ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο βασιλιάς πέθανε ζήτω ο Ντενκτάς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εκλογή του εκλεκτού της Άγκυρας στην τ/κ κοινότητα, για πολλούς αναλυτές, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, ήταν έκπληξη. Την Δευτέρα το πρωί σε συγκεκριμένα γραφεία διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία, γινόταν προσπάθεια να ερμηνευθεί το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα. Πριν την τ/κ ψήφο, όπως έλεγε όχι και τόσο ξένος διπλωμάτης, η πλειοψηφία των διπλωματικών αποστολών εν Κύπρω προέβλεπαν νίκη Ακκιντζί, προφανώς γιατί η κρίση τους ,  όπως σημείωναν πηγές με γνώση του παρασκηνίου, στηριζόταν περισσότερο στα θέλω τους, και λιγότερο στην πραγματικότητα. Η επικράτηση Ερσίν Τατάρ διέψευσε όσους πίστευαν ότι η τ/κ κοινότητα μπορεί να γυρίσει και να δαγκώσει το χέρι που την ταΐζει.

Πέρα από τους ευσεβοποθισμούς της μιας ή άλλης αντίληψης, απέναντι στην πραγματικότητα των κατεχομένων, η Άγκυρα απέδειξε αυτό που λέγεται για τους Γερμανούς. Ότι στο τέλος πάντα κερδίζουν ασχέτως αν παίξουν καλή μπάλα ή όχι. Η εκλογή Τατάρ απλά είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Πριν από 20 χρόνια, ο ίδιο ο Ταγίπ Ερντογάν καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τον πανίσχυρο και με ισχυρές διασυνδέσεις στο βαθέως τουρκικό κράτος Ραούφ Ντενκτάς, επειδή του ήταν εμπόδιο στις τότε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Αν λάβουμε υπόψη το πολιτικό ανάστημα του «πατερούλη» των Τ/κ, υπήρχε περίπτωση ο Ακκιντζί να πετύχαινε ηχηρό πολιτικό χαστούκι στον άνθρωπο που κρατά τα κλειδιά του μορφώματος που έχει δημιουργηθεί στα κατεχόμενα; Δεν είναι προσωπική μου άποψη αλλά πληροφορίες από το ρεπορτάζ. Η Άγκυρα το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης Κυριακής, έδωσε τα ρέστα της,  προκειμένου να μην υπάρξουν εκπλήξεις την περασμένη Κυριακή στα κατεχόμενα. Και το πέτυχε.

Διπλωματικές πληροφορίες, όχι από γραφεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, λένε που ο χρηματισμός ψηφοφόρων οργίασε, την προηγούμενη εβδομάδα, στα κατεχόμενα. Εκεί όπου η στραπατσαρισμένη τουρκική λίρα δεν ήταν ικανοποιητικό δέλεαρ τη σκυτάλη πήραν οι διορισμοί και άλλα ρουσφέτια. Στις περιπτώσεις όπου δεν έπιπτε λόγος, έπεσε ράβδος, δηλαδή απειλές και οι συναφείς μέθοδοι συνετισμού. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχουν Τ/κ που δεν επιθυμούν το πολιτικό καπέλωμα της Άγκυρας, ωστόσο η εκτίμηση, από πλευράς κάποιων κύκλων στις ελεύθερες περιοχές, ότι τον Τατάρ τον εξέλεξαν οι έποικοι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απηχεί την πραγματικότητα. Η εκλογή Τατάρ έβαλε ένα τέλος στο παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε η εκλογή Ακκιντζί το 2015.

Η στροφή της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό, θα φανεί σύντομα και όταν όλες οι πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η επικράτηση του εκλεκτού της Άγκυρας, ενδόμυχα, προκάλεσε ανακούφιση σε συγκεκριμένους κύκλους των ελευθέρων περιοχών, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για την ήττα Ακκιντζί και τις ομοβροντίες πως οι ε/κ φωνές υποστήριξης έσπρωξαν προς τον Τατάρ. Οι ίδιοι που στέκονται επικριτικά με τις επιλογές των Τ/κ, στην πρώτη και δεύτερη Κυριακή έτρεχαν στην Δερύνεια να εκδηλώσουν τα ελληνικά τους αισθήματα. Κάτι που δεν έπραξαν 7 φορές που η Ελληνική Κυπριακή πλευρά είπε ΌΧΙ, με το ένα ή άλλο τρόπο, στην επιστροφή της πόλης του Ευαγόρα. Μπορεί ο Ραούφ Ντενκτάς να εξοστρακίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας πλην όμως όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, των λεγόμενων εκλογών, οι ιδέες  του παραμένουν διαχρονικές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πολλά χρόνια, κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές κρυβόντουσαν πίσω από την αδιαλλαξία Ντενκτάς προκειμένου να μη φανεί η δική τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση