ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μαρίνα Αγίας Νάπας εγκαινιάζει μια νέα εποχή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια νέα εποχή στην ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού εγκαινιάζει η Κύπρος, με την έναρξη της υλοποίησης του έργου της δημιουργίας μαρίνας στην περιοχή της Αγίας Νάπας.

Όπως αναφέρει ο κ. Γεράσιμος Καραμοντάνης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Καραμοντάνη και εκ μέρους του Στρατηγικού Επενδυτή του έργου, της εταιρείας M.M. Makronisos Marina Ltd, «η μαρίνα θα αποτελεί έναν ανεπανάληπτο θησαυρό, έναν πόλο έλξης όχι μόνο για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο».

Αναφερόμενος στη σημαντικότητα των μαρίνων στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μιας χώρας, ο κ. Καραμοντάνης επικαλέστηκε μελέτη της Ισπανικής Ένωσης Τουριστικών Λιμένων που πραγματοποιήθηκε το 2010, σύμφωνα με την οποία κάθε τουρίστας που ξοδεύει €100 σε μία μαρίνα, ξοδεύει άλλα €450 στην τοπική οικονομία». Για παράδειγμα, προσθέτει, εάν ένας απλός τουρίστας ξοδεύει €59,50 την ημέρα στις Βαλεαρίδες νήσους, ένας “yachting” τουρίστας ξοδεύει €111,50 την ημέρα».
Εξηγεί ακόμη ότι με την ανάπτυξης μαρίνων κάθε €1 άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργεί €1,5 άμεσης οικονομικής δραστηριότητας στη μαρίνα και €6,84 έμμεση οικονομική δραστηριότητα στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Καραμοντάνης επισημαίνει ακόμη ότι  «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνούμε όλοι, παγκόσμια και τοπικά, επιβάλλεται να επενδύουμε σε τομείς που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, η Κύπρος θα πρέπει να εντοπίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και να τα αξιοποιήσει ως μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης».

Πιστεύουμε, καταλήγει, ότι η δημιουργία μαρίνων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και συμβάλλει στο επόμενο βήμα του κυπριακού τουρισμού και της κυπριακής οικονομίας.

Η Σύμβαση Μίσθωσης της μαρίνας Αγίας Νάπας αφορά την έναρξη εργασιών για την κατασκευή της δεύτερης μαρίνας στην Κύπρο με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Η μαρίνα θα παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 600 σκαφών αναψυχής και θα περιλαμβάνει επιχώσεις εντός του θαλάσσιου χώρου. Επίσης, το κοινό θα μπορεί να περιδιαβαίνει  ελεύθερα στη μαρίνα και να χρησιμοποιεί τον παραλιακό πεζόδρομο. Η μαρίνα θα δημιουργηθεί στη βάση σύγχρονου σχεδιασμού και λειτουργικής αρχιτεκτονικής.

Το κόστος του έργου, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Λούμα μεταξύ Αγίας Νάπας και Αγίας Θέκλας, ανέρχεται περίπου στα €220 εκατ.
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση