ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Σωστή κίνηση με προοπτικές η εξαγορά ΚΑ από Ryanair

Νέο αφεντικό μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οποιαδήποτε εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμη λογική και να δημιουργήσει θετικές προοπτικές για τη Ryanair, επισημαίνουν στη διαδικτυακή τους έκδοση οι Financial Times, βασιζόμενοι σε εκτιμήσεις αναλυτών. Η ιρλανδική εταιρεία προσδοκεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των επιβατών της, στα 120 εκ. εντός πέντε ετών. Ο κυπριακός αερομεταφορέας διαθέτει μόλις έξι αεροσκάφη, την ώρα που η Ryanair αναμένει να υποδεχθεί 180 νέα αεροσκάφη Boeing 737 εντός του 2014.

Όπως δηλώνει στους FT o επικεφαλής έρευνας στο Merrion Capital, συμβουλευτικού οίκου του Δουβλίνου, η Ryanair θα μπορούσε να χρησιμοποίει μερικά από τα νέα αεροσκάφη έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο στην Κύπρο, θέλοντας να στοχεύσει στη βόρεια Αφρική και στην επέκτασή της γύρω από τη Μεσόγειο. «Μπορεί οι ΚΑ να θεωρούνται μία μικρή επένδυση για τη Ryanair, αλλά αν καταφέρει να τις εξαγοράσει στην κατάλληλη τιμή, θα έχει σημαντικό όφελος», σημείωσε ο David Holohan.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές μεταφέρουν περίπου 600.000 επιβάτες ετησίως, την ώρα που η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία μεταφέρει σχεδόν 80 εκ. Μιλώντας κατά την ανακοίνωση των νέων δρομολογίων την Πέμπτη, ο CEO της Ryanair διαβεβαίωσε ότι εταιρεία μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρονται από τον κυπριακό αερομεταφορέα στα 3 εκ., προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει μία σημαντική προσπάθεια για επανάκαμψη της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

Μία εκ των είκοσι
Διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση ξεκίνησε την Πέμπτη η Ryanair για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέους κόμβους στη Μεσόγειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρεία, Michael O’ Leary, επρόκειτο να έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι η Ryanair συμμετέχει στη διαδικασία των συζητήσεων με την Κυβέρνηση για την αγορά του κρατικού αερομεταφορέα, τονίζοντας  παράλληλα ότι ευελπιστεί ότι θα προκύψει κάποια θετική εξέλιξη. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους είναι μία από τις 20 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία, όπως τονίζουν και οι FT, έχει πληγεί σοβαρά από την κατάρρευση της οικονομίας.

Η Ryanair δεν έχει προβεί ξανά σε εξαγορά ανταγωνιστή μετά την απόκτηση της Buzz, πριν από μία δεκαετία, με τον CEO της εταιρείας να αμφισβητεί την τακτική της επέκτασης μέσω εξαγορών. Ωστόσο, αυτό δεν τον σταμάτησε από το να ασκήσει στενή πολιορκία στην Aer Lingus, την βασική ανταγωνίστρια του ιρλανδικού αερομεταφορέα στη χώρα, στην οποία η Ryanair κατέχει σχεδόν το 30%. Βέβαια, η προσπάθεια του O’ Leary μπλοκαρίστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές και το ιρλανδικό κράτος.


Νέο αφεντικό μέχρι το τέλος του χρόνου
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ανεύρεσης ιδιώτη, ο οποίος θα αγοράσει τον κρατικό αερομεταφορέα της Κύπρου.

Στην παρούσα φάση, συμφωνία εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει 15 από τις 22 εταιρείες που αρχικά είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Τώνη Αντωνίου, εκτιμάται ότι πολύ πριν το τέλος του 2014, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα γυρίσουν σελίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής του νέου αφεντικού της εταιρείας.

Σήμερα εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair βρέθηκαν στην Λευκωσία, όπου είχαν επαφές με τον ελεγκτικό οίκο KPMG, ο οποίος διαχειρίζεται τη διαδικασία ανεύρεσης νέου αγοραστή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η παρούσα διαδικασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως η διατήρηση του ονόματος του κυπριακού κρατικού αερομεταφορέα αποτελεί προϋπόθεση για τον εν δυνάμει αγοραστή, καθώς επίσης και πως η Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση της αεροπορικής εταιρείας.

CEO Ryanair: Μπορούμε να βάλουμε τις ΚΑ σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της χαμηλού κόστους ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, δήλωσε σήμερα ότι με τη βοήθεια της εταιρείας του, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια νέα πορεία ταχείας ανάπτυξης, με νέες διαδρομές και περισσότερες πτήσεις, που θα αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρουν κάθε χρόνο στα τρία εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι ζήτησε και είχε σήμερα συνάντηση, στη Λευκωσία, με την ομάδα που χειρίζεται το θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε στην Κυβέρνηση η Ryanair, ανεξάρτητα από τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις και για θέματα που αφορούν το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Από πλευράς του ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης είπε ότι η πρόταση της Ryanair είναι μεγάλη και θα τύχει προσεκτικής εξέτασης από την Κυβέρνηση για να διαπιστωθεί κατά πόσον ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας των επαφών του, ο κ. Ο` Λίρι είπε ότι “η Ryanair θεωρεί ότι το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών προδιαγράφεται πολύ συναρπαστικό”.

“Πιστεύω ότι με τη βοήθεια της Ryanair μπορούμε να βάλουμε τις Κυπριακές Αερογραμμές και τον κυπριακό τουρισμό σε μια νέα πορεία ταχείας ανάπτυξης, με νέες διαδρομές, περισσότερες πτήσεις και νέες θέσεις εργασίας για πιλότους, πληρώματα καμπίνας και μηχανικούς εδώ στην Κύπρο”, είπε.

Εξήγησε ότι βάσει πρότασης που υπέβαλε η εταιρεία του στην Κυβέρνηση, η Ryanair θα μπορούσε, αξιοποιώντας τις Κυπριακές Αερογραμμές, να αυξήσει την αεροπορική της κίνηση στην Κύπρο από 500 χιλιάδες το χρόνο στα τρία εκατ. επιβάτες, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.

“Ο αριθμός των επιβατών των Κυπριακών Αερογραμμών θα αυξηθεί από 700 χιλιάδες φέτος σε τρία εκατ. μέσα στα επόμενα χρόνια”, εξήγησε.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της Ryanair, η οποία υποβλήθηκε ανεξάρτητα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις Κυπριακές Αερογραμμές, και θα επανέλθει.

“Είναι μια αρκετά μεγάλη πρόταση, με πολλά σκέλη, την οποία πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά σαν Κυβέρνηση για να δούμε κατά πόσον ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και σίγουρα και μεις έχουμε τις δικές μας προτάσεις” είπε ο Υπουργός.

“Η πρόταση μιλά για αύξηση της αεροπορικής κίνησης από 500 χιλιάδες σε τρία εκατομμύρια μέσα σε κάποια χρόνια. Θα πρέπει να εξετάσουμε αυτή την πρόταση και θα επανέλθουμε” πρόσθεσε.

Πηγή: FT

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση