ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα προσέξουμε.. αλλά από του χρόνου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τις κύριες πρόνοιες της συμφωνίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ για τη μισθολογική ανέλιξη των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις συνδυασμένες μισθολογικές κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii), ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα το ΥΠΟΙΚ ανάφερε πως, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν, στην επανεξέταση και στον εξορθολογισμό του συνόλου του κρατικού μισθολογίου στη βάση μελέτης που θα διεξαχθεί από ανεξάρτητους συμβούλους / εμπειρογνώμονες με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του μισθολογίου του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη διόρθωση οποιωνδήποτε στρεβλώσεων εντοπιστούν στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης.

Με άλλα λόγια, θα «προχωρήσουμε σε αυξήσεις που έχουμε υποσχεθεί και θα προσέξουμε από του χρόνου». Με άλλα λόγια, θα γίνει μελέτη μετά τις αυξήσεις στους χαμηλόμισθους του δημοσίου και μετά το άνοιγμα των νέων θέσεων στο δημόσιο που σύμφωνα με τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το 2023 θα είναι 397 και για το 2024 θα είναι άλλες 705. Η μελέτη προφανώς θα βγάζει το πόρισμα πως το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να εξορθολογισθεί. Και ότι θα πρέπει εκτός του οικονομικού εξορθολογισμού να μπουν και αξιοκρατικές αξιολογήσεις όσων δουλεύουν στο κράτος. Είναι το πλέον προφανές, δεν θα τετραγωνίσουν τον κύκλο οι εμπειρογνώμονες αυτοί, ας το δούμε πως θα το πράξουμε από τώρα, για να «κόβουμε και δρόμο».

Εκείνο που δυστυχώς συναντάται είναι πως ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και τι πρέπει να γίνει, το διαλαλούμε παντού πως αυτό είναι το σωστό, αλλά προχωράμε με το λάθος και.. βλέπουμε. Το κρατικό μισθολόγιο έχει ανέβει πολύ, το αποδεικνύει και ο Προϋπολογισμός του 2024. Οι απολαβές προσωπικού περιλαμβανομένων των βασικών μισθών, τιμαριθμικών επιδομάτων, ειδικών επιδομάτων, συνεισφορών στα ταμεία συντάξεων, υγείας και στο νέο επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 15,3% και να ανέλθουν στα 3,72 δισ. το 2024 σε σύγκριση με 3,23 δισ. το 2023.

Η ΑΤΑ έχει πάει στο 66,7%, οι χαμηλόμισθοι ανεβαίνουν μισθολογικά μπαίνοντας σε μεγαλύτερες κλίμακες και όπως γίνεται αντιληπτό το χάσμα του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Όλοι σε λίγο θα θέλουμε να μπούμε στο δημόσιο, όπως άλλωστε ήταν το όνειρο του Κύπριου για δεκαετίες. Δεν φταίει ο Κύπριος, φταίει το πολιτικό σύστημα που ξεκάθαρα προλειαίνει το έδαφος για να ριζώσουν όλοι εκεί. Κρίμα που η Κύπρος δεν φαίνεται να έμαθε από την κρίση του 2013.

Α και να μην το ξεχνάμε. Την ώρα που στο δημόσιο οι μισθοί έστω και λίγο αυξάνονται με την ΑΤΑ, οι εκατέρωθεν εισφορές εργοδότη και εργοδοτούμενου αυξάνονται από 1η Δεκεμβρίου του 2024 κατά 0,5%, δηλαδή από 8,3% που ισχύει σήμερα σε 8,8% εκατέρωθεν (αντί 8,9%), επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργοδοτούμενου. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν από τον Ιανουάριο του 2024 όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν τον καθαρό μισθό τους να μειώνεται, όμως γι’ αυτούς του ιδιωτικού τομέα θα «βγάζει μάτι» αφού δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παναγιώτης Ρουγκάλας: Τελευταία Ενημέρωση