ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΔΑΔ: Δύο παραβιάσεις κατά Τούρκου Εισαγγελέα στην υπόθεση Εργκενεκόν

7.500 ευρώ για ηθική βλάβη επιδίκασαν οι δικαστές

ΚΥΠΕ

Δύο παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοινώνοντας σήμερα την απόφασή του στην υπόθεση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Τούρκου Εισαγγελέα Ünal Karabeyoğlu κατά την ποινική έρευνα για την παράνομη οργάνωση «Εργκενεκόν».

Το όνομα του Karabeyoğlu είχε εντοπιστεί, μεταξύ άλλων εισαγγελέων και δικαστών, στα έγγραφα που κατασχέθηκαν τον Μάρτιο του 2008 από τα γραφεία πολιτικού κόμματος, στο πλαίσιο των ερευνών για την «Εργκενεκόν».

Ακολούθως δόθηκε εντολή για παρακολούθηση των τηλεφωνικών γραμμών, με τις αρχές να αποφασίζουν τελικά τον Δεκέμβριο του 2009 ότι δεν μπορεί να συναχθεί από το υλικό των παρακολουθήσεων ότι ο Εισαγγελέας και οι άλλοι εμπλεκόμενοι είχαν παράσχει στήριξη και βοήθεια προς την οργάνωση.

Ο κ. Karabeyoğlu ενημερώθηκε στη συνέχεια για την απόφαση να μην διωχθεί, την καταστροφή του υλικού που προέκυψε από την παρακολούθηση, αλλά και τον τερματισμό μιας πειθαρχικής έρευνας εναντίον του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην υπόθεση «Karabeyoğlu εναντίον Τουρκίας», το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση των προνοιών για το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, όσον αφορά την τηλεφωνική παρακολούθηση, αλλά ότι υπήρξε παραβίαση των ίδιων προνοιών αναφορικά με την χρήση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν από την παγίδευση του τηλεφώνου του κατά την πειθαρχική δίωξη εναντίον του.

Επίσης, παραβιάσθηκε το δικαίωμά του σε αποτελεσματική θεραπεία.

Οι δικαστές επιδίκασαν αποζημίωση 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη στον κ. Karabeyoǧlu.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X