ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γίνεται δουλειά στο παραπέντε;

Το καλοκαίρι του 2024 θα θέλαμε να μην δούμε άλλη μία προσπάθεια στο πλαίσιο ενός «θερμού καλοκαιριού» για αλλαγές άρον – άρον στο πλαίσιο των εκποιήσεων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Περίοδος χάριτος μέχρι τέλος του Δεκέμβρη του 2023 δόθηκε για να βρεθεί επιτέλους η λύση με τις εκποιήσεις και τις τροποποιήσεις του πλαισίου. Την Πέμπτη η Κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το «πακέτο» βελτίωσης των εκποιήσεων, αυτό το πακέτο που είναι σαν το «γεφύρι της Άρτας». Στο «παραπέντε» από ότι αποδείχθηκε η Κυβέρνηση θα δώσει το πακέτο, το οποίο έχει πρόνοιες για το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, το Δικαστήριο των Εκποιήσεων, αλλά και δύο προτάσεις νόμου που τροποποιούν τους νόμους περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου και του περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου.

Αναμένεται να αποδειχθεί η ποιότητα των αλλαγών αυτών. Στην Κύπρο πολλά πράγματα γίνονται στο «παραπέντε» με την ποιότητα να είναι αμφισβητούμενη. Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι δανειολήπτες από το 2018 δεν έχουν καμία προστασία, αλλά και το σύστημα που εφαρμόζεται είναι άδικο, εύκολα μπορεί να αφεθεί να εννοηθεί πως είναι ξανά πρόχειρες οι αλλαγές που επιχειρούνται.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει εξάλλου σήμερα, είναι απότοκο προχειρότητας και βεβιασμένων κινήσεων που παρατηρείται από το 2018. Η λογική είναι η του, «κρύψε να πάμε παρακάτω», αλλιώς μετά από τόσα χρόνια δεν θα ψάχναμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Κάθε καλοκαίρι παρατηρείται πως το πλαίσιο των εκποιήσεων είναι αδύναμο, με τους δανειολήπτες –δικαιολογημένα- να φωνάζουν πως δεν προστατεύονται επαρκώς και τους τραπεζίτες –δικαιολογημένα- να λένε πως δίνεται μεγάλο άνοιγμα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές μέσω του συστήματος.

Το καλοκαίρι του 2024 θα θέλαμε να μην δούμε άλλη μία προσπάθεια στο πλαίσιο ενός «θερμού καλοκαιριού» για αλλαγές άρον – άρον στο πλαίσιο των εκποιήσεων. Να ακούμε το πλέον γραφικό, «αν χρειαστεί η Βουλή θα ανοίξει και τον Αύγουστο για να γίνουν αλλαγές». Ας γίνει σωστή και δίκαιη δουλειά για όλες τις πλευρές πλέον, να λειτουργήσει το πλαίσιο όπως πρέπει να λειτουργεί.
Ήδη γίνεται βεβιασμένα η κατάθεση των νομοσχεδίων και των δύο προτάσεων νόμου, αφού έχει δοθεί παράταση. Το παρασκήνιο για να δοθεί από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας ήταν οργιώδες προ δύο εβδομάδων. Η πίεση χρόνου δεν παράγει καλά αποτελέσματα, ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι αλλαγές «στο παραπέντε» που θα αλλάξουν μετά από μερικούς μήνες σε άλλο ένα «θερμό καλοκαίρι».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παναγιώτης Ρουγκάλας: Τελευταία Ενημέρωση