ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η πρώτη μικρή νίκη του Νίκαρου και η χολή του Μουσταφά

= ΤΡΙΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κακή αρχή έκαναν στη Γενευή και ο Νίκαρος με τον Μουσταφά και οι πολιτικοί μας αρχηγοί. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση της Κυριακής Νίκαρος-Μουσταφά τα τσούγκρισαν για τη συμμετοχή και τον ρόλο που θα έχει η ΕΕ. Η επιμονή του Νίκαρου πέρασε (τουλάχιστον σ’ αυτό το θέμα) και ο Γιούνκερ θα παρευρίσκεται με καθεστώς “ενεργού και όχι απλού παρατηρητή”, όπως με πληροφόρησε διπλωματική πηγή. Χρησιμοποίησε μάλιστα το επιχείρημα πως δεν μπορούμε να έχουμε τον Γιούνκερ και την Μονγκερίνι στη διάσκεψη ως βουβούς παρατηρητές…

Ο χολωμένος Μουσταφά (όπως με ενημερώνουν από τη Γενεύη του έμεινε ο θυμός μέχρι και την επομένη, γι’ αυτό και την Δευτέρα εμφανίστηκε με κατεβασμένα τα μούτρα) και ο καυστικός για το ρόλο της ΕΕ Τσαβούσογλου είναι (σύμφωνα με την πηγή μου) η καλύτερη απόδειξη για την τουρκική ενόχληση. “Ακόμα και η προσπάθεια του Έιντε να ρίξει στα μαλακά το ρόλο και τη συμμετοχή της ΕΕ δείχνει πόσο έχουν ενοχληθεί οι Τούρκοι” μου ανέφερε η πηγή μου διευκρινίζοντας πως “ το θέμα τους δεν είναι βέβαια ο Γιούνκερ και η Μονγκερίνι αλλά η επίδραση που μπορούν να έχουν στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, κάτι που φαίνεται να φοβούνται πολύ”.

Η ίδια πηγή μου ανέφερε πως “υπό τας συνθήκας θα έλεγα πως η πρώτη ημέρα δεν πέρασε εντελώς άσκοπα αλλά υπήρξε μια μικρή νίκη του Νίκαρου, αφού πέτυχε τη συμμετοχή της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διεθνή διάσκεψη. Τώρα πια μπορούμε όντως να μιλάμε για διεθνή διάσκεψη και σίγουρα όχι απλά για πενταμερή”  

Μάλιστα θετικά εκφράστηκε για την “επιτυχία στα σημεία” και πολιτικός αρχηγός του λεγόμενου Ενδιάμεσου, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη…

Ωστόσο η σχέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον τις δύο πρώτες μέρες στη Γενεύη δεν ήταν και η καλύτερη.  Όπως μαθαίνω από μέλος της αντιπροσωπείας που συνοδεύει συγκεκριμένη πολιτική δύναμη, εκτός από τον τσακωμό του Φούλη με τον Περδίκη, ο οποίος βγήκε και στο Twitter και τελικά αποδόθηκε σε… παρεξήγηση, υπήρξε και ένταση για το έγγραφο που τελικά διέρρευσε.

Όπως έμαθα, το έγγραφο δόθηκε πολύ αργά στους αρχηγούς, τοποθετήθηκε κάτω από την πόρτα τους λίγο πριν το ξημέρωμα, με τη σαφή προειδοποίηση να μην διαρρεύσει.

Τελικά όχι μόνο διέρρευσε αλλά βγήκαν στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα σημεία-φωτιά για τις θέσεις των δύο πλευρών στα πολύ καυτά θέματα. Και ενώ άρχισε μια προσπάθεια αλληλο-επίρριψης ευθυνών για τη διαρροή του εγγράφου, υπήρξε και ένα καρφί από πολιτικό αρχηγό.

Όπως ακούω από το περιβάλλον του συγκεκριμένου πολιτικού διέρρευσε πως "δεν αποκλείεται η διαρροή του εγγράφου να έγινε κατευθείαν από μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας!" Μάλιστα δόθηκε ως δικαιολογία γι’ αυτό οι καλές σχέσεις που διατηρεί μέλο της συνοδείας του Νίκαρου με συγκεκριμένο εκδότη, ενώ αφέθηκαν και υπόνοιες για τις μελλοντικές πολιτικές βλέψεις του διαρροέα…

Εκείνο ωστόσο που κυριάρχησε στις συζητήσεις στα πολιτικά πηγαδάκια της Γενεύης, είναι σύμφωνα με μια πηγή μου οι απαισιόδοξες προβλέψεις. Όπως μου αναφέρθηκε, “η απαισιοδοξία δεν εκπηγάζει μόνο από όσα καταγράφονται στο διάλογο που έγινε την πρώτη ημέρα και τις θέσεις που διατυπώνει ο Μουσταφά και οι άλλοι της συνοδείας του αλλά και από τα μηνύματα που φθάνουν από την Αθήνα”. Ειδικά για το τελευταίο, μου λέχθηκε πως ο διάλογος Αθηνών-Άγκυρας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι “ο Ερντογάν, ο οποίος κρατά το κλειδί της λύσης, δεν φαίνεται αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει, αν δεν γίνει το δικό του, όσες πιέσεις και να δεχθεί”.

“Βεβαίως στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, οπόταν θα δούμε εάν θα ανοίξει κάποια χαραμάδα ελπίδας την Τρίτη” κατέληξε η πηγή μου από τη Γενεύη.

 

--------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την
ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που
διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου
πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της
Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο
βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος
καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι
μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ
κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση