ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο.ΠΑ.Κ: Mη εφαρμογή πρόνοιας για 5% προσβάσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία

Μεταρρυθμίσεις στα προσβάσιμα δωμάτια ατόμων με αναπηρίες ζήτησε η Ο.Π.Α.Κ

ΚΥΠΕ

 

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.) σε επιστολή της προς τον Γενικό Διευθυντή του ΚΟΤ με κοινοποίηση προς τον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναφέρεται στο θέμα μη εφαρμογής της πρόνοιας για 5% προσβάσιμα δωμάτια σε Άτομα με Αναπηρίες στα ξενοδοχεία με την ανοχή του ΚΟΤ.

Έχουμε πληροφορηθεί, σημειώνεται στην επιστολή, ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού συνεχίζει να μην εφαρμόζει την πρόνοια του νόμου για τουλάχιστον 5% προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες δωμάτια στα ξενοδοχεία μας και απαιτεί μόνο 2-3%. (Οι περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Κανονισμοί του 1985 έως 2014, σημείο 47Α[Ε] )

Η χώρα μας, αναφέρει η Ο.ΠΑ.Κ έχει σοβαρή έλλειψη σε προσβάσιμα δωμάτια για άτομα με αναπηρίες και αυτό αποτελεί πολύ σοβαρή αδυναμία για προσέλκυση και εξυπηρέτηση τουριστών με αναπηρίες, τόσο επισκέπτες από άλλες χώρες αλλά και εσωτερικούς τουρίστες.

Σε έρευνα, αναφέρεται, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2012, φάνηκε ότι η αγορά προσβάσιμου τουρισμού, λόγω αναπηρίας ή ηλικίας, άξιζε για τη χρονιά του 2012 €394 δισεκατομμύρια ευρώ και 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Άγγλοι είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες αυτής της αγοράς με μερίδιο περίπου 20%.

Εδώ και χρόνια, συνεχίζει η Ο.ΠΑ.Κ προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε καλύτερη προσέγγιση και νοοτροπία γύρω από την προσβασιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των Κυπρίων τουριστών αλλά και ξένων και το οικονομικό όφελος της χώρας μας για να μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες όσο οικονομικά προοδεύει.

“Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε γιατί αποφασίσατε να μην εφαρμόζεται η πρόνοια του νόμου για 5% προσβάσιμα δωμάτια για ΑμεΑ υποβαθμίζοντας έτσι την προσβασιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος με κόστος οικονομικό και κοινωνικό”, προστίθεται.

Σημειώνουμε με απογοήτευση, αναφέρει η Ο.ΠΑ.Κ ότι ελάχιστα ξενοδοχεία στη χώρα μας διαθέτουν περισσότερα από 3 δωμάτια προσβάσιμα σε άτομα σε τροχοκάθισμα και με ντους (walk in shower), με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να φιλοξενήσουμε γκρουπ τουριστών σε τροχοκάθισμα για διακοπές ή συνέδρια, κάτι που δεν μας τιμά και θα έπρεπε να λάβετε ήδη μέτρα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

“Η χώρα μας μπορεί να είναι ολόχρονα προορισμός για τουρίστες με αναπηρίες και έτσι να καταπολεμηθεί και το πρόβλημα της εποχικότητας της τουριστικής μας βιομηχανίας”, καταλήγει η επιστολή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση