ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστροφή στα συνήθη

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Με το τέλος της τουριστικής περιόδου, στα έσοδα της οποίας προσέβλεπαν η Αθήνα και η Αγκυρα, η Τουρκία επανήλθε επί τα αυτά. «Θέρος, τρύγος, πόλεμος» λέει μια αρχαία ελληνική παροιμία, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί αυθαίρετα, προκειμένου να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών πραγμάτων.

Χάρτες ανήρτησε το υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας, επεκτείνοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως τα θαλάσσια τουρκολιβυκά σύνορα. Ερευνες και γεωτρήσεις προαναγγέλθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Νέες «θεωρίες» διατυπώθηκαν αμφισβητούσες την κυριότητα νήσων του Ανατολικού Αιγαίου διότι εξοπλίσθηκαν αμυντικώς κατά παράβασιν της Συνθήκης της Λωζάννης.

Τα ανωτέρω, ωστόσο, δεν αποτελούν προανάκρουσμα πολέμου. Αν και η επανάληψη περιστατικού, όπως η διεμβόλιση τουρκικού σκάφους από ελληνικό πολεμικό, κατά την πρώτη φάση της κρίσεως, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από την τουρκική πλευρά. Ούτε οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας είναι μια έκφραση δυσφορίας, που προέκυψε λόγω της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνδρομής. Δεν λύσαμε το πρόβλημά μας με την Αγκυρα διά αυτού του τρόπου, δυστυχώς. Το πιθανότερο είναι πως η Τουρκία επιδιώκει με την κλιμάκωση της κρίσεως να αυξήσει την ανησυχία, πρωτίστως των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυτικών δυνάμεων, ώστε να παρέμβουν αποφασιστικά για να αποτραπεί μια σύγκρουση που θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει μια συνολική διαπραγμάτευση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια δεκαετιών και τότε ακριβώς τα πράγματα για την Αθήνα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα. Διότι συλλογικές ρυθμίσεις επιδιώκουν και οι εταίροι μας. Πρόκειται συνεπώς για έναν αγώνα αντοχής στον χρόνο. Και εδώ ακριβώς μπορεί κάποιος να εντοπίσει την ουσιώδη διαφορά μεταξύ των Τούρκων και ημών των Ελλήνων. Οι Τούρκοι διαθέτουν «κολασμένη» υπομονή και πείσμα. Ξέρουν να περιμένουν αμετακίνητοι στον στόχο τους. Λαός ευέλικτος, ευρηματικός, αβαθούς μνήμης, στερούμενοι υπομονής εμείς, οι πάντα νεωτερικοί Ελληνες, αποτελούμε τον αντίποδα.
Διάφοροι υψηλόφρονες των Αθηνών διακινούν υποτιμητικά ότι οι Τούρκοι ακολουθούν πρακτικές «ανατολίτικου παζαριού». Μόνο που η διπλωματία είναι ένα παζάρι. Είτε αυτή ασκείται από πρίγκιπες, όπως ο Ταλεϋράνδος και ο Μέτερνιχ στα διαλείμματα των χοροεσπερίδων, στη Βιέννη, το 1815, είτε από τους σημερινούς διπλωμάτες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση