ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Startup Weekend Cyprus εκτοξεύει τη νεανική επιχειρηματικότητα

6-8 Δεκεμβρίου στο Research and Technology Center του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έχετε μια καλή ιδέα αλλά δεν ξέρετε τι να την κάνετε και πού να την πείτε; Η Κύπρος απέκτησε πλέον ένα παράθυρο με τον κόσμο της διεθνούς startup επιχειρηματικότητας: Το Startup Weekend Cyprus πραγματοποιείται τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2013, στο Research and Technology Center του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα «54h to LAUNCH» δίνοντας αυστηρά σε 100 νέους ανθρώπους την ευκαιρία να μετατρέψουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε νεοφυή επιχείρηση και να δουν το όραμά τους να αποκτά σάρκα και οστά. Μάθετε πώς να γίνετε ένας από αυτούς.

Το Startup Weekend Cyprus είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους θεσμούς ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως. Έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο στο τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου με μέγα υποστηρικτή την Microsoft, με σύμμαχους την ΜΤΝ, την PwC, την Ελληνική Τράπεζα και συνεργάτες την πρώτη πλατφόρμα δικτύωσης της τεχνολογικής κοινότητας Open Coffee Cyprus, την V+O και το Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τι είναι το Startup Weekend Cyprus
Ένας τριήμερος «μαραθώνιος» δημιουργικής επιχειρηματικότητας: Οι συμμετέχοντες σχηματίζουν ομάδες και καλούνται μέσα σε 54 μόνο ώρες να αναπτύξουν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, υπό την καθοδήγηση περισσότερων από 43 επαγγελματιών –μεντόρων - από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και επενδυτικό κλάδο από το εγχώριο και διεθνές σκηνικό. Εκπρόσωποι από Techstars, StartupBootcamp, HackFwd, Microsoft Innovation Center Europe, HardGamma Ventures, Nestmedia, Logicom, Oracle, The Cube coworking space, Athens Startup Weekend, SWNEXT, TEDx Athens, PwC, VCs, angels, Kauffman Foundation, Cisco κ.ο.κ. θα βρίσκονται μαζί με τις ομάδες να τις κατευθύνουν στην υλοποίηση της ιδέας τους.

Οι συμμετέχοντες  έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ιδέες τους, να πάρουν συμβουλές καθοριστικής σημασίας, να δικτυωθούν με τα  κατάλληλα άτομα και να κερδίσουν βραβεία που μεταφράζονται σε διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η διοργάνωση θα γίνει στο Research and Technology Building του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η εγγραφή πρέπει να γίνει άμεσα στο http://startupweekendcyprus.eventbrite.com/

Γιατί να λάβουν μέρος στο Startup Weekend
Για πολλούς λόγους. Για να μάθουν πώς είναι να εργάζεσαι επαγγελματικά με συναδέλφους σε μια ιδέα. Για να μάθουν πώς κάνεις ένα, έστω draft, business plan. Για να γνωρίσουν τους κατάλληλους ανθρώπους που θα αξιολογήσουν και θα αξιοποιήσουν τις προτάσεις τους. Για να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές και χρηματοδότες τους. Για να εκπαιδευτούν από τους καλύτερους mentors της αγοράς, παράγοντες της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Για να ανταγωνιστούν σε ένα εξοντωτικό περιβάλλον και να τεστάρουν τις αντοχές τους. Τέλος, για να πείσουν για το όραμά τους και να κερδίσουν την ευκαιρία να το προβάλουν σε διεθνές επίπεδο.

Τα βραβεία:
Οι συμμετέχοντες στο Startup Weekend Cyprus εκπαιδεύονται και υλοποιούν μια ιδέα σε μόνο 54 ώρες. Οι ομάδες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμά τους σε κριτές από τον επενδυτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό τομέα για να κερδίσουν βραβεία. Οι νικητές, πέρα από την αναγνώριση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας της ιδέας τους, κερδίζουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αντίστοιχους θεσμούς του εξωτερικού. Συγκεκριμένα ο πρώτος νικητής θα βρεθεί στο Techstars στο Λονδίνο για να δικτυωθεί, να παρουσιάσει την ιδέα τους σε επενδυτές, να κερδίσει εμπειρίες και εξειδίκευση από σεμινάρια. Θα παρουσιάσει την πρότασή του στο δίκτυο επενδυτών CYBAN της Κύπρου, κερδίζει γραφείο δωρεάν για 4 μήνες από την Desk&Co και υποτροφίες σπουδών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο δεύτερος νικητής θα ταξιδέψει στο Startup Bootcamp Amsterdam για να διεκδικήσει μια θέση στον επιταχυντή startup αλλά και mentoring και επαφές με επενδυτές και επιχειρηματίες. Ο δεύτερος νικητής επίσης κερδίζει δωρεάν γραφείο από την Desk&Co για 4 μήνες και υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τέλος, ο τρίτος νικητής θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την ιδέα του, να λάβει συμβουλές στο The Cube Coworking Space, υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και mentoring από το Helix Incubator για 3 μήνες.  Στο Startup Weekend Cyprus υπάρχει και ένα πιθανό βραβείο αξίας 50.000 ευρώ από την The Global Partnership Group. Η The Global Partnership Group αν υπάρχει κάποιο mobile application από όλες τις παρουσιάσεις που θα την ενθουσιάσει, θα επενδύσει σε αυτό περισσότερους από 6 μήνες για την υλοποίησή του. Τέλος, η κάθε ομάδα κερδίζει από την ScreenTag δωρεάν σύστημα και έκδοση εταιρικών καρτών νέας γενιάς. Εκτός από αυτά, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με την κοινότητα και με τους κατάλληλους ανθρώπους που δίνουν έμφαση στα ενδιαφέροντά τους.

Πώς θα εγγραφώ
Με μια αίτηση στο http://cyprus.startupweekend.org/. Απαραίτητες προϋποθέσεις: μια επιχειρηματική ιδέα την οποία πιστεύουμε και θέλουμε να παλέψουμε για την υλοποίησή της, τρεις μέρες από τη ζωή μας και 25 ευρώ εισιτήριο που θα καλύψει τα έξοδα, τον εξοπλισμό και τη σίτισή μας όλο αυτό το διάστημα. Υπάρχουν ακόμη θέσεις αλλά τα εισιτήρια εξαντλούνται πραγματικά γρήγορα τις τελευταίες μέρες πριν το event!

Η διαδικασία
Όλα εξελίσσονται σε τρεις μέρες, σύμφωνα με το πρότυπο του Startup Weekend σε όλο τον κόσμο: Την Παρασκευή οι συμμετέχοντες έχουν ένα λεπτό στην διάθεσή τους για να παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά σε όλους. Στη συνέχεια, τα άτομα είναι υποχρεωμένα να συγκροτήσουν ομάδες, αναζητώντας άτομα με συμπληρωματικές δεξιότητες, γύρω από τις ιδέες που έχουν αποφασίσει να αναπτύξουν. Όσοι έχουν ιδέες μπορούν να έρθουν είτε μόνοι τους, είτε με την ομάδα τους και να λάβουν μέρος.

Όλο το Σάββατο και μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, οι ομάδες εργάζονται στην υλοποίηση της ιδέα τους με τη βοήθεια ειδικών που τους καθοδηγούν σε κάθε φάση και τους λύνουν κάθε πρόβλημα. Την Κυριακή το απόγευμα, οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά σε μια κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος ή της υπηρεσίας με βάση τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους πλάνου και την πρωτοτυπία.
Οι νικητές κερδίζουν βραβεία-υπηρεσίες που τους δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουν την ιδέα τους σε διεθνές επίπεδο.

Είμαστε αισιόδοξοι
Το πρώτο βήμα έγινε το 2011 και κυρίως το 2013 για την ανάδειξη της νεανικής, startup επιχειρηματικότητας. Με εκδηλώσεις σαν το Open Coffee Cyprus που πραγματοποιείται σχεδόν κάθε μήνα και το Startup Live Cyprus, η Κύπρος έδειξε σε όλους ότι υπάρχουν χιλιάδες ανήσυχοι νέοι επιχειρηματίες που δεν ταιριάζουν στα στερεότυπα που είχαν καλλιεργηθεί. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, οι ιδέες και η όρεξη. Επίσης, μέσω αυτών των θεσμών προσέλκυσε η χώρα την προσοχή των ξένων επενδυτών, καθώς είναι πλέον η Κύπρος κάτι παραπάνω από μια κουκίδα στον διεθνή χάρτη της startup επιχειρηματικότητας. «Έχουμε τις πρώτες επιτυχίες με κυπριακές startups που πήραν χρηματοδότηση και υλοποιούν ένα επιχειρηματικό πλάνο. Και συνεχίζουμε να βγάλουμε περισσότερες». Συνεχίζει η Λυδία Ζαννέττου Curator Startup Weekend Cyprus: «Δώσαμε το έναυσμα και είμαι βέβαιη ότι το 2014 θα είναι γεμάτο από κυπριακές Startup πρωτοβουλίες. Είναι κάτι που θέλουμε, καθώς το ρεύμα και η ζήτηση μεγαλώνει. Είναι μια win-win διαδικασία από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση