ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτογραφήσεις: Το ατού μετατράπηκε σε δήλωση μετανοίας

Ανοίγει θέμα ανακλήσεων διαβατηρίων το Υπουργείο Εσωτερικών μετά και τις αποκαλύψεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Στοχοποιείται (η Κύπρος) για τους καλά γνωστούς λόγους, είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους» έλεγε στις αρχές του χρόνου ο Νίκος Αναστασιάδης όταν άρχισαν να βγαίνουν δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ που άγγιζαν το ζήτημα κατάχρησης της πολιτικής των πολιτογραφήσεων και κυρίως όταν η Ε.Ε άρχισε να αυξάνει τις πιέσεις για αυστηρότερο έλεγχο του προγράμματος. Είχαν δόση αλήθειας τα δημοσιεύματα ή ήταν μία προσπάθεια ξένου δάκτυλου να πλήξει ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την Κύπρο πρόγραμμα;

Αυτό το ερώτημα είχε συζητηθεί εντόνως εκείνο το διάστημα στα κομματικά πηγαδάκια. Σήμερα βεβαίως, μετά και τις αποκαλύψεις παραχώρησης διαβατηρίου σε δικτάτορες στην Καμπότζη, στον Σαουδάραβα που δανείζει το τζετ του στον Πρόεδρο αλλά και στον Μαλαισιανό κροίσο και πλέον καταζητούμενο επιχειρηματία στον πλανήτη Τζο Ταεκ Λόου η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει αρκετά τους τόνους γύρω από το διεθνές παρασκήνιο που στήνεται με στόχο να πλήξει την Κύπρο. Τη δεδομένη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται μάλλον σε πίεση και τρέχει να προλάβει τα χειρότερα. Καθόλου τυχαίο ότι εντός του υπουργικού συμβουλίου καλλιεργείται η ιδέα ότι η ανάκληση του επενδυτικού προγράμματος, ίσως να συμφέρει περισσότερο πλέον και την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και το κράτος σε θέμα ουσίας.

Στο υπουργικό για αφαίρεση

Το διαβατήριο του Μαλαισιανού καταζητούμενου μαζί με ακόμα πέντε άλλες παρόμοιες υποθέσεις θα πάνε στο υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη με στόχο να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα ενώ όπως λέγεται θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η όλη διαδικασία αναμένεται να πάρει ένα με δύο μήνες. Το σήμα έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν εξερχόμενος από το Προεδρικό σημειώνοντας ότι όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα.

«Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια, αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία. Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο».

Όπως ανέφερε «υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα». Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας. Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερεις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος - που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς. Μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα» κατέληξε ο Πρόεδρος.

Αντέδρασε και ο Χάσικος

Θέμα αφαίρεσης της υπηκοότητας στον Μαλαισιανό, έθεσε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατά την περίοδο του οποίου δόθηκε κυπριακό διαβατήριο στον κ. Λόου. Χαρακτήρισε ωστόσο ως τερατώδες ψέμα το ότι το διαβατήριο εκδόθηκε δύο μέρες μετά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου. Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του «η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό μητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης». Ερώτημα είναι κατά πόσο στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί θέμα αυστηρότερων κριτηρίων, ίσως και ανάκλησης της όλης πολιτικής πολιτογραφήσεων με το πρόσχημα ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, καθώς μέλη της κυβέρνησης θεωρούν πως μετατρέπεται σε ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια της δεύτερης πενταετίας.

Στο στόχαστρο των κομμάτων

Καθόλου τυχαίο ότι η αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και ζητά αφαίρεση των υπηκοοτήτων. Το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για διεθνή διασυρμό. «Είναι άξιο απορίας πώς γίνεται η χώρα του εν λόγω επιχειρηματία να έχει ανακαλέσει το διαβατήριό του, η Ιντερπόλ να τον αναζητεί και η δική μας η κυβέρνηση να μην έχει πάρει είδηση ότι καταζητείται. Είναι δυνατό κανένας να μην έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή προσπάθεια για εντοπισμό του επιχειρηματία; Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις. Θα τις δώσει τούτη τη φορά;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Για ρεζιλίκι και παγκόσμιο εξευτελισμό έκανε λόγο το ΔΗΚΟ και υπενθύμισε την πρόταση νόμου που κατέθεσε η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, η οποία απαιτεί τη θέσπιση αυστηρότερων ποιοτικών κριτηρίων για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου. Η Αλληλεγγύη ζήτησε ανάληψη πολιτικής ευθύνης ενώ η ΕΔΕΚ ανάκληση κυπριακών διαβατηρίων και στα Κατεχόμενα. Ο ΔΗΣΥ αν και αρχικά καταγράφηκε πως δεν εξέδωσε ανακοίνωση ανέφερε το εξής σε ανακοίνωσή του:

Για οποιεσδήποτε αποδεδειγμένα προβληματικές περιπτώσεις, να γίνει αμέσως η ανάκληση των υπηκοοτήτων.

Το θέμα της κατ´ εξαίρεση πολιτογράφησης για επενδυτικούς σκοπούς, όπως έχουμε ήδη τοποθετηθεί ως Δημοκρατικός Συναγερμός, παρείχε στήριγμα στην κυπριακή οικονομία όταν αυτή βρισκόταν υπό δύσκολες συνθήκες.

Είναι όμως ξεκάθαρη η θέση μας για οποιεσδήποτε αποδεδειγμένα προβληματικές περιπτώσεις, να γίνει αμέσως η ανάκληση των υπηκοοτήτων.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε πως θα πρέπει να παρθούν όλες οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις για να προστατεύσουν το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να θωρακίσουν τη χώρα και την οικονομία μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X