ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζήτηση υλικού για ψηφιοποίηση της παραδοσιακής μας κουζίνας

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής συμμετέχει στο πρόγραμμα Europeana

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής συμμετέχει από τον Ιανουάριο του 2014 ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana Food and Drink, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει την πλούσια και ολοζώντανη γαστρονομική κληρονομιά της Ευρώπης. Αυτό θα επιτευχθεί αρχικά μέσα από τη συγκέντρωση και ψηφιοποίηση υλικού το οποίο αφορά τη γαστρονομική παράδοση των χωρών της Ευρώπης κι ακολούθως  μέσα από την εμπλοκή του κοινού, των δημιουργικών βιομηχανιών, των πολιτιστικών φορέων και των βιομηχανιών τροφίμων στην αξιοποίηση αυτού του υλικού, στη χρήση και διάδοσή του.

Το Μουσείο συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα ανοίγει ένα παράθυρο γνωριμίας της Ευρώπης με τον πλούτο της κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης. Ρόλος του Μουσείου είναι να συλλέξει υλικό, να το μελετήσει, να το ψηφιοποιήσει και να το μοιραστεί με τους εταίρους του έργου. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί ιδιώτες (ερευνητές, ιστορικούς, δημοσιογράφους, λάτρεις της κυπριακής κουζίνας), πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης, δήμους και κοινότητες κι οποιονδήποτε άλλο έχει στην κατοχή του υλικό το οποίο αφορά την κυπριακή γαστρονομική κληρονομιά, να συμβάλει στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας καταθέτοντας το υλικό στο Μουσείο για αξιοποίηση και προβολή του.

Το υλικό μπορεί να αποτελείται από φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις, τοπικές συνταγές, προφορικές μαρτυρίες, υλικό από πανηγύρια, γιορτές και φεστιβάλ κ.α. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, για γεύματα τα οποία συνηθίζονται σε συγκεκριμένο χωριό/περιφέρεια ή σε ειδικές περιστάσεις, πληροφορίες για χώρους παραγωγής και διάθεσης των παραδοσιακών προϊόντων, τεχνικές παρασκευής οι οποίες συνδέονται με τη γαστρονομική παράδοση κάποιας περιοχής, υλικό το οποίο να αφορά παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία ή οτιδήποτε άλλο έχετε στην κατοχή σας και θεωρείτε ότι σχετίζεται με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα.

Η κατάθεση υλικού μπορεί να γίνει έπειτα από συνεννόηση στον αριθμό 97739192 και στο cyfoodmuseum@gmail.com/cyfoodmuseum@cs.ucy.ac.cy

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με τη στήριξη του εθνικού φορέα για τη Europeana, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση