ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ισραήλ απολογείται επισήμως στην Τουρκία

Επικοινωνία Νετανγιάχου - Ερντογάν και δημόσια απολογία από Τελ Αβίβ στην Άγκυρα

Μια εξέλιξη τελευταίας στιγμής, την οποία δίνει στην δημοσιότητα η Ουάσιγκτον έρχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανγιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και απολογήθηκε επισήμως για την αιματηρή επίθεση της χώρας του στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα» στις 30 Μαΐου 2010.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTÜRK», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διαβεβαιώσει την τηλεφωνική επικοινωνία Νετανγιάχου - Ερντογάν. Ο Μπάρακ Χιουσέγιν Ομπάμα εκφράζει ευχαρίστηση για την συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία. 

«Οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην στενή συνεργασίας τους με την Τουρκία και το Ισραήλ. Αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής», τονίζεται στο ανακοινωθέν του κ. Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα εύχεται ότι η νέα εξέλιξη θα ξεκινήσει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Άγκυρα είχε ξεκαθαρίσει ότι η δημόσια απολογία του Ισραήλ δεν είναι αρκετή για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών. Η Τουρκία ζητεί χρηματική αποζημίωση για τις οικογένειες των δολοφονηθέντων από τα ισραηλινά πυρά καθώς και επιβολή ποινών στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επίθεση στο «Μαβί Μάρμαρα».

Στις 30 Μαΐου 2010 ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο «Μαβί Μάρμαρα» στα ανοιχτά της Γάζας. Το τουρκικό καράβι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Εξαιτίας της επίθεσης έχασαν την ζωή τους 8 Τούρκοι πολίτες και ένας τουρκικής καταγωγής πολίτης των ΗΠΑ.

Η τουρκική πρωθυπουργία πληροφορεί την τουρκική κοινή γνώμη ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε την μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Από τώρα και στο εξής, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορεί να φτάνει ανεμπόδιστα στην Γάζα.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση