ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης: Θα εργαστώ άοκνα για βιώσιμο ομόσπονδο κράτος

Υπό τη σκιά της αιματηρής επίθεσης συνεχίζουν κανονικά οι εργασίες του κοινοβουλίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας την ολομέλεια για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τον Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Αντόνιο Ταγιάνι.

Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ύμνου της ΕΕ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Κοινοβουλίου.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε ότι «ως ο ηγέτης ενός περήφανου κράτους μέλους της ΕΕ, εκτιμώ τα μέγιστα την ευκαιρία να αναφερθώ δημοσίως στο όραμα μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης που είναι για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη που συνεχίζει να υπερασπίζεται την ειρήνη και την ασφάλεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και που προάγει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία των λαών της. Η αλληλεγγύη και η συμπόνοια πρέπει να καθοδηγούν τις μελλοντικές ας δράσεις ενόσω προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις περίπλοκες προκλήσεις που έχουν ενώπιον μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Ταγιάνι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι υποδεχόμενος τον Νίκο Αναστασιάδη μίλησε για την αιματηρή επίθεση καταδικάζοντας το και εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης με τη σειρά του εξέφρασε τη λύπη του και καταδίκασε το γεγονός. Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνει αυτοκριτική και η ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της ενότητας για αποτροπή της ενίσχυσης των ακραίων εθνικιστικών κινημάτων, της απαξίωσης και της αποχής. 

Δικαιώνονται οι αποφάσεις ευθύνης που λάβαμε στην οικονομία

Ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε για την οικονομική κρίση στην Κύπρο όταν ανέλαβε το 2013 την προεδρία, κάνοντας λόγο για οδυνηρά διλήμματα.
«Λαμβάνοντας δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, με αποφασιστικές ενέργειες και την στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, που βίωνε οικονομικές συνέπειες συγκρίσιμες με αυτές που επακολούθησαν της εισβολής του 1974, προβήκαμε στην υλοποίηση ουσιαστικών τομών και μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν την οικονομική μας ανασυγκρότηση συντομότερα από ότι και ο πιο αισιόδοξος θα ανέμενε».

Όπως είπε, μια επιγραμματική αναφορά στα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια, δικαιώνει τη σειρά αποφάσεων ευθύνης που λάβαμε σαν Κυβέρνηση σημειώνοντας ότι πέτυχε::
 Έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και μάλιστα σε συντομότερο διάστημα από όσο η διεθνής κοινότητα ανέμενε,
 Συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και επανένταξη της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα,
 Έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές,
 Για τέταρτη συνεχή χρονιά καταγράφεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης που προσεγγίζει το 4%,
 Συνεχή πτωτική τάση της ανεργίας, καταγράφοντας την υψηλότερη ετήσια μείωση μεταξύ των κρατών μελών,

 Για πέμπτη συνεχή χρονιά προβλέπεται να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό.

«Είμαστε προσηλωμένοι και αποφασισμένοι» όπως είπε «να διατηρήσουμε την μακροοικονομική σταθερότητα, να διευρύνουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το πλεόνασμα και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στις εξαίρετες προοπτικές που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους κύριους παραγωγικούς τομείς».

Ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε για την ανάγκη ενός κλίματος ενότητας αφήνοντας κατά μέρος διαφορετικές προσεγγίσεις και στενές εθνικές προτεραιότητες.

«Η νότια γειτονιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει μαζικές μεταναστευτικές ροές και το βάρος είναι δυσανάλογο για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής. Μεταξύ αυτών και η χώρα μου που δέχεται διαρκώς αυξανόμενες, υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών υποδοχής αιτητών ασύλου, σε αναλογία πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «πρόσθετοι λόγοι που επιτείνουν το πρόβλημα είναι από τη μία η διαχωριστική γραμμή ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών και από την άλλη η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας όχι μόνο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ακόμη και να συνεργαστεί με τις αρχές της για θέματα φύλαξης συνόρων, λαθρομετανάστευσης, επανεισδοχής».

Μιλώντας για το Brexit, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το συνολικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη μιας ευρείας και πολυεπίπεδη σχέση μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η νέα σχέση πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής, σε πλήρη αρμονία με τις αρχές της ΕΕ, τη δομή της και την αυτονομία της.

Ως προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, εκφράζουμε επίσης ικανοποίηση, εφόσον διασφαλίσαμε αυτό που εξαρχής είχαμε θέσει ως στόχο, την απρόσκοπτη δηλαδή συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου προκειμένου όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν ή εργάζονται στις βάσεις να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και οφέλη της Ένωσης.

Μιλώντας για τους Ε/κ και Τ/κ ανέφερε πως «προσδοκούσαν πως η ένταξη θα είχε καταλυτικό ρόλο και θα απέδιδε σε αυτούς, τα ίδια δικαιώματα και το ίδιο επίπεδο σεβασμού των θεμελιωδών τους ελευθεριών, όπως αυτό που απολάμβαναν και απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες στις χώρες τους. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων, στρατό κατοχής, και περιορισμούς στις βασικές ελευθερίες».

«Συχνά αναφέρομαι» είπε «στο όραμα μου για μια Κύπρο, φάρο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ρεαλιστικά ομιλούντες γνωρίζουμε πως το φως αυτού του «φάρου» θα υπολείπεται της εν δυνάμει μέγιστης ισχύος του όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη».

Διαβεβαιώνοντας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα εργαστεί άοκνα προκειμένου να πετύχει μία λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές ούτε θα αφήνει ηττημένους, προσφώνησε την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας για το κυπριακό επεσήμανε πως η λύση «η επούλωση αυτής της πληγής, θα ενισχύσει την Ένωση, όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά. Αφού τότε μόνον η Κύπρος θα είναι σε θέση να διαδραματίσει, στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, τον σημαντικό της ρόλο, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της Ένωσης».

Όπως είπε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στόχος είναι μια λύση «που θα σέβεται απόλυτα τις προσδοκίες και ανησυχίες ΕΚ και ΤΚ, που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο ομόσπονδο κράτος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων μέσα από επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής».

Συγχαρητήρια από Κατάινεν και Βέμπερ σε Αναστασιάδη για την οικονομική ανάκαμψη

Συγχαρητήρια στον κυπριακό λαό και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ανάκαμψη της οικονομίας έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιουρκι Κατάινεν. Όπως είπε υπήρξε σημαντική ανάκαμψη έστω κι αν ακόμα υπάρχει πρόβλημα ακόμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως είπε η Ε.Ε θα βοηθήσει με κάθε τρόπο για μια βιώσιμη λύση. 

Με τη σειρά του ο κ. Βέμπερ εξήρε το έργο του Νίκου Αναστασιάδη και την προσήλωση στο πρόγραμμα αλλά και στις μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε ανέλαβε την ευθύνη χωρίς να κατηγορεί την Ε.Ε για την οικονομική κρίση αλλά και το μνημονιακό πρόγραμμα. Ο κ. Βέμπερ ο οποίος στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ για την προεδρία της Κομισιόν, σημείωσε πως απέναντι στην Τουρκία είμαστε όλοι Κύπριοι διαβεβαιώνοντας οτι η Ε.Ε θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κυπριακό.

Επικρίσεις για Κραν Μοντανά

Από πλευράς του ALDE τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής Javier Nart αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Κύπρου από της δικοινοτικές διενέξεις μέχρι σήμερα και ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι έγινε στο Κραν Μοντανά τη στιγμή που βρισκόμασταν τόσο κοντά σε λύση. Διερωτήθηκε σε ποιό βαθμό υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης, υπενθυμίζοντας τον Ουίνστον Τσωρτσιλ, ο οποίος έβαλε το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας πάνω από τα κομματικά συμφέροντα. 

 Η κα Κέλλερ εκ μέρους των Πρασίνων συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο οτι δεν υπάρχει πλέον καμία προόδος και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εκ νέου προσπάθεια ούτως ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για λύση. Συνεχάρη παράλληλα τον Νίκο Αναστασιάδη για την τοποθέτησή του γύρω από την κλιματική αλλαγή ρωτώντας τον πώς πρόκειται να κινηθεί επί αυτού η Κύπρος. 

Μιλώντας εκ μέρους των Εθνών και των Ελευθεριών ο Νικολά Μπέι κατήγγειλε το γεγονός ότι η Ε.Ε συνεχίζει να έχει σχέσεις με την Τουρκία ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση ανέφερε πως ο κυπριακός λαός έγινε πειραματόζωο μεταξύ συμπαιγνιών των ηγετών της Ε.Ε.

Νεοφιλελεύθερες οι πολιτικές λέει ο Συλικιώτης

Μιλώντας εκ μέρους της GUE, ο Νεοκλής Συλικιώτης δεν παρέβλεψε να μιλήσει για νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε που επηρεάζουν την Κύπρο. Δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ακολούθηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Κύπρο. 

"Αν συζητούμε σήμερα –με ανησυχία και φόβο- για το μέλλον της Ευρώπης, είναι γιατί κάτι έχει πάει λάθος με το παρελθόν και τον παρόν της ΕΕ. Με την πορεία που έχει πάρει. Με τις πολιτικές που κυριαρχούν. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, οι αγωνίες των λαών και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εισακούστηκαν. Μόλις πριν δύο χρόνια σε αυτήν εδώ την αίθουσα ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η ΕΕ «χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα» και «κινδυνεύει να γίνει η Άγρια Δύση του κοινωνικού ντάμπινγκ». Δεν παραδέχθηκε όμως ποιες πολιτικές οδήγησαν εδώ.

Η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι ακολουθήθηκε η συνταγή του νεοφιλελευθερισμού με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να θερίζουν ανεργία, φτώχεια, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα λειαίνουν το έδαφος για το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το φασισμό. Όσοι δεν αναγνωρίζουν την αιτία, προφανώς θα συνεχίσουν με τις ίδιες συνταγές και στον ίδιο δρόμο.

Η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γιατί τα μνημόνια λήγουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν φεύγουν. Οι δραματικές συνέπειες τους, όχι μόνο έμειναν στην κοινωνία και στις εργασιακές σχέσεις μιας σειράς κρατών, αλλά πλέον έγιναν πανευρωπαϊκοί νόμοι μέσα από το Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση σας, όχι μόνο εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές αλλά αποδεικνύεται πιο νεοφιλελεύθερη και από τους νεοφιλελεύθερους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η ανάπτυξη που προβάλλεται είναι μόνο προς όφελος των λίγων. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στην αύξηση της φτώχειας.

Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι τα δύο μεγάλα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο -το κούρεμα καταθέσεων του 2013 και το κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα της ΕΕ. Είναι και δικά σας κατορθώματα, κύριε Αναστασιάδη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το κυπριακό, ο Νεοκλής Συλικιώτης υπογράμμισε την ανάγκη για λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, για επανένωση στην βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Για μια Κύπρο" όπως είπε "χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένους κηδεμόνες. Κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για αυτό, η ΕΕ έχει ευθύνες, αντί να συζητά σήμερα την αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, να απαιτήσει αποφασιστικά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρογενών υποχρεώσεων". 

Παπαδάκης: Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο η Τουρκία αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή φιλοδοξία

Τοποθέτηση έκανε και ο Δημήτρης Παπαδάκης σημειώνοντας ότι για να έχει αξία η παρουσία του κ. Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή φιλοδοξία εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, μπορεί οι δείκτες να ευημερούν, αλλά ο κυπριακός λαός ακόμη υποφέρει. Οι νέοι άνθρωποι βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και να μην μπορούν να ελπίζουν, δεδομένων και του ύψους των ενοικίων, του κόστους ζωής και των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστατευτικό, δηλώνοντας ότι η Κύπρος υποφέρει σήμερα από τις ροές που προέρχονται από την Τουρκία “. Θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική κατανομής των βαρών και όχι σε λογικές της πολιτικής του Όρμπαν με τον οποίο ανήκετε στην ίδια πολιτική ομάδα”, δήλωσε στο κλείσιμο της παρέμβασης του ο κ. Παπαδάκης.

Αναστασιάδης: Στοχοποιείται η Κύπρος στην πολιτική των πολιτογραφήσεων

Απαντώντας στις ερωτήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε γύρω από το κυπριακό οτι  "από την εισβολή και εντεύθεν έχουμε προχωρήσει σε έναν ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό, τη ΔΔΟ, αποδεχτήκαμε την αποτελεσματική συμμετοχή την πολιτική ισότητα κάθε φορά που παραχωρούμε κάποια δικαιώματα επανέρχονται είτε οι Τ/κ για να αξιούν περισσότερα. η αξίωση της κυπριακής κοινότητας να έχει μία θετική ψήφο για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους είτε της κυβερνήσεως ή άλλο θεσμικό όργανο πώς γίνεται να γίνει αποδεκτή. είπαμε δεν αρνούμεθα το δικαίωμα της ψήφου προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας. δεν έγινε αποδεκτό. Είμαστε πολύ κοντά στο Κραν Μοντάνα αν υιοθετούντο οι έξι πρόνοιες του Αντόνιου Γκουτέρες. Αυτό που παρεμπόδισε την επίλυση του κυπριακού δεν ήταν το ότι δεν νοιαζόμαστε για τη λύση του κυπριακού. εκείνοι που αρνήθηκαν να μείνουν εγγυήσεις στρατιωτικά δικαιώματα ήταν η Τουρκία και οι Τ/κ. Είναι εξόφθαλμο το πώς οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο. Επιμένουμε σε έναν νέο διάλογο αρκεί να υπάρχει καλή προετοιμασία. Θέλουμε μία λύση ειρηνική, αλλά βιώσιμη και λειτουργική και για να είναι λειτουργική δεν μπορεί να περάσουν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ο,τι αφορά την οικονομία και την οικονομική κρίση ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως "δεν μεμψιμοιρούμε, αλλά είμαστε ευγνώμονες για την στάση της Ε.Ε διαφορετικά δεν θα ξέραμε από πού θα δανειζόμασταν. Έχουμε επιτύχει και μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμό. Αναφορικά με την πολιτική των υπηκοοτήτων ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κύπρος στοχοποιείται για την πολιτική των πολιτογραφήσεων. Όπως είπε γίνονται αυστηροί έλεγχοι σημειώνοντας πως "δεν είναι στη χώρα μου που ομάδες και μεγάλες εταιρείες ανήκουν στα χέρια Ρώσων ολιγαρχών". 

 

Δείτε εδώ αναλυτικά όλη την ομιλία του Προέδρου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση