικού ελεγκτή, τα περί αναστολής δανείων αλλά και το νομοσχέδιο που αφορούσε τους επιθεωρητές εργασίας. Μαζί τους και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, όπως επίσης ο Χρίστος Τσίγκης.Τόσο ο κ. Βότσης όσο και ο κ. Μουσιούττας διαφωνούσαν εντόνως με τον τρόπο που προσέγγιζε η ηγεσία το θέμα του ΓεΣΥ. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταγγέλλεται οτι προωθεί τα δικά του πρόσωπα, ωστόσο η ΔΗΚΟϊκή ηγεσία ξεκαθαρίζει οτι όσοι φοβούνται να δοκιμαστούν στην εκλογική αναμέτρηση δεν πρέπει να κατηγορούν όσους είναι έτοιμοι να δοκιμαστούν στην εκλογική αναμέτρηση 

 

Η συμμετοχή στα πάνελ

Πέραν όμως των όσων εκτυλίσσονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα και οι πέντε ένιωθαν παραγκωνισμένοι από την ΔΗΚΟϊκή ηγεσία που προωθούσε όπως έλεγαν τους δικούς τους. Καθόλου τυχαίο ότι ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ο Μαρίνος Μουσιούττας αλλά και ο Χρίστος Τσίγκης έθιξαν πολλές φορές το θέμα της άνισης εκπροσώπησης στα τηλεοπτικά πάνελ. Όπως κατήγγειλαν, συγκεκριμένα στελέχη (Ερωτοκρίτου, Αντωνιάδης, Παντελίδης, Σολωμού) μονοπωλούσαν τον τηλεοπτικό χρόνο του κόμματος σε αντίθεση με τους ιδίους. Χαρακτήριζαν απαράδεκτο μάλιστα το γεγονός ότι αντί να καλείται στα τηλεοπτικά πάνελ σε θέματα οικονομίας ο Άγγελος Βότσης, ο οποίος ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, παρέλαυναν άλλα στελέχη που δεν ήταν βουλευτές του κόμματος και τοποθετούνταν για κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Η περίπτωση της Λευκωσίας

Κερασάκι στην τούρτα πάντως αποτέλεσε το στήσιμο του ψηφοδελτίου και το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος Χρύσης Παντελίδης ξεκαθάρισε από νωρίς ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας. Η κίνηση αυτή, νοουμένου ότι ο κ. Παντελίδης κατάγεται από την Αμμόχωστο, θεωρήθηκε ως κίνηση της ΔΗΚΟϊκής ηγεσίας να ελέγξει πλήρως την κοινοβουλευτική ομάδα με την εκλογή δικών της προσώπων και να παραγκωνίσει τους Μαρίνο Μουσιούττα και Αλέκο Τρυφωνίδη που ήταν ο επιλαχών. Η ανταπάντηση βεβαίως από κάποιους είναι πως με δεδομένο ότι ο ίδιος ζει εδώ και 20 χρόνια στη Λευκωσία, ήταν αναμενόμενο να διεκδικήσει εκεί. Πάντως στον πέμπτο όροφο ήταν προετοιμασμένοι ότι αυτή τη βδομάδα θα προαναγγέλλονταν οι αποχωρήσεις των εν λόγω στελεχών. Σε σημείο μάλιστα που από το περιβάλλον των πέντε διαρρεόταν πως η συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου το απόγευμα της Τρίτης είχε ως στόχο να τους αποβάλει. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε βεβαίως να συμβεί δεδομένου ότι καταστατικά δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία το σώμα. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τους Προκοπίου, Βότση και Μουσιούττα ζητώντας τους να κατέλθουν ως υποψήφιοι και να κλείσουν μια και καλή τη φημολογία αποχώρησης, κάτι βεβαίως που δεν έκαναν οι τρεις βουλευτές.

Πέντε πρωτοκλασάτα στελέχη αποχωρούν με καταγγελίες αλλοίωσης του κόμματος, οι τρεις εκ των οποίων είναι βουλευτές και πολύ πιθανόν να επανακλέγονταν στην επικείμενη εκλογική μάχη με το ΔΗΚΟ

Πίσω Πινδάρου και Προεδρικό; 

Στους ΔΗΚΟϊκούς κύκλους θεωρούν πως η κίνηση των συγκεκριμένων στελεχών ήταν προϊόν υπονόμευσης. Το υπογράμμισαν και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν. Όχι προϊόν υπονόμευσης τόσο από τον Μάριο Καρογιάν αλλά από το Προεδρικό και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που όπως λένε θέλει να διαλύσει την όποια σκέψη συνεργασίας ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ αποδυναμώνοντας το ΔΗΚΟ και στερώντας του τον ρυθμιστικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές. Ήδη ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασιλής Πάλμα, ο επίτροπος Φώτης Φωτίου αλλά και ο Πρέσβης στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος θεωρείται πως θα δουλέψουν διακριτικά υπέρ της ΔΗΠΑ. Λέγεται πως ο Άγγελος Βότσης έχει ήδη κλειδώσει συμφωνία δημαρχίας Λεμεσού με ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ και πως ο Μαρίνος Μουσιούττας ενδιαφέρεται για τη δημαρχία Λευκωσίας, κάτι που σίγουρα διαψεύδουν οι δύο. 

Ο Μάριος Καρογιάν η διάψευση Παπαδάκη και τα σενάρια

Το κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι, είναι βεβαίως άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως όλο αυτό έγινε σε πλήρη συνεννόηση με την Δημοκρατική Παράταξη και τον Μάριο Καρογιάν, ασχέτως αν τα πέντε στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η κίνησή τους δεν σημαίνει απαραίτητα συνεργασία με τη ΔΗΠΑ. Το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης μέρας, θέλει τους πέντε να προχωρούν σε πολιτική πλατφόρμα στην οποία θα προσχωρήσουν κι άλλα στελέχη του άλλοτε ενδιάμεσου χώρου. Επειδή ήδη άρχισε να φωτογραφίζεται ο Δημήτρης Παπαδάκης, ως μέρος της διαδικασίας, η "Κ" επικοινώνησε μαζί του και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα συνεργασίας του με τη ΔΗΠΑ.  Μέσω της πολιτικής πλατφόρμας τα πέντε στελέχη, αναμένεται να συνεργαστούν με την Δημοκρατική Παράταξη στις επικείμενες εκλογές και να διεκδικήσουν τον ρυθμιστικό ρόλο στη Βουλή. Στο ΔΗΚΟ έχουν ήδη διαμηνύσει πως ουδείς αναντικατάστατος σημειώνοντας πως όλο αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει όχι μόνο τη βάση να δουλέψει σκληρότερα, αλλά και τον ίδιο τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει πως η Νεολαία του ΔΗΚΟ μέσω ανακοίνωσης, δεν πείστηκε με την αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα για τους αποχωρήσαντες και όπως ακούγεται κι άλλα στελέχη φέρεται να διαφωνούν με την μετωπική επίθεση. Η αλήθεια βεβαίως είναι πως η αποχώρηση τριών βουλευτών με για πολλούς βέβαιαες πιθανότητες επανεκλογής, δεν θεωρείται αμελητέα, ιδιαίτερα λίγους μήνες πριν τις εκλογές και λίγο πριν την τελική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Καθόλου αμελητέο και το έρεισμα του Αλέκου Τρυφωνίδη στην δηκοϊκή βάση, αλλά και του Χρίστου Τσίγκη κυρίως στον Στρόβολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση