ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

To κόμπλεξ του ''ξένου''

ΔΡΑΚΟΥΝΑ

Είναι απίστευτο το κόμπλεξ που διακατέχει τους επαγγελματίες πατριώτες αναφορικά με τον «ξένο παράγοντα».

Οι «ξένοι» είναι καλοί όταν φοράνε μαγιό και κρατάνε πετσέτα της θάλασσας. Διότι είναι τουρίστες και φέρνουν χρήμα. Οι «ξένοι» επίσης είναι καλοί όταν είναι ματσωμένοι Ρώσοι που θέλουν να γράψουν εταιρεία στην Κύπρο ή να αγοράσουν ακίνητο. Μόνο οι ματσωμένοι όμως.

Κάτω από οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, οι «ξένοι» είναι ύπουλοι, επιβουλεύονται το κακό μας, σκοπό έχουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να πουλήσουν την Κύπρο (ό,τι έμεινε δηλαδή μετά την εισβολή και το land development των τελευταίων χρόνων) και επομένως δεν έχουμε τίποτε καλό να πούμε για αυτούς. Απολύτως τίποτε.

Στη χώρα του Άσπρο-Μαύρο (και δεν αναφέρομαι στη Eurovision), δεν μπορέσαμε ποτέ να βρούμε μια ισορροπία.

Για παράδειγμα, οι ξένοι διαμεσολαβητές στο Κυπριακό (αν πάρουμε literally αυτά που λένε οι επαγγελματίες πατριώτες) οφείλουν να έρχονται ανταποκρινόμενοι στα δικά μας καλέσματα, να ακούνε (μόνο) τι έχουν να πουν οι δύο πλευρές και ακολούθως… να μην κάνουν τίποτε (άρα ποιο το νόημα της ύπαρξής τους;).

Το σχέδιο λύσης θα πέσει μαγικά από τον ουρανό και θα είναι ό,τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Θα είναι εξ ολοκλήρου δικές τους ιδέες, δικές τους πατέντες. Made in Cyprus.

Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν τη δημοκρατία.
Οι αρχαίες μεσοποτάμιες φυλές ανακάλυψαν τον τροχό.
Οι Άραβες ανακάλυψαν την άλγεβρα.
Οι Άγγλοι ανακάλυψαν την ατμομηχανή.
Οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν τα χαρτάκια Post-it.

Να μην ανακαλύψουν κάτι και οι Κύπριοι;

Μετά το σύνθημα «Θέλουμε Λύση… Ευρωπαϊκή», έχουμε το σύνθημα «Θέλουμε Λύση… Κυπριακή». Η λύση είναι όπως τη φέτα, προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Να αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα: Το ότι το Κτηματολόγιο (για κάθε πολιτισμένη χώρα) είναι κάτι «καλό», δεν χρειάζεται παπά να σου το επιβεβαιώσει. Ακόμα και αν δημιουργήθηκε επί Αγγλοκρατίας. Με το να λέει κάποιος «ευτυχώς που έχουμε Κτηματολόγιο», δεν σημαίνει ότι θέλει επιστροφή στην Αγγλοκρατία.

Αν επιμένουμε να βρίσκουμε μόνο τα αρνητικά σε οτιδήποτε ξένο υπάρχει σε αυτό το νησί, εισηγούμαι να κατεδαφίσουμε πάραυτα τα μεσαιωνικά μας μνημεία, περιλαμβανομένων κάστρων, καθεδρικών ναών και τειχών πόλεων, διότι θυμίζουν τη Φραγκοκρατία και την Ενετοκρατία, και όλοι ξέρουμε πόσο δεινοπάθησε ο κυπριακός λαός εκείνες τις μακρινές περιόδους της ιστορίας. Ακόμα καλύτερα, να κατεδαφιστεί οτιδήποτε δημιουργήθηκε πριν το 1960 (από μη Κύπριους) για να είναι πλέον σαφές σε όλους πως οτιδήποτε αναπνέει και κινείται σε αυτό το νησί είναι κυπριακό, από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Τι λένε οι αναφορές;

Τι κρύβεται τελικά πίσω από τις αναφορές του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο (που είναι φυσικά ξένος); Η Δρακούνα ρίχνει μια ματιά σε προηγούμενες και… επόμενες αναφορές του Alexander Downer προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και λύνει το μυστήριο τού ποιος είπε τι και τι εννοούσε.

Αναφορά 6/2009 (Ιούνιος)
Μετράω σχεδόν ένα χρόνο σε αυτό το νησί και ακόμα δεν έχω ανακαλύψει τον μα**** που μου έφαγε τη θέση και, αντί να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη, με έστειλαν στου διαόλου τη μάνα. Να φανταστείς, δεν έχει απευθείας πτήση για Αυστραλία, ούτε καν ένα australian bar σε όλο το νησί. Καταστροφή! Οι συνεργάτες μου με πληροφορούν ότι παλαιότερα η κρατική τηλεόραση έδειχνε το Neighbours. Αυτό με καθησύχασε κάπως. Όποιος είδε την Kylie Minogue στα ’80s και δεν φοβήθηκε, αξίζει τη συμπάθειά μου.

Αναφορά 7/2009 (Ιούλιος)
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών προχωρούν πολύ αργά. Χθες μάλωναν τρεις ώρες για το τι ποιότητας θα είναι το γραφείο του Προέδρου στην ομόσπονδη κυβέρνηση. Οξιά ή καρυδιά; Άρχισα να βαριέμαι, γι’ αυτό πρότεινα να διακόψουμε για γεύμα πιο νωρίς, έτσι θα είχαμε περισσότερο χρόνο για συζήτηση αργότερα. Την επομένη, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ασκώ πιέσεις προς την ε/κ πλευρά να αποδεχτεί τις δικές μου ιδέες, πράγμα απαράδεκτο, διότι η συμφωνία πρέπει να προέλθει από τους δύο ηγέτες. Αποφάσισα να παίρνω μαζί μου στις συνομιλίες το δικό μου τάπερ.

Αναφορά 8/2009 (Αύγουστος)
Ήρθαν και με συνάντησαν στο γραφείο διάφοροι κομματικοί παράγοντες των Ε/κ. Όλοι μου τόνισαν ότι δεν πρέπει να βγάζω τσιμουδιά στις συνομιλίες, αλλά παράλληλα πρέπει να ενθαρρύνω τη διαδικασία και να πιέζω τους Τούρκους. Όταν ρώτησα πώς θα το επιτύχω αυτό, όταν απαγορεύεται να μιλώ και να εκφράζομαι, μου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει πώς, αλλά να βρω τρόπο. Έστειλα αμέσως τηλεγράφημα στη Νέα Υόρκη, ρωτώντας κατά πόσον υλοποιήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα μετάδοσης μηνυμάτων μέσω τηλεπάθειας. Μου απάντησαν αρνητικά. Μόνο η εγχώρια Τράπεζα Κύπρου (Σκέψου το – Γίνεται) μέχρι σήμερα τα κατάφερε.

Αναφορά 9/2009 (Σεπτέμβριος)
Έχω βαρεθεί να κάθομαι και να μη λέω τίποτα στις συνομιλίες. Ούτε οι δύο ηγέτες λένε οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να καθόμαστε και να βλέπει ο ένας τον άλλο χωρίς να μιλάμε. Έφερα από το σπίτι ένα επιτραπέζιο παιγνίδι Monopoly για να περάσει η ώρα και να κάνουμε κάτι, αφού δεν συνομιλούμε. Ο κ. Ταλάτ αποδείχτηκε δεινός παίχτης. Έχτισε παντού ξενοδοχεία και μας ξεζούμισε στα ενοίκια. Την επομένη, τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ΟΗΕ κατέθεσε προτάσεις επί του εδαφικού και άρχισε το πάρε-δώσε με δυσμενείς συνέπειες για την ε/κ πλευρά. Προς αποφυγή άλλων παρεξηγήσεων, ο κ. Χριστόφιας εισηγήθηκε να φέρει φιδάκι.

Αναφορά 10/2009 (Οκτώβριος)
Έκλεισα εισιτήριο για να φύγω από την Κύπρο. Καλύτερα απλός βουλευτής στην Αυστραλία παρά απεσταλμένος του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες με παρακαλούν να μείνω. Μου λένε ότι άμα φύγω δεν θα παίζει κανένας μαζί τους επιτραπέζια παιγνίδια. Εγώ είμαι ανένδοτος. Ήδη προετοιμάζομαι για τις επαναλήψεις του Home and Away, που θα βλέπω στην αυστραλιανή τηλεόραση πίνοντας μπίρες, και ανυπομονώ. Οι δύο ηγέτες μού υπόσχονται επιτέλους να αρχίσουν να συνομιλούν. Εν όψει του ότι δεν θα χάσω τα air miles από την frequent flyer κάρτα μου, αποφάσισα να τους δώσω μια τελευταία ευκαιρία.

Αναφορά 11/2009 (Νοέμβριος)
Οι συνομιλίες προχωρούν με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει σχεδόν τα πάντα και βρήκαν λύση σε όλα τα προηγούμενα αδιέξοδα. Μέχρι και μπίρες Foster’s μου φέρνουν για να μη νιώθω homesick. Εγώ τους ανταμείβω με το να τους αφήνω να νικούν στα επιτραπέζια. Τα ΜΜΕ αποκαλύπτουν συνέχεια απόρρητα έγγραφα που πήραν από το shredder των Ηνωμένων Εθνών. Έριξα μια ματιά χθες σε κάποιο από αυτά. Ήταν παραγγελία για να αγοραστεί επιπλέον χαρτί υγείας εν όψει της συνόδου κορυφής που θα λάβει χώρα σύντομα.

Αναφορά 12/2009 (Δεκέμβριος)
Οι δύο ηγέτες έχουν καταλήξει σε τελειωτική συμφωνία που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του προβλήματος. Μου έχουν παραδώσει τα συμφωνημένα έγγραφα και κανόνισα να γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη για να παρουσιάσω το αποτέλεσμα. Μισή ώρα πριν τη διάσκεψη, μαθεύτηκε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα των Ε/κ που λαμβάνει μέρος στο Champions League, προκρίθηκε θεαματικά στον επόμενο γύρο. Οι Ε/κ βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Τα τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι Ε/κ αποδέχτηκαν τη λύση, γι’ αυτό έχουν βγει στους δρόμους, με αποτέλεσμα να βγουν και οι Τ/κ. Όλοι πανηγυρίζουν έξαλλα και οι εικόνες των πανηγυρισμών κάνουν τον γύρο του κόσμου ως ιστορική στιγμή. Με έχουν ενημερώσει ότι είμαι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

http://drakouna.blogspot.com

www.kathimerini.com.cy

 

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση