ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία

Πόσες φορές αισθανθήκατε την ανάγκη να βάλετε τα κλάματα;

Kathimerini.gr

Πόσες φορές αισθανθήκατε την ανάγκη να βάλετε τα κλάματα αλλά καταπιεστήκατε επειδή ήταν ακατάλληλη η στιγμή ή βρισκόσασταν σε ένα χώρο όπου δεν νιώθατε άνετα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν καταπιέζουμε την ανάγκη μας να κλάψουμε όχι μόνο δεν κάνουμε καλό στην διάθεσή μας αλλά αντίθετα την χειροτερεύουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Motivation and Emotion’, το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας αφού μας βοηθά στην συναισθηματική αποφόρτιση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Asmir Gračanin του πανεπιστημίου της Ριέκα, συμπέρανε μάλιστα ότι οι συμμετέχοντες στο πείραμα- κατά το οποίο έπρεπε να παρακολουθήσουν μια συναισθηματική ταινία- 90 λεπτά μετά το τέλος της ταινίας είχαν καλύτερη διάθεση από ότι είχαν πριν δουν την ταινία.

Το κλάμα βοηθά στην συναισθηματική αποφόρτιση. Τα δάκρυα φαίνεται να λειτουργούν σαν ένας μηχανισμός που μας βοηθάει να εκφράσουμε έντονα συναισθήματα και να αποφορτιστούμε και να αποκτήσουμε ισορροπία.

Απελευθερώνουν τις τοξίνες: Όπως ακριβώς και ο ιδρώτας, έτσι και τα δάκρυα απελευθερώνουν τοξίνες που έχουν δημιουργηθεί από την ένταση.

Τα δάκρυα στηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Τα δάκρυα μετά από μια συναισθηματική φόρτιση, μας προστατεύουν από διάφορα μικρόβια, χάρη σε μία πρωτεΐνη που περιέχουν, την λυσοζύμη.

Τα δάκρυα μας κάνουν προσαρμοστικούς: Το κλάμα μας υπενθυμίζει την ικανότητά μας να ανεχόμαστε καταστάσεις και να αντιμετωπίζουμε τον πόνο. Τα δάκρυα είναι ένας τρόπος να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, ενώ ταυτόχρονα μας προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση