ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατατρόπωσαν την Λεπέν;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις προάλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού και φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν. Αιτία είναι το γεγονός ότι το 2015 η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες από τις φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αποφάσισε ότι δεν συνάδουν με τον ρόλο της ως μέλους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ήδη οι γαλλικές αρχές έχουν ανοίξει σε βάρος της διαδικασία με την κατηγορία δημοσίευσης βίαιων εικόνων αλλά γι’ αυτό ήταν απαραίτητη η άρση της ασυλίας της.

Από πλευράς της πάντως η Λεπέν έχει καταγγείλει τη δικαστική διαδικασία σε βάρος της συνδέοντάς την με τις προεδρικές εκλογές κάνοντας λόγο για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της.

Ο καθένας είναι σε θέση να αντιληφθεί πως η όλη διαδικασία, συνδέεται αναπόφευκτα με το γεγονός ότι η επικεφαλής του ακροδεξιού και λαϊκίστικου κόμματος, αποτελεί το φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας. Το ζήτημα ωστόσο και το κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται πράγματι η Μαρίν Λεπέν, ή αν ενισχύεται στα μάτια των ψηφοφόρων της.

Αναμφίβολα, η Γαλλία τα τελευταία χρόνια βρίθει αντιφάσεων και προβλημάτων, με το πολιτικό τοπίο να είναι θολό και φορτισμένο. Αυτό είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχτηκε η χώρα, πρώτα με τις φονικές επιθέσεις στη Charlie Hebdo και στη συνέχεια οι μαζικές και εν πολλοίς τυφλές δολοφονίες που ακολούθησαν. Αυτό ήταν αρκετό για την γαλλική κοινωνία για να αντιληφθεί πως ο εχθρός που έχει να αντιμετωπίσει δεν περιορίζεται στην οικονομική ανέχεια. Ο εχθρός για την Γαλλία πλέον είναι ο μουσουλμανικός φανατισμός ISIS στον οποία κατάφερε να αφομοιωθεί ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας.

Έκπληκτη και συνεπώς ανέτοιμη η γαλλική κοινωνία, παρακολουθεί τις εξελίξεις, βρισκόμενη προ νέων και δύσκολων διλημμάτων. Ο Φρανσουά Ολάντ επιχείρησε να πάρει κάποια μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας, που αν και για την Αριστερά φάνηκαν υπερβολικά και ακραία, για την μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θεωρούνται ανεπαρκή.
Σε αυτή την ανήσυχη αμφίθυμη κοινωνία που νοσταλγεί το παρελθόν, εμφανίζεται δυναμικά το Εθνικό Μέτωπο και η Μαρίν Λεπέν η οποία αρνείται να βάλει μαντήλα για να συναντηθεί με τον Μεγάλο Μουφτή της Βυρηττού και υπόσχεται πως μόνο εκείνη θα προστατεύσει τη Γαλλία από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και την παγκοσμιοποίηση εφόσον εκλεγεί.

Σε αυτή την φοβισμένη συγχυσμένη και με ανεπούλωτα τα τραύματα της τρομοκρατίας κοινωνία, τόσο το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας όσο και η Ε.Ε, θεωρεί πως μπορεί να πλήξει τον κίνδυνο Λεπέν, αίροντας την ασυλία της για τη δημοσιοποίηση βίαιων φωτογραφιών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Ε.Ε έχει χάσει την ουσία και την μεγάλη εικόνα. Για να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός που επιβάλλεται πλέον ως οδοστρωτήρας, στη Δύση, θα πρέπει να διαφανεί μία εναλλακτική πολιτική. Μία πολιτική η οποία δεν θα παρουσιάζεται αμήχανη και εν πολλοίς ανεπαρκής στα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας αλλά θα δίνει σοβαρές λύσεις. Και αυτές οι λύσεις δεν θα έρθουν με την άρση της ασυλίας της λαϊκίστριας Λεπέν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση