

Του Ονασαγόρα
Εβδομάδα έντονων διεργασιών για το Κυπριακό θα είναι η ερχόμενη και τόσο ο Healthy όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τους υπηρεσιακούς του ετοιμάζονται για... υπερωρίες. Όπως μαθαίνω από πηγή μου που ανεβαίνει συχνά στον Λόφο, τις τελευταίες ημέρες και ο Healthy και ο Χριστοδουλίδης έχουν ήδη ενημερώσει Ευρωπαίους ηγέτες και άλλους για τις θέσεις της Λευκωσίας και αναμένουν δημόσια στήριξη, τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου όσο και των παραβιάσεων στην ΑΟΖ.
Με ανακούφιση έγινε δεκτή στο ΥΠΕΞ η θέση του εκπροσώπου τύπου του ΟΗΕ για την εμμονή του διεθνούς οργανισμού στα ψηφίσματα περί Κύπρου και ειδικότερα η αναφορά του στο ψήφισμα 550. Σύμφωνα με την πηγή μου η αναφορά στο συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί σημαντική βάση στην οποία θα στηρίξει η Λευκωσία την ενημέρωση για το καθεστώς της Αμμοχώστου και γενικά των κατεχομένων.
Όπως μου ανέφερε ήδη είχαν επιτυχία οι ενημερώσεις που έγιναν σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους και απόδειξη είναι οι δηλώσεις των πρέσβεων της Γαλλίας και της Βρετανίας για την Αμμόχωστο.
Όπως μαθαίνω από κάποιες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη τόσο για τον Healthy όσο και για τον Χριστοδουλίδη αλλά και για τον Μητσοτάκη και τον Δένδια, αναμένονται εξελίξεις οι οποίες ενδέχεται να είναι πολύ σημαντικές. Δύο από αυτές τις συναντήσεις μάλιστα θεωρούνται "κλειδιά".
Μεγάλες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η κλοπή της τουρκικής σημαίας και φωτογραφίας του Ραούφ Ντενκτάς από το δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Λύσης από 16χρονο ελληνοκύπριο. Άλλες τόσες, ίσως και περισσότερες προκάλεσε και η επιστολή του πατέρα του 16χρονου προς τον Μουσταφά Ακιντζί και η επιστροφή της σημαίας και της φωτογραφίας σε αυτόν.Όπως ακούστηκε χθες σε "πολιτικό" πηγαδάκι, "η απάντηση του πατέρα γράφτηκε ύστερα από πολιτικές υποδείξεις, πιέσεις και εκφοβισμό για τη ζωή του παιδιού του". Υπήρξαν μάλιστα επικρίσεις σε αυτούς που "ιδιωτικά" ανέλαβαν να "εκτονώσουν" την κατάσταση, ότι εξυπηρετούν πολιτικές θέσεις και δεν χειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση.
Όπως αναφέρθηκε από άτομο που φαίνεται να γνωρίζει πως εξελίχθηκε "η προσπάθεια υποταγής στο κατοχικό καθεστώς", ο πατέρας του έφηβου πιέστηκε και πείστηκε με οδηγίες και πολιτικών προσώπων ότι μόνο με την επιστολή και την απολογία του θα μπορούσε να εκτονωθεί η κατάσταση. Επιπλέον του λέχθηκε πως υπήρχε κίνδυνος λόγω της πράξης του παιδιού του να απαγορευτούν όλες οι λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα.
Στο πηγαδάκι ακούστηκε και η άποψη πως ο πατέρας δεν είχε πολλές επιλογές αντίδρασης από τη στιγμή που το κατοχικό καθεστώς εξέδωσε ονομαστικό ένταλμα σύλληψης του παιδιού του. Για την ουσία της πράξης του νεαρού συμμετέχοντας στη συζήτηση υποστήριξε πως "σίγουρα δεν έπρεπε να γίνει γιατί έθεσε σε κίνδυνο την ζωή του αγοριού αλλά οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν επιβεβαιώνουν πως χάσαμε το μέτρο αφού ο νεαρός δεν έκλεψε, ούτε έβλαψε κάποιον μόνο έδειξε την αντίθεσή του στην κατοχή, την οποία όλοι υποτίθεται πως αναθεματίζουμε".
Πάντως σε κάποιο κομματικό γραφείο ακούστηκε και η πρόταση να συζητηθεί το θέμα σε επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο πολύ γρήγορα η πρόταση απορρίφθηκε με το επιχείρημα "είναι δίκοπο μαχαίρι και δεν θα δώσουμε εμείς συνέχεια σε αυτό το θέμα, θα καταλήξουμε χειρότερα από το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα".
Με... τρόμο παρακολουθούν κάποιοι τις εξελίξεις στην εκπαίδευση φοβούμενοι επανάληψη κινητοποιήσεων και απεργιακών μέτρων. Τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στον Λόφο γίνεται λόγος για "πολιτικά και κομματικά παιχνίδια" και η κατάσταση παρακολουθείται στενά. Όπως μου έλεγε άτομο που γνωρίζει ρόλο "κλειδί στην όλη ιστορία παίζει ο ρόλος των οργανωμένων γονιών και αναμένονται από αυτούς κάποιες πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί μια νέα περιπέτεια στην εκπαίδευση για θέματα που κάποιοι σκόπιμα παραγνωρίζουν ότι βρίσκονται ήδη υπό μελέτη"...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.