ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Όλοι» θέλουν η Λαϊκή να δοθεί στους κουρεμένους

Κέρδη 13 εκατ. καταγράφει η τράπεζα μετά που τέθηκε υπό εξυγίανση

Με τα περιουσιακά στοιχεία που αναλογούν στους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας να έχουν καταγράψει συνολική μείωση στην αξία τους της τάξης των 415 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2013, κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, η συζήτηση για να δοθεί η διαχείριση στους κουρεμένους καταθέτες επανέρχεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή, τον Μάρτιο του 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας άξιζαν 775 εκατ. ευρώ (393 οι θυγατρικές και 382 εκατ. η συμμετοχή στη Λαϊκή). Στο τέλος του 2015, η αξία των θυγατρικών μειώθηκε σε 248 εκατ. ευρώ ενώ η αξία της συμμετοχής στη Τράπεζα Κύπρου με βάση τις σημερινές τιμές διαπραγμάτευσης της μετοχής εκτιμήθηκε στα 112 εκατ. ευρώ.

Πάντως, μετά που τέθηκε υπό διαχείριση, η Λαϊκή φαίνεται να είναι κερδοφόρα. Κατέγραψε έσοδα 27 εκατ. ευρώ και έξοδα 14 εκατ. ευρώ. Έσοδα 2.8 εκατ. ευρώ προήλθαν από μερίσματα και περίπου 5 εκατ. ευρώ από οφειλές της CNP. Όσον αφορά τα έξοδα, η μερίδα του λέοντος κατέληξε σε δικηγορικά γραφεία σε Κύπρο αλλά κυρίως σε εξωτερικό. Από το συνολικό ποσό των 7.9 εκατ. ευρώ, τα 2.1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε δικηγόρους εντός Κύπρου και τα υπόλοιπα σε δικηγόρους στο εξωτερικό.

Όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή, η Αρχή Εξυγίανσης έχει θετική γνώμη για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι η Αρχή δεν άσκησε τα δικαιώματα ψήφου που είχε στην Τράπεζα Κύπρου ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Ο Ανώτερος λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών άλλωστε, Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όταν γινόταν η συζήτησης για τους μηχανισμούς Εξυγίανσης, ωστόσο, κρίθηκε ορθότερο να υπάρχει διασύνδεση με την ΕΚΤ λόγω υποδομών που ήδη υπήρχαν.

Την ίδια ώρα, ειδικός διαχειριστής και ΣΥΚΑΛΑ εξέφρασαν την άποψη πως παρά το τι λέει ο νόμος, κάποια περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να πωληθούν αλλά να τυγχάνουν διαχείρισης μέχρι να μεγιστοποιηθεί η αξία τους. Ο Κρις Παύλου στάθηκε στο θέμα την Επενδυτικής Τράπεζα της Ελλάδας, αναφέροντας πως είναι μία τράπεζα με σημαντικές προοπτικές που λειτουργούσε υπό περιορισμούς και πλέον έχει όλα τα εχέγγυα να αυξήσει περισσότερο την αξία της. Ο ίδιος εισηγήθηκε όπως εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι μετοχές α δοθούν στους πιστωτές της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως διαφωνούν με την πρόνοια της νομοθεσίας που προβλέπει πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να πωληθούν και ζήτησε όπως υπάρξει τροποποίηση της. Είπε ακόμα πως η Διοικήτρια τους ανέφερε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση πως συμφωνεί όπως μεταφερθεί στους ίδιους η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

Ουσιαστικά τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία σήμερα αφορούν στο ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου, στην Επενδυτική Τράπεζα στην Ελλάδα και στη συμμετοχή στη μαλτέζικη Lombard. Πάντως, για ακόμα μία φορά οι εκπρόσωποι της Αρχής Εξυγίανσης επανέλαβαν πως δεν πρόκειται να δώσουν την επιστολή παραίτησης των πρώην διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου στη Βουλή αφού υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που λέει πως περιλαμβάνει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά δικαστικές υποθέσεις αν δημοσιοποιηθούν.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X