ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κτηματικές συναλλαγές του Ιουλίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Αν είναι κάτι που αποδείχθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μετά τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουλίου, είναι πως η κτηματαγορά είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας που έχουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Μιλήσαμε για τις θετικές πρώτες ενδείξεις του Μάη, ακολούθως αναλύσαμε την θετικότατη εικόνα του Ιούνη και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε την εικόνα των συναλλαγών του Ιουλίου. Για να κάνουμε την σύγκριση θα γίνει μια αντιπαραβολή με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Πριν όμως γίνει αυτό, σημειώνω πως η αγορά διατήρησε το μομέντουμ που άρχισε να κτίζει τον Ιούνιο, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε και για τον Αύγουστο – τηρουμένων πάντα των αναλογιών του μήνα αυτού δεδομένου ότι ιστορικά είναι μήνας διακοπών και άρα μήνας περιορισμένης δραστηριότητας. Θα δούμε φυσικά πώς θα επενεργήσει στην ψυχολογία των επενδυτών το γεγονός ότι οι διακοπές φέτος θα έχουν ένα πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από ό,τι ξέραμε επί σειρά ετών.

Συνολικά λοιπόν ο Ιούλιος κατέγραψε 1.241 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων της τάξης των €390 εκ. Υπενθυμίζω πως ο Ιούνιος κατέγραψε 1.296 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων πέριξ των €253 εκ. Τον Ιούλιο του 2019 σημειώθηκαν 1.425 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €304 εκ. Ο συσχετισμός συναλλαγών και αξίας στις τρεις χρονικές στιγμές, διαμορφώνει μια πολύ θετική εικόνα για τον φετινό Ιούλιο.

Ωστόσο, υπενθυμίζω πως η συνολική αξία που επικαλούμαι είναι ένας απλός μέσος όρος μεταξύ του δηλωμένου ποσού των συμβαλλομένων μερών κατά την μεταβίβαση και της εκτίμησης του Κτηματολογίου για σκοπούς είσπραξης μεταβιβαστικών τελών. Αυτό είναι αρκούντως ικανοποιητικό γι’ αυτή την ανάλυση.

Αν δούμε την κάθε επαρχία από μόνη της η εικόνα είχε ως ακολούθως:

Κατά τον Ιούλιο η Λευκωσία κατέγραψε 384 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων της τάξης των €147 εκ. Ο Ιούνιος κατέγραψε 471 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων πέριξ των €78 εκ. Τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκαν 385 συναλλαγές συνολικής αξίας €66 εκ. Δηλαδή, με τον ίδιο αριθμό συναλλαγών του περσινού Ιούλη, φέτος αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας μεγαλύτερης κατά 120%.

Η Λεμεσός κατέγραψε 312 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων της τάξης των €138 εκ. Ο Ιούνιος κατέγραψε 335 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων πέριξ των €79 εκ. Τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκαν 380 συναλλαγές συνολικής αξίας €109 εκ. Δηλαδή, με αισθητά μειωμένο αριθμό συναλλαγών σε σχέση με τον περσινό Ιούλη, φέτος αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας μεγαλύτερης κατά 27%.

Η Λάρνακα κατέγραψε 266 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων της τάξης των €45 εκ. Ο Ιούνιος κατέγραψε 189 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων πέριξ των €26 εκ. Τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκαν 290 συναλλαγές συνολικής αξίας €47 εκ. Δηλαδή, με μειωμένο αριθμό συναλλαγών σε σχέση με τον περσινό Ιούλη, φέτος αντάλλαξαν χέρια ακίνητα σχεδόν ίσης συνολικής αξίας.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 106 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων της τάξης των €29 εκ. Ο Ιούνιος κατέγραψε 73 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων πέραν των €13 εκ. Τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκαν 80 συναλλαγές συνολικής αξίας €16 εκ. Δηλαδή, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο παρουσίασε αύξηση στις συναλλαγές 33% και αύξηση στη συνολική αξία πέραν του 80%.

Η Πάφος κατέγραψε 173 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων της τάξης των €32 εκ. Ο Ιούνιος κατέγραψε 228 πωλήσεις με συνολική αξία ακινήτων πέριξ των €57 εκ. Τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκαν 290 συναλλαγές συνολικής αξίας €67 εκ. Η Πάφος είναι η μόνη επαρχία που παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη εντός του ευρύτερου θετικού για την κτηματαγορά κλίματος που παρατηρείται.

Η θετική εικόνα του φετινού Ιουλίου σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κάποιος πως ο περσινός Ιούλιος υποστηριζόταν και από την ξένη αγορά που φέτος είναι αισθητά μειωμένη. Όποια στατιστική μεθοδολογία και να ακολουθήσει κάποιος, όπως την ομαλοποίηση (smoothing) σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του αντίκτυπου του lockdown, δεν αλλάζει την ουσιωδώς θετική εικόνα.

Το σημαντικό είναι να δούμε τη δυναμική να συνεχίζεται και μετά τον Αύγουστο, έτσι ώστε να μπούμε δυναμικά στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Εκεί είναι το στοίχημα επειδή η αγορά ακινήτων είναι πλέον ο κύριος πνεύμονας της οικονομίας μέχρι… νεωτέρας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως το επενδυτικό κοινό θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση