ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανατολίτικο παζάρι για το ΦΠΑ 5%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η ιστορία φαίνεται να τελείωσε αισίως με το ΦΠΑ για πρώτη κατοικία. Όμως η Κύπρος κέρδισε το παιχνίδι, ή απλά κουράστηκαν με τους Κύπριους οι Ευρωπαίοι και είπαν «να κάμουν την πράξη» διότι στην παρούσα φάση η οικονομική επίδοση της Κύπρου είναι καλή, δεν θέλουν να της κόψουν το μομέντουμ και έχουν και με σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν;

Ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –για να συνεχίσω τα κυπριακά- «έπιασε το πόδι» της Κύπρου αναφορικά με το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά την ανέγερση ή αγορά καινούργιας κατοικίας στην Κύπρο έως 200 τετραγωνικών μέτρων είναι γεγονός. Το ότι η Κύπρος παρερμήνευε επί σειρά ετών τον νόμο του 2011 που έδινε την δυνατότητα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής να αγοράσει κάποιος πιο εύκολα την πρώτη του κατοικία και τον έφερνε κατά το δοκούν στα μέτρα της είναι επίσης γεγονός.

Ο αρχικός νόμος, έδινε μόνο σε πολίτη κράτους – μέλους της ΕΕ και μόνιμο κάτοικο της Κύπρου να έχει το δικαίωμα για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά την ανέγερση ή αγορά καινούργιας κατοικίας στην Κύπρο μέχρι 200 τ.μ. Όμως, το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε να αλλάξει την οδηγία η Κύπρος και έδωσε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της συγκεκριμένης οδηγίας και σε πολίτες χωρών που δεν ήταν σε κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους επενδυτές που θα έρχονταν στα επόμενα χρόνια να συμμετάσχουν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα να επωφεληθούν των εκπτώσεων, ανεξάρτητα αν αγόραζαν σπίτια εκατομμυρίων. Βέβαια, εντάξει, αν το ερμηνεύσουμε απόλυτα, ήταν η πρώτη τους κατοικία και από το μέτρο αυτό επωφελούνταν όσοι προχωρούσαν σε αγορά ή δημιουργία πρώτης κατοικίας. Το 2016 η Κύπρος άλλαξε για ακόμα μία φορά την οδηγία και αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόζεται το μέτρο – οδηγία της ΕΕ σε κατοικίες για τα πρώτα 200 τ.μ., δίχως όμως να μπαίνει ανώτατο όριο στα τ.μ. που θα μπορούσε κανείς να επωφεληθεί της έκπτωσης.

Η οδηγία της Ε.Ε. που οι αρχιτέκτονές της την δημιούργησαν για να λειτουργήσει ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής, η Κύπρος τη γύρισε 180 μοίρες και άρχισαν να επωφελούνται εκπτώσεων πολίτες Κύπριοι ή ξένοι οι οποίοι δεν είχαν εξ’ αρχής καμία ανάγκη να επωφεληθούν. Η οδηγία – μέτρο χρησιμοποιήθηκε εμφανώς λάθος ιδίως κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος των Διαβατηρίων και έτσι η Ευρώπη «γκρίνιαξε» και στη συνέχεια απείλησε με πρόστιμα. Η Κύπρος έφτασε τον «κόμπο στο χτένι» με το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού μέχρι και προχθές στην ολομέλεια της Βουλής έγιναν τελευταίες αλλαγές ώστε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (5%) να εφαρμόζεται για τα πρώτα 130 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, μέχρι την αξία των 350 χιλ. ευρώ, νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τα 475 χιλ. ευρώ και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Κομισιόν είχε δώσει το «οκ» της για να εφαρμόζεται το μέτρο στα πρώτα 110 τ.μ. και όχι στα 130 τ.μ. «Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, η Κυβέρνηση ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναπτύξει ένα εποικοδομητικό μεσολαβητικό ρόλο ώστε να υπάρξει μια κατάληξη», σημείωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του μία ημέρα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου. Πιθανώς και θα δεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «130άρι» έναντι του «110αριού», για να μπει επιτέλους μία τελεία σε αυτό το «ανατολίτικο παζάρι».
Εκείνο μάλλον που δεν συνυπολογίζουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι σε επόμενα μέτρα κοινωνικής πολιτικής θα είναι καχύποπτοι και όχι τόσο γενναιόδωροι, διότι θα θυμούνται αυτό το «ανατολίτικο παζάρι» που τους έβαλε η Κύπρος να παίξουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παναγιώτης Ρουγκάλας: Τελευταία Ενημέρωση