

Του Ονασαγόρα
Κάποιοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη χθεσινή συνάντηση του Νίκαρου με τον Νικόλα. Ακόμα και από το ίδιο το... πριγκιπάτο!
Η ανησυχία κάποιων, όπως έγκυρα πληροφορούμαι αφορά το ενδεχόμενο στο τραπέζι της χθεσινής, «μυστικής» όπως χαρακτηρίστηκε συνάντησης, να έπεσαν και άλλα θέματα εκτός από τις μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι αναφέρονται στον επικείμενο ανασχηματισμό και σε «ιδιαίτερη συνεργασία» που ενδεχομένως να υπάρξει μεταξύ Λόφου και ΔΗΚΟ. Ένα ενδεχόμενο που ενοχλεί τα μάλα κάποιους συνεργάτες του Νίκαρου σε άλλα κόμματα αλλά και συνεργάτες του Νικόλα εκτός και εντός ΔΗΚΟ.
Όπως μου ανέφερε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα, εντός του κόμματος υπάρχει γκρίνια για την προσέγγιση του πρίγκιπα με το Προεδρικό. «Αν εξαιρέσει κάποιος τους μόνιμα παραπονούμενους και αυτούς που δεν θέλουν με τίποτα μια προσέγγιση με τον Νίκαρο, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο Νικόλας δρα από μόνος του, χωρίς να ενημερώνει λεπτομερώς τα όργανα του κόμματος». Και πρόσθεσε: «Αν και πολύ λίγοι οι αντιδρώντες και ενδεχομένως εφορμώμενοι από άλλα εσωκομματικά θέματα, ενδέχεται να προκαλέσουν αχρείαστη ένταση σε μια περίοδο που το κόμμα καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να ανασυνταχθεί». Μου αποκάλυψε όμως ότι τουλάχιστον ένα στέλεχος τοποθετήθηκε, παρασκηνιακά, αρνητικά στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης ατόμου ή ατόμων που πρόσκεινται στο κόμμα και γενικά στη συνεργασία με τον Νίκαρο. Υποστήριξε ότι το ΔΗΚΟ θα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και τη σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα και να μην φανεί ότι προχωρά σε συνδιαλλαγή με οποιονδήποτε.
Απ' όσα ακούω αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα κόμματα για το γεγονός ότι επελέγηκε πρώτα ο Νικόλας και όχι αυτοί. Αληθεύει ότι στάλθηκε μήνυμα στο προεδρικό ότι αναμένουν και αυτοί στο ακουστικό τους;
Από το ΑΚΕΛ ακούω πως δεν υπάρχει ελπίδα να τους καλέσει ο Νίκαρος για διαβούλευση για τα εκκρεμούντα νομοσχέδια και θεωρούν πως εάν κληθούν θα κληθούν μόνο για τυπικούς λόγους, εάν και όταν θα έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία άλλων κομμάτων για να περάσουν τα νομοθετήματα. Αυτά τουλάχιστον μου μετέφερε η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα. Όπως μου μετέφερε, το κόμμα ετοιμάζεται για αντίδραση και στα δύο ενδεχόμενα: Αν δεν κληθεί θα επιτεθεί στον Λόφο για διακρίσεις και μη ενημέρωση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Αν κληθεί θα τοποθετηθεί δημόσια προτάσσοντας τις ενστάσεις του για την ουσία των μεταρρυθμίσεων. Το τελευταίο μελετάται εδώ και καιρό και οι σχετικές τοποθετήσεις θεωρούνται σίγουρες.
Από την πλευρά του ΔΗΣΥ, όπως μου έλεγε η Μάνταμ του Φούλη, εκείνο που προτάσσεται είναι η ανάγκη συνεργασίας με τον Νικόλα για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ο Φούλης αναμένεται να δράσει «καταλυτικά» προς αυτή την κατεύθυνση, αφού συναντηθεί πρώτα με τον Νίκαρο και ανταλλάξουν απόψεις και συζητήσουν το νέο οδικό χάρτη. Όπως μου ανέφερε η Μάνταμ του Φούλη: «Ο μεγάλος αρχηγός θέλει την προσέγγιση και τη συνεργασία με τον Νικόλα και πιστεύει ότι μπορεί να κατορθώσει. Το έχει πετύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Έχει και καλή χημεία με τον Νικόλα και κοινή αντίληψη για την οικονομία και τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Αυτά θα επιστρατεύσει για μια νέα συνεργασία η οποία θα είναι πρώτα προς όφελος των πολιτών και μετά για οποιονδήποτε άλλο. Μετά από αυτά όλα είναι δυνατά και ίσως επιθυμητά»...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.