ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ζελένσκι ελπίζει σε μια «δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατόν»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε κατά την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα, κατά την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία χωρίς τη Ρωσία, την ελπίδα να επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατόν».

«Όλα όσα συμφωνηθούν (σ.σ. σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής».


Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν αλλά μεταξύ αυτών δεν είναι η Ρωσία και η Κίνα.

«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε από τη δική του πλευρά σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, παίρνοντας θέση δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.

«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές».

Υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης Συνόδου Κορυφής, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει μια ρωσική αντιπροσωπεία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση