ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο σκοτάδι 41 χρόνια μετά για τα 2/3 των αγνοουμένων

Φ. Φωτίου: Δεν μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό με το ανθρωπιστικό θέμα ανοιχτό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έκκληση στην Τουρκία να εγκαταλείψει την αρνητική στάση και να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων απηύθυνε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα. Ο Φώτης Φωτίου σε συνέντευξή του στην «Κ» ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την αρνητική στάση της κατοχικής δύναμης να δώσει στοιχεία για τα σημεία όπου έχουν ταφεί αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας.

Παρά τη θετική αύρα των συνομιλιών, σε εκκρεμότητα, τόνισε ο κ. Φωτίου, ότι είναι η διακρίβωση της τύχης χιλίων αγνοουμένων, ενός θέματος, όπως τόνισε, καθαρά ανθρωπιστικής υφής. Ο Επίτροπος ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει επίλυση του πολιτικού προβλήματος με τις έρευνες για τους αγνοουμένους να συνεχίζονται, απάντησε αρνητικά.

Τουλάχιστον για τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες η τουρκική πλευρά κατέχει και δεν δίνει πληροφορίες, ο κ. Φωτίου ήταν απολύτως σαφής. Αν και χαρακτήρισε θετικό βήμα το άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στα Κατεχόμενα μετά από 41 χρόνια, διερωτήθηκε τι θα γίνει με το σύνολο όσων συνεχίζουν να αγνοούνται.

«Η αξιολόγηση που έχουμε εμείς είναι ότι σε αυτές τις 35 περιοχές που θα ανοιχθούν σε τρία χρόνια, και εγώ λέω γιατί όχι σε ένα χρόνο, φαίνεται να υπάρχει μία σκοπιμότητα από την άλλη πλευρά. Αναζητούμε 140 αγνοουμένους.

Οι άλλοι;» Ο κ. Φωτίου έκανε λόγο για πληροφορίες που υπάρχουν για ομαδικούς τάφους στην Κερύνεια και σε περιοχές πλησίον της Κερύνειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπέδειξε ο Επίτροπος, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πληροφόρηση. Και δεν είναι μόνο η άρνηση συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και από τις μετακινήσεις οστών, δυσχεραίνοντας το έργο της ΔΕΑ για ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων στις οικογένειες, με κάποιες από αυτές να αρνούνται να παραλάβουν δείγμα οστών.

Ο κ. Φωτίου θεωρεί δύσκολη την ύπαρξη αγνοουμένων εν ζωή, παρά ταύτα, όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν τυγχάνουν του κατάλληλου χειρισμού από το Γραφείο του, την ΔΕΑ, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών. «Οφείλουμε να αξιολογούμε την κάθε πληροφορία. Και εδώ θα πρέπει να μιλούμε περισσότερο για νεαρούς αγνοουμένους.

Όμως, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Να μη δίνουμε τέτοιες πληροφορίες. Δεν πρέπει να δίνονται με τέτοια ευκολία στη δημοσιότητα, γιατί το μόνο που προκαλούν είναι περισσότερο πόνο στους συγγενείς».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X