ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α/φοί Λανίτη: Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Κύπρο

Ξεπερνούν τα 51 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Α/φοί Λανίτη την τελευταία οκταετία

Το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ότι αποτελεί μέρος ενός πολυεθνικού ομίλου, της Coca-Cola Hellenic, αξιοποιεί η Α/φοί Λανίτη με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην κυπριακή αγορά. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο που χωρίς τη βοήθεια του Ομίλου μας δεν θα ήταν εφικτό. Συνεπώς, η παρουσία μας έχει γίνει ακόμη πιο δυναμική και υγιής», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής χώρας της Α/φοί Λανίτη Λτδ, Χριστόδουλος Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη μακρά πορεία, 70 χρόνια, της εταιρείας στη χώρα, γεγονός που την καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής οικονομίας.

–Η εταιρεία έχει μία μακροχρόνια παρουσία στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Καταρχήν, κάνοντας έναν απολογισμό, πώς αποτιμάτε αυτή την παρουσία;
–Είμαστε μία επιχείρηση 70 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ζήσει από κοντά τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του τόπου μας. Έχουμε μεγαλώσει μαζί με τους καταναλωτές μας, έχουμε μείνει αφοσιωμένοι εδώ, επενδύοντας στις καλές αλλά και τις δύσκολες στιγμές. Και φυσικά έχουμε βάλει τη σφραγίδα μας στην οικονομική και επιχειρηματική ιστορία της Κύπρου. Είμαστε υπερήφανοι που, εδώ και 70 χρόνια αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα λειτουργούμε τρία εργοστάσια παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών και χυμών, νερού και γάλακτος, απασχολούμε 340 εργαζομένους, και στηρίζουμε άλλες 2.500 θέσεις εργασίας μέσω ενός ευρύτατου δικτύου συνεργατών.

–Αποτελείτε μέρος της Coca-Cola Hellenic. Υπάρχει μια αίσθηση στην αγορά ότι μια μεγάλη κυπριακή εταιρεία αποτελεί πλέον ένα υποκατάστημα, με αποτέλεσμα να χάνεται αυτή η δυναμική παρουσία. Πώς απαντάτε;
–Η εταιρία το 2006 εντάχθηκε στη μεγάλη οικογένεια της Coca-Cola Hellenic Bottling Company, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης μη-αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, με βασικούς στόχους να ενδυναμώσει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες της, ευρεία γκάμα προϊόντων που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των πελατών της, όπως επίσης και να προσφέρει καλύτερες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης στο προσωπικό της.
Αποτελούμε μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου με παρουσία σε 28 χώρες στον κόσμο, αυτό μας προσδίδει τεχνογνωσία και εμπειρίες από όλες αυτές τις χώρες, κεφάλαια για να επενδύουμε σε νέα προϊόντα τεχνολογίες και συστήματα, χαρακτηριστικά που καμία ακόμη και «μεγάλη» τοπική εταιρεία δεν μπορεί να έχει. Απλώς να αναφέρω ότι τα τελευταία αυτά οκτώ χρόνια, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο που χωρίς τη βοήθεια του Ομίλου μας δεν θα ήταν εφικτό. Συνεπώς, η παρουσία μας έχει γίνει ακόμη πιο δυναμική και υγιής.

–Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σε αυτό το περιβάλλον πώς κινείται η Α/φοι Λανίτη;
–Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, όπως κάθε επιχείρηση στην Κύπρο, κάναμε έγκαιρα τις κατάλληλες διαρθρωτικές κινήσεις στη δομή και τη λειτουργία μας για να κρατήσουμε την εταιρεία στην κορυφή, να συνεχίσουμε να παράγουμε στην Κύπρο και να ικανοποιούμε τους καταναλωτές που επιλέγουν τα προϊόντα μας. Σε αυτές τις επτά δεκαετίες της λειτουργίας μας, διατηρούμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου μας, μόνο την τελευταία δεκαετία συνεισφέραμε στα δημόσια ταμεία πέραν των 14 εκατ. ευρώ. Η προσφορά και στήριξή μας δεν σταματάει στο επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο, αλλά συνεχίζει μέσω των πρωτοβουλιών και δράσεών μας που προάγουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

–Η κρίση, ειδικά μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, έχει αλλάξει τους σχεδιασμούς σας; Πώς σχεδιάζετε να κινηθείτε σε ένα περιβάλλον δυστοκίας από πλευράς των καταναλωτών;
–Δεν έχουμε αλλάξει τον σχεδιασμό μας μετά τον Μάρτιο 2013, γιατί εμείς ήδη είχαμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες αναπροσαρμογές τα τελευταία 3-4 χρόνια. Συνεπώς, δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω δραστικές αλλαγές.
Η στρατηγική μας είναι απλή και διαχρονική, να προσφέρουμε το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή, που να εξυπηρετεί την κάθε καταναλωτική περίσταση, τη σωστή χρονική στιγμή.

–Τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία στέκεται, παρά το περσινό χτύπημα. Εσείς βλέπετε διαφορά σε σχέση με πέρυσι;
–Είναι γεγονός ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση από ό,τι την περιμέναμε. Το γεγονός όμως είναι ότι παραμένουμε σε κρίση και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη πολύ σκληρή δουλειά και θυσίες για να ξεφύγουμε από την κατάσταση αυτή. Η αγορά παραμένει στα ίδια με τα περσινά, δύσκολα επίπεδα.

U1
Φθηνό ή ακριβό το γάλα;
–Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ένα θέμα με την τιμολόγηση του γάλακτος. Πώς βλέπετε τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική; Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών, ειδικά σε αυτή την περίοδο που παρατηρείται διεθνώς άνοδος στην τιμή των τροφίμων;
–H διαπίστωσή σας ότι η αγορά στο γάλα είναι πολύ ανταγωνιστική είναι ορθή, αναφορικά με τους τομείς παστερίωσης και λιανεμπορίου. Παρότι το μέγεθος της αγοράς μας είναι μικρό, δραστηριοποιούνται στο παστεριωμένο γάλα τρεις εταιρείες. Η τιμή του γάλακτος σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό καθορίζεται πριν από τη δική μας επεξεργασία, στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, στην παραγωγή και εμπορία του νωπού αγελαδινού γάλακτος, όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα η τιμή της πρώτης ύλης να είναι πολύ υψηλή για τις βιομηχανίες. Εμείς έχουμε και στο παρελθόν δεσμευτεί να πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε η κυπριακή οικογένεια να συνεχίσει απρόσκοπτα να προμηθεύεται ένα ζωτικό αγαθό όπως το γάλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση