

Του Ονασαγόρα
Μεγάλο είναι το μπέρδεμα με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Χθες ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας ζήτησε από την Γαλλίδα ομολογό του και καλή συνεργάτιδα του δικού μας Υπ. Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, να στείλει γαλλικά πολεμικά πλοία μαζί με ιταλικά για να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια μέρα ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως "αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία δεν κάνω γεωτρήσεις» και πρόσθεσε «Σίγουρα δεν θέλω να κάνω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις».
Ακολούθησαν δηλώσεις και διαρροή πληροφοριών από κυβερνητικές πηγές ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από τις δηλώσεις Ντεσκάλτσι, επειδή περίπου «τους έχουμε δεμένους με τις υπογραφές τους στις συμφωνίες». Ο δε Λακκοτρύπης έστειλε επείγον μήνυμα στους εκπροσώπους της Eni στην Κύπρο να τον επισκεφθούν σήμερα πρωί-πρωί στο γραφείο του για να του... μεταφράσουν τι ήθελε να πει ο ποιητής επικεφαλής τους. Πράγμα που επιβεβαίωσε αν ανησυχεί ή όχι η κυβέρνηση και πόσο...
Πηγή μου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα δήλωσε πως παρά τη γενική ανησυχία που προκάλεσε η δήλωση Ντεσκάλτσι η κατάσταση είναι όντως διαχειρίσιμη και πως αυτό θα προσπαθήσει να κάνει σήμερα και τις επόμενες ημέρες ο Λακκοτρύπης σε συνεργασία και με τον ΥΠΕΞ αλλά και τον Υπ. Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, με τους οποίους φέρεται να έχει ήδη μιλήσει για την κατάσταση. Η πηγή μου θεωρεί πως αν δεν υπάρξει κατάλληλος συντονισμός και το θέμα δεν εκτιμηθεί στις σωστές του διαστάσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αχρείαστη φιλολογία γύρω από το θέμα που «ενδέχεται στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και στη χειρότερη σε εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί». Γι' αυτό και σύμφωνα με την πηγή μου, τα όσα θα ακούσει σήμερα ο Λακκοτρύπης και κυρίως τα όσα θα πει έχουν μεγάλη σημασία για αυτά που θα ακολουθήσουν.
Ως υποσημείωση καταγράφεται η αντίδραση του Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος χαιρέτισε ως «θετική» την δήλωση Ντεκάλτσι.
Ο Άντρος Κυπριανού δεν άκουσε όσους τον προέτρεπαν να μην παρευρεθεί στα εγκαίνια του γραφείου του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στα κατεχόμενα. Αντιθέτως δήλωσε πως θα κάνει ο ίδιος τα εγκαίνια «εάν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή». Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για σήμερα στις 6 το απόγευμα και όπως ακούω και άλλοι ΑΚΕΛικοί θα σπεύσουν στα κατεχόμενα για να παρευρεθούν στην τελετή. Μάλιστα, ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί γίνεται τόση φασαρία από κάποια κόμματα αφού το γραφείο του Νιαζί θα λειτουργεί σε τουρκοκυπριακή και όχι ελληνοκυπριακή περιουσία και ρώτησε πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους το άνοιγμα του συγκεκριμένου γραφείου. Επεσήμανε μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους πριν από τις ευρωεκλογές.
«Ο Νιαζί θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να έχουν ένα ακόμα παράθυρο ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε σήμερα ο Άντρος στον Alpha.
Αντιδράσεις για το γραφείο του Νιαζί στα κατεχόμενα προκλήθηκαν όχι μόνο στις ελεύθερες αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές. Ακόμα και μέσα από το ΑΚΕΛ, όπως σας είχε αποκαλύψει η στήλη. Τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι κατά πόσον στο γραφείο του Νιαζί θα αναρτηθεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πινακίδα που να αναφέρει ότι είναι ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν η λειτουργία του ως γραφείου θα υπόκειται στους «νόμους και κανονισμούς» του ψευδοκράτους, εάν θα λειτουργήσει με άδεια και έγκριση της ψευδοκυβέρνησης και κατά πόσον από το γραφείο αυτό θα εξυπηρετούνται μόνο Τουρκοκύπριοι ή και έποικοι; Η κυρία Γιαννούλλα η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, με ενημέρωσε πως όλο και πιο έντονα διατυπώνεται εντός του κόμματος η άποψη πως το όλο εγχείρημα ενδέχεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για το ΑΚΕΛ.
Όπως μου είπε, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε κατά πόσον θα αναρτηθούν στο γραφείο η σημαία του ΑΚΕΛ, της Ευρώπης και της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και καμμία.
Και συνέχισε: «Κάποιοί σχολιάζουν πως το ΑΚΕΛ επεκτείνεται στα κατεχόμενα για να συλλέξει κι άλλες «δανεικές ψήφους» ενώ με τη συγκυρία της τουρκικής εισβολής στη Συρία εκείνο που έπρεπε να κάνει το κόμμα ήταν να διαδηλώνει την αντίθεσή του για τους φόνους αμάχων και όχι να ενισχύει οντότητες που δημιούργησε η τουρκική εισβολή». Και κατέληξε: «Το σίγουρο είναι πως οι αντιδράσεις και τα σχόλια θα αυξηθούν μετά τα εγκαίνια αλλά το ενδιαφέρον είναι εάν θα ακουστεί και δημόσια κάποια κριτική και εντός του ΑΚΕΛ».
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.