ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κανονικοποίηση της διαφθοράς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 2014 αποκαλυπτόταν πως το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης αναλάμβανε την εκπροσώπηση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, στο πολιτικό σκηνικό δημιουργούνταν τριγμοί.

Τριγμοί, καθώς το κούρεμα καταθέσεων, η ιστορία με τους συμπεθέρους και το φιλέτο της πρώτης Κυρίας, ήταν ακόμα νωπά για όλους. Όμως έστω και νωπά, όταν ο πρόεδρος κλήθηκε από την «Κ» να τοποθετηθεί επ’ αυτού, ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος πως η σχέση του δικηγορικού γραφείου με την εν λόγω εταιρεία είχε τερματιστεί. Εξηγούσε πως επικοινώνησε με το γραφείο και αντέδρασε έντονα, όταν διαπίστωσε την πρόθεσή τους να αναλάβουν την εκπροσώπηση της εταιρείας.

«Αντέδρασα έντονα», συνέχιζε, «διότι ακριβώς παραβιάζεται ο όρος που έθεσα όταν έφυγα από το γραφείο ότι δεν θα δεχθώ ποτέ να αναλάβει τον οποιοδήποτε πελάτη, ο οποίος μπορεί να έχει συμφέροντα από την παρουσία μου στην κυβέρνηση». Και ενώ αντιδρούσε έντονα όπως έλεγε για τις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου, λίγο αργότερα μαθαίναμε πως δύο δικηγόροι του δικηγορικού γραφείου παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα του κράτους για να προσφέρουν βοήθεια στο νέο γραφείο που αναλάμβανε την υπόθεση. Υπέγραφαν μάλιστα με αλλοιωμένα ονόματα. Ουδείς λόγος ανησυχίας συνέτρεχε όμως, καθώς ο πρόεδρος αντέδρασε έντονα και αυτό ήταν αρκετό για να κλείσει συνοπτικά η όλη υπόθεση. Και έστω κι αν έκλεινε συνοπτικά η υπόθεση Ryanair, κανείς δεν ανέμενε πως η υποσημείωση που έβαζε τότε, ότι δηλαδή το 99% των πελατών του γραφείου ασχολείται κατά κύριο λόγο με υπεράκτιες εταιρείες, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ρώσοι, θα μας απασχολούσε για καιρό.

Οι φουρτούνες λοιπόν προέκυψαν το 2018, όταν δημοσιεύματα στην Guardianκαι αργότερα στη Le Monde έψεγαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τη σύνδεση της Κύπρου με Ρώσους ολιγάρχες. Τότε ο πρόεδρος, ο οποίος θεωρούσε πως στόχος ήταν ο ίδιος, ζήτησε, όπως είπε, από τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των δικηγορικών γραφείων και τον αριθμό των αιτήσεων που είχαν για πολιτογραφήσεις. Δεν ήθελε, όπως έλεγε, να αφήνονται αιχμές όταν δεν υπήρχε λόγος. Την υποκρισία προς την κοινωνία δεν την εντόπιζε, όταν ο ίδιος και το μισό σχεδόν Υπουργικό του Συμβούλιο ενέκριναν πολιτογραφήσεις κατ’ εξαίρεση, την ίδια στιγμή που ο στενός οικογενειακός τους κύκλος εμπλεκόταν άμεσα με το κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων. Χρειάστηκε να εμφανιστεί μεσούντος ενός Αυγούστου η υπόθεση Laundromat, μέσω του OCCRP για να ταράξει τα νερά. Ένα δημοσίευμα που ενέπλεκε το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη και τον ίδιο ως δικηγόρο με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat.

Χρειάστηκε και λίγο καιρό αργότερα ένα πουλί να κτυπήσει στο ιδιωτικό τζετ που μετέφερε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη για να αποκαλυφθεί ότι ανήκε σε Σαουδάραβα που ήταν φίλος του και μέσω παρατυπιών εξασφάλισε ο ίδιος και η οικογένειά του υπηκοότητα. Δεν γνωρίζω πόσοι ντράπηκαν, όταν είδαν τον Νίκο Αναστασιάδη να τοποθετείται με τον τρόπο που τοποθετήθηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Σλοβενία για το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του για την ουσία: ότι ενώ ο διεθνής Τύπος θα έπρεπε να ασχολείται με άλλα που αφορούν τον τόπο μας, εμείς τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον για σκάνδαλα και παρατυπίες.

Δεν γνωρίζω επίσης πόσοι πείθονται από τις απαντήσεις του προέδρου. Ιδιαίτερα όταν τον ένα χρόνο ενημερώνει τα ΜΜΕ πως έχει βγάλει τόσα χρήματα που δεν χρειάζεται να λαδωθεί και τον άλλο χρόνο ενημερώνει πως σταμάτησε να εμπλέκεται με το γραφείο του από το 1997. Όταν δηλαδή δεν υπήρχαν ούτε Ρώσοι ούτε χρήμα να ρέει που να μην σε αναγκάζει να λαδωθείς. Και ιδιαίτερα όταν το πόθεν έσχες του δεν δικαιολογεί τα πλούτη για τα οποία υπερηφανευόταν πως εξασφάλισε.

Αυτό που με ενοχλεί είναι η προσπάθεια κανονικοποίησης της κατάστασης. Κάποιος από το περιβάλλον του θα πρέπει πλέον να θέσει επίσημα στον πρόεδρο ότι το όνομά του θα πρέπει να φύγει από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο. Γιατί έστω κι αν ο ίδιος όπως λέει δεν εμπλέκεται, εύκολα αυτό αποτελεί κράχτη προς τον όποιο επιτήδειο. Και επειδή ο ίδιος δεν θέλει να τον θυμόμαστε με τη θλιβερή παρουσία που έδωσε στη Σλοβενία, ας κάνει πλέον το προφανές. Έστω κι αν ο ίδιος το θεωρεί, όπως λέει, υποκρισία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση