ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια Ελληνίδα, Μάνατζερ της Χρονιάς στη Γερμανία

Με έδρα το Αμβούργο, επεκτείνεται συνεχώς

Kathimerini.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

 

Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί πρότυπο ομογενούς. Η δρ Βιρτζίνια Γκριν ή, επί το ελληνικότερον, Βιργινία Γιοβανούδη, ιδρύτρια και επικεφαλής της ENCOS, ανακηρύχθηκε φέτος Μάνατζερ της Χρονιάς από τον πολυεθνικό όμιλο TÜV Nord. Ο TÜV Nord, με πάνω από 10.000 εργαζομένους σε 70 χώρες, παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και πιστοποίησης ευρέος βεληνεκούς σε πολλούς κλάδους. Στα 18 της χρόνια η κ. Γιοβανούδη μετανάστευσε στη Γερμανία και σπούδασε Χημική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ. Αρχικά προσλήφθηκε σε διυλιστήριο της Esso, κάνοντας τη διαφορά σε ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο πεδίο, και προχώρησε σε διδακτορικές σπουδές, έχοντας ήδη δύο παιδιά. Μετά χρόνια σκληρής δουλειάς με υψηλή ποιότητα ως στέλεχος σε εταιρείες, αποφάσισε να αναμετρηθεί με το επιχειρείν.

Ηδη το 1990 ίδρυσε στο Αμβούργο την Green Engineering (από το επώνυμο του αποβιώσαντος πρώτου συζύγου της). Η εταιρεία εκπονούσε τεχνικές μελέτες οι οποίες παραγγέλνονταν από τις χημικές, πετροχημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες. Το 2000 δημιούργησε την ENCOS (Εngineering Constructions Service) ως κοινοπραξία μεταξύ της Green Engineering και της Köhling & Partner. Η ENCOS ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή εργοστασίων και εγκαταστάσεων στη χημική βιομηχανία. Η διασφάλιση της υγιεινής, της υγείας και της ασφάλειας είναι βασική προτεραιότητά της και θεωρείται κορυφαία στον τομέα της σε διεθνή κατάταξη.

Με έδρα το Αμβούργο, επεκτείνεται συνεχώς και διαθέτει παραρτήματα στη Φρανκφούρτη, το Γκράιφσβαλντ, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καθώς και σε διάφορα εργοτάξια στη Β. Γερμανία. Απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζομένους πολλών εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι 25 είναι Ελληνες. Για τους συμπατριώτες της η κ. Γιοβανούδη μιλάει πολύ θετικά. «Είναι πολύ καλοί επιστήμονες, ευέλικτοι, έξυπνοι και φιλόπονοι – δεν υπολείπονται από τους λοιπούς Ευρωπαίους, πράγμα που επέμενα να τονίζω στους Γερμανούς ήδη πριν από την αρχή της κρίσης», όπως σημειώνει η βραβευμένη επιχειρηματίας στην Ντόιτσε Βέλε. «Πρέπει να αποβάλουμε ως λαός τη μελαγχολία και την απαισιοδοξία και να βγούμε μπροστά». Εξ ου και συνιστά στη νέα γενιά να μη σπεύσει να επιλέξει τη φυγή, επειδή αυτή φαίνεται η πιο εύκολη λύση. Αναφερόμενη στις προοπτικές απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα, επισημαίνει τα εξής: «Θα συνιστούσα στους νέους, σε αυτούς που έχουν ιδέες, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, να καινοτομήσουν σε τομείς της επιστήμης, όπως τα βιολογικά προϊόντα».

Αυτά δεν χρειάζονται μεγάλη βιομηχανική βάση και, συνήθως, ούτε μεγάλο κεφάλαιο. Και προσθέτει η Βιργινία Γιοβανούδη: «Αντί να αναζητούν οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα κάποια θέση εργασίας, ας αναπτύξουν ως αντιστάθμισμα το επιχειρηματικό πνεύμα». Η κ. Γιοβανούδη, η οποία κατάγεται από το Διδυμότειχο, δεν είναι ο άνθρωπος της προβολής και των τίτλων, όπως εξομολογείται. Ωστόσο, χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από την επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας. Εκλέγεται επί σειρά ετών μέλος του Γενικού Συμβουλίου του πανίσχυρου Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου και πρόεδρος της επιτροπής του για τις νέες τεχνολογίες. Διατελεί και στέλεχος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. Οπως επισημαίνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρός του, «η Βιργινία Γιοβανούδη είναι πρότυπο ενσωματωμένης στη γερμανική κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα επιχειρηματία και υπόδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας».

Καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική ανέλιξη παίζει η σκληρή δουλειά

Ως επιχειρηματίας με μεγάλη εμπειρία, η Βιργινία Γιοβανούδη υπογραμμίζει πως ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο για την επαγγελματική ανέλιξη του ατόμου παίζει η σκληρή δουλειά. «Ανεξάρτητα από το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον επαγγελματικό τομέα μετράει η εργασία που κάνουμε, το προϊόν μας, όχι το φύλο ή η εμφάνιση», επισημαίνει στην Ντόιτσε Βέλε η επικεφαλής της ENCOS. «Εμείς οι γυναίκες συνήθως δεν διεκδικούμε θέσεις ευθύνης, γιατί από τη φύση μας αποφεύγουμε κάπως το προσκήνιο. Χρειάζεται καλλιέργεια αυτού που κάνουν και οι άνδρες, δηλαδή του networking, της δικτύωσης σε όλους τους τομείς. Οι γυναίκες το κάνουμε πολύ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πρέπει να το αναπτύξουμε και στον επαγγελματικό. Δεν μπορούμε να στήσουμε επιχείρηση χωρίς σχέσεις με άλλες εταιρείες και πελάτες».

Πέραν τούτου, όπως αποδεικνύεται σε σειρά διεθνών μελετών και ερευνών, όσο πιο αντιπροσωπευτικά είναι τα διοικητικά συμβούλια των ομίλων με ισοδύναμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών τόσο αποδοτικότερα αποδεικνύονται και με βελτιωμένες αποδόσεις στις μετοχές τους. Στην ερώτηση, την οποία έθεσε η «Κ» στην κ.Γιοβανούδη, για το ποιες είναι οι ποιότητες που κομίζουν στο επιχειρείν οι γυναίκες, η διακεκριμένη επιχειρηματίας απάντησε: «Οι γυναίκες δεν υστερούν σε προσόντα γύρω από το επιχειρείν. Αλλωστε, αυτό φαίνεται κι από τη συνεχή αύξηση της παρουσίας τους στον επιχειρηματικό στίβο. Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι από τη φύση τους έχουν και το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των συνεργατών τους. Επιπλέον, έχουν, κατά κανόνα, πιο λιτή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, μια και συνήθως αποφεύγουν την επίδειξη με είδη πολυτελείας και αυτοπροβολής».

Ποια, όμως, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων, εν γένει, που γίνονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες και πώς αντεπεξέρχονται σε σοβαρές δυσκολίες, επαγγελματικές ή προσωπικές; «Χρειάζεται κανείς να είναι διατεθειμένος να ρισκάρει κι όχι να επαναπαύεται, όπως θα έκανε σε κάποια θέση υπαλλήλου όπου “μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει”», υπογράμμισε εύστοχα η Βιργινία Γιοβανούδη. «Θα πρέπει να διατηρεί νηφαλιότητα και ψυχική ηρεμία, αποφεύγοντας ρητά τις εν θερμώ αντιδράσεις στα σκαμπανεβάσματα του επιχειρείν, αλλά και στις αναποδιές της ζωής γενικότερα. Να έχει καλή γνώση και συνεχή ενημέρωση για την αγορά που τον ενδιαφέρει. Να υπάρχει αυστηρότητα, έλεγχος αλλά και αντικειμενικότητα και αναγνώριση των προσόντων τόσο των συνεργατών όσο και των ανταγωνιστών».

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση