ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουσκ: Η 12η Απριλίου ορόσημο για το Brexit

Τρία σενάρια παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Το θέμα του Brexit είναι το κυρίαρχο στην προτελευταία Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη το πρωί στην παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την 12η Απριλίου υπέδειξε ως ημερομηνία ορόσημο για το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ. Από το βήμα της Ολομέλειας αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου. Μια απόφαση που όπως τονίσθηκε περιλαμβάνει δυο σενάρια. Πρώτο σενάριο να υπάρξει μια συμφωνία για το Bexit με μια τεχνική παράταση μέχρι τις 22 Μαϊου, το δεύτερο σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit με παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου.

Εδώ ο κ. Τούσκ έκανε λόγο για ημερομηνία ορόσημο, νοουμένου ότι η 12 Απριλίου είναι η τελευταία ημερομηνία, στο σενάριο μεγάλης παράτασης και συμμετοχής των Βρετανών στις επόμενες ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε και ένα τρίτο σενάριο που όπως είπε αποτελεί προσωπική του θέση. Η Ε.Ε να παραμένει ανοιχτή σε μια μεγάλη παράταση που αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να συμμετέχουν στις επόμενες ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λαμβάνοντας το λόγο πληροφόρησε το σώματα ότι δεν θα πει οτιδήποτε για το Brexit για το οποίο, όπως συμπλήρωσε, έχουν ειπωθεί πολλά.

Φαράζ: Εθνική ταπείνωση

Μετά την τοποθέτηση του Ντόναλτ Τούσκ και την άρνηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναφερθεί στο Brexit η συζήτηση που ακολούθησε σημαδεύτηκε από την επίθεση του πρωτεργάτη της εκστρατείας του Brexit Νάϊτζελ Φάρατζ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία Μέι - Συμβουλίου ως εθνική ταπείνωση.

Παράλληλα επιτέθηκε κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού επειδή «δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ».

Ο Νάϊτζελ Φάρατζ ήταν ιδιαίτερα έντονος και με ευρωβουλευτές να δοθεί χρόνος στη Βρετανία. Απευθυνόμενος μάλιστα στο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρο της ομάδας ALDE, υπό μορφή ερωτήματος του είπε αν είναι σίγουροι ότι θέλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερους Βρετανούς που θέλουν την αποχώρηση; «Είστε σίγουροι ότι θέλετε εμένα στο Ευρωκοινοβούλιο;», συμπλήρωσε.

Μετά τα τέλος των τοποθετήσεων από ευρωβουλευτές ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας άτυπης συνόδου τον Απρίλιο ενώ απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Φάραρτζ τού είπε πως μίλησε με πάθος για το δεύτερο δημοψήφισμα που έγινε το 2016 γιατί το πρώτο, όπως είπε, έγινε το 1975 στο οποίο οι Βρετανοί είπαν ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

Επικρατεί σύγχυση

Δυο μήνες πριν οι κάλπες ανοίξουν για την ανάδειξη της νέας Ευρωβουλής και στο Στρασβούργο το κλίμα για το αύριο του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι έχει έντονα χαρακτηριστικά αβεβαιότητας.

Η σύγχυση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό του Λονδίνου έχει μετατοπισθεί και στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν αδυναμία να εκτιμήσουν έστω και κατά προσέγγιση τι θα γίνει με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η εικόνα που βγαίνει από αξιωματούχους του ΕΚ μπερδεύει περισσότερο το σκηνικό που έχει στηθεί με αποτέλεσμα το Στρασβούργο να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.

Την Ολομέλεια θα απασχολήσουν επίσης τα συμπεράσματα της εαρινής συνόδου των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ που έγινε την περασμένη εβδομάδα και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της οικονομίας, στην κλιματική αλλαγή, στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, καθώς και στην καταπολέμηση της απο-πληροφόρησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση