ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μεταναστευτικό τροχοπέδη στη μάχη κατά της Aγκυρας

Η Ε.Ε. διχασμένη στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έμπαινε στο αδειοδοτημένο οικόπεδο 7, η κυπριακή κυβέρνηση προσέφευγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αυτό που δεν αναμενόταν ήταν πως τη μέρα που θα ανακοινωνόταν η απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι, όλοι θα παρακολουθούσαν αμήχανοι την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Και λέμε όλοι αμήχανοι, καθώς η Ε.Ε. πιάστηκε στον ύπνο και οι δύο μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, έστρεψαν συνειδητά το βλέμμα αλλού. Σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό που στήνεται τίθεται το ερώτημα ποια θα είναι η στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Τουρκία. Γιατί δεν είναι μόνο το Κυπριακό, οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου. Πλέον προστίθεται και η εισβολή στη Συρία, εγείρονται συνεπώς συγκεκριμένα ερωτήματα μέχρι πού θα φτάσει η Άγκυρα. Το συριακό θα επισκιάσει το Κυπριακό ενόψει του πολέμου της Συρίας; Θα λάβει δυναμικά μέτρα ο διεθνής παράγοντας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ή θα συνεχίσει να παρακολουθεί αμήχανος τις εξελίξεις; Το σίγουρο είναι πως το κεφάλαιο τού μεταναστευτικού είναι αυτό που δένει επί του παρόντος τα χέρια της Ε.Ε. να λάβει δυναμικά μέτρα απέναντι στην Τουρκία και ενισχυτικά υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλάδα και Γερμανία έχουν θέσει ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό ζήτημα και έχουν διαμηνύσει στην κυπριακή κυβέρνηση πως εξαιτίας αυτού δεν υπάρχει ευχέρεια για σκληρά μέτρα.

Τα μέτρα

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται η συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και εκεί θα συζητηθούν τόσο οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ όσο και οι εξελίξεις στη Συρία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ, εξετάζονταν τρεις κατηγορίες μέτρων. 1) Παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων σε πρόσωπα της Ε.Ε. που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις και την εταιρεία TPAO. 2) Ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την ίδια κατηγορία προσώπων και 3) περιορισμός πώλησης υλικών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους σκοπούς των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ από πλευράς χωρών μελών της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Υπάρχει, βεβαίως, το ενδεχόμενο να τύχει διαφοροποίησης μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ επί του παρόντος συζητείται κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα με νέα απόφαση του Συμβουλίου ούτως ώστε να συμπληρώσουν και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία αφορούν τα μέτρα. Η στάση της Τουρκίας συζητήθηκε και στο Κολλέγιο των Επιτρόπων με την πλειοψηφία των Επιτρόπων να επισημαίνουν πως το μεταναστευτικό αποτελεί το κύριο πρόβλημα και τη Φεντερίκα Μονγκερίνι να ζητάει πιο δυναμική αντίδραση. Μία σκληρή απάντηση στη στάση της Τουρκίας, όπως ανέφεραν οι Επίτροποι, θα προκαλέσει προβλήματα στη στάση της Άγκυρας απέναντι στο μεταναστευτικό. Καθόλου τυχαία άλλωστε και η πρόσφατη απειλή του Ταγίπ Ερντογάν για προσφυγικό κύμα στο ενδεχόμενο αντίδρασης της Ε.Ε. για το Συριακό.

Στοπ στο κονδύλι

Ελλάδα και Γερμανία είναι κυρίως οι χώρες οι οποίες επηρεάζονται από το προσφυγικό και το έχουν θέσει ως προτεραιότητα. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που όταν η Λευκωσία άφησε να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί να μπλοκάρει το κονδύλι της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο επικοινώνησαν και διαμήνυσαν σε αυστηρό τόνο τη σοβαρότητα της κατάστασης για τις δύο χώρες, με μία τέτοια εξέλιξη. Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη σύντομη παρουσία του στο Προεδρικό τη Δευτέρα επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει θέσει ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό και ένα ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος του κονδυλίου προς την Τουρκία από την Κύπρο θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Πέμπτη. Η ίδια εξέφρασε μεν την ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε, όμως, το μήνυμα να ξεχάσουν το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος από πλευράς της Κύπρου στο κονδύλι για την Τουρκία, καθώς θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τη Γερμανία. Η Γερμανία έχει άλλωστε τον δικό της κώδικα επικοινωνίας με την Τουρκία και αυτό έχει τη δική της σημασία στο πώς θα αντιμετωπίσει την Άγκυρα. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη στήριξη στην Τουρκία και Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού, αλλά και οι ευχαριστίες του προς την Τουρκία για την πολύτιμη βοήθειά της στο μεταναστευτικό. Είναι και η πρόσφατη συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για εργοστάσιο της Volkswagen στην Τουρκία. Συμφωνία η οποία ωφελεί οικονομικά και τις δύο χώρες. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Τουρκίας, πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος με την τουρκική κυβέρνηση, πρότεινε επιπρόσθετα κονδύλια ενός δισ. ευρώ σε μία προσπάθεια επιπλέον στήριξης.

Ευρωπαϊκό θέμα η Τουρκία

Η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου έγινε βεβαίως πριν από την έλευση του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7, αλλά και πριν από την εισβολή στη Συρία. Ζήτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Ε.Ε. απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ανώτατες πολιτικές πηγές της Λευκωσίας εκτιμούν πως τόσο με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία το κεφάλαιο Τουρκία μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό ζήτημα με τα θετικά και αρνητικά. «Η Ευρώπη θα πρέπει να ζητήσει απαντήσεις από την Τουρκία για το τι κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο και Συρία, από την άλλη, θα πρέπει να βρει λύση με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Όπως εκτιμάται η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό της από την Ε.Ε. πλέον και αυτό αναμένεται πως θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης, πάντως, εκτιμά πως οι εξελίξεις στη Συρία θα επισκιάσουν το κυπριακό πρόβλημα. Το τι θα γίνει τελικώς θα διαφανεί βεβαίως από την επόμενη βδομάδα. Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως πως η Γαλλία θα παίξει τον δικό της ρόλο μπροστά στις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει να παίξει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή. Είχε παρέμβει για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη αλλά και στην περίπτωση της Συρίας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα. Ήδη τυγχάνει επεξεργασίας φόρμουλα με μέτρα από πλευράς της Γαλλίας, ενώ κινήσεις μελετά και η Αθήνα, ως αντιστάθμισμα της στάσης που τήρησε στη φημολογία μπλοκαρίσματος κονδυλίου της Τουρκίας από την Κύπρο. Όπως είχε αναφέρει η «Κ» στις 6 Οκτωβρίου, η Λευκωσία είχε ζητήσει παρουσία ελληνικού πλοίου κοντά στο οικόπεδο 7, για λόγους περισσότερο επικοινωνιακούς. Πρόταση την οποία αρνήθηκε ευγενικά η Αθήνα. Με δεδομένες τις σημερινές εξελίξεις φαίνεται πως μελετάται η παρουσία ενός πλοίου που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, τόσο από πλευράς της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας.

Με βαριά βαλίτσα στις Βρυξέλλες Αβέρωφ και Άντρος

Στις Βρυξέλλες βρέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Η επίσκεψή τους δεν ήταν καθόλου τυχαία με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, μετά την έλευση του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7, αλλά και μετά την ανακίνηση του κεφαλαίου για το απευθείας εμπόριο. Ο Άντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του γραφείου του Μαρίνα Σάββα, είχε προκαθορίσει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πριν από τις εξελίξεις στο αδειοδοτημένο οικόπεδο, με στόχο να μιλήσει σε Εκδήλωση της Ομάδας της Αριστεράς - ΕΕΑ/ΒΠΑ με θέμα «Το Κυπριακό, ομοσπονδιακή λύση και ευρωπαϊκές προεκτάσεις». Σε αυτή εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη στασιμότητα στο Κυπριακό από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα και εντεύθεν. Κατήγγειλε και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Είχε συναντήσεις με σειρά πολιτικών προσώπων και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ενδιαφέρον κυρίως για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είχε η συνάντησή του με την Φεντερίκα Μονγκερίνι, όσο και με τον Κύπριο Επίτροπο, Χρίστο Στυλιανίδη.

Στις Βρυξέλλες συζήτησαν το απευθείας εμπόριο Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρώτο να καλεί τον συναγερμικό πρόεδρο να αποφύγουν τα περί απόσυρσης του ζητήματος, καθώς ενέχει κίνδυνο αντίθετων αποτελεσμάτων.

Μετά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την αναμόχλευση του απευθείας εμπορίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τους δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου, Λουκά Φουρλά, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Νίκο Νουρή και τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων Αλέξανδρο Σίνκα πραγματοποίησε επαφές με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο συναγερμικός πρόεδρος πραγματοποίησε και ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενημερώνοντας για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παράνομες γεωτρήσεις στα αδειοδοτημένα τεμάχια της Δημοκρατίας. Μίλησε για τις προσπάθειες εποικισμού της Αμμοχώστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητήματα για τα οποία συζήτησε με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε κατ’ ιδίαν επαφές του. Το δικό του ενδιαφέρον βεβαίως έχει το γεγονός ότι ομιλία στην κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πραγματοποιούν οι αρχηγοί κρατών, ενώ σπάνια δίδεται το βήμα σε αρχηγούς κομμάτων.

Το κύριο ζήτημα που απασχόλησε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού ήταν το απευθείας εμπόριο Ε.Ε. και Κατεχομένων. Υπενθυμίζεται πως οι ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς του ΔΗΣΥ και Στέλιος Κυμπουρόπουλος της Νέας Δημοκρατίας είχαν ζητήσει την απόσυρση του θέματος από την ατζέντα. Από το 2010 μέχρι και σήμερα το θέμα παρέμεινε παγοποιημένο, καθώς η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε πως ο Κανονισμός έχει βασιστεί σε λανθασμένη νομική βάση. Η κίνηση των δύο ευρωβουλευτών προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, με τους πρώτους να στέλνουν επιστολή, ζητώντας υιοθέτησή του. Όπως μαθαίνει η «Κ», ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επικοινώνησε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας του να μη θέσουν θέμα απόσυρσης, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κίνδυνο αντίθετων αποτελεσμάτων και υιοθέτησής του. Του ζήτησε να θέσουν ως πρόταση να παραμείνει κλειστό, όπως εδώ και μία περίπου δεκαετία. Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. υποστήριξε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ζητήσει απόσυρσή του και στο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί πλειοψηφία τότε θα ζητήσουν να κλείσει το θέμα. Κίνηση που δεν άρεσε στον κ. Κυπριανού, βλέποντας πως κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους. Από τον ΔΗΣΥ, πάντως, θεωρούν απομακρυσμένο το σενάριο υιοθέτησης τού απευθείας εμπορίου, ιδιαίτερα σε μία τέτοια χρονική συγκυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X