

Του Ονασαγόρα
Ημέρα εκπλήξεων η χθεσινή. Η Τουρκία αιφνιδίασε με την απόσυρση του Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ με την κυβέρνηση να μην είναι σίγουρη σε τι αποσκοπεί η συγκεκριμένη κίνηση. Ούτε καν αν οφείλεται στη δράση και τις πιέσεις της Μέρκελ προς τον νεοσουλτάνο, ούτε αν πρόκειται για μόνιμη αποχώρηση ή αν θα επιστρέψει σε λίγες ή περισσότερες ημέρες, εάν θα αποσυρθεί και το Μπαρμπαρός ή αν θα εξαγγελθεί η αλλαγή της κατάστασης στα Βαρώσια λίγο πριν από τις παράνομες «προεδρικές».
Η Μέρκελ πάντως ζήτησε επανειλημμένα από τον Νίκαρο, στις δραματικές στιγμές της Συνόδου των Βρυξελλών, να βάλει λίγο περισσότερο νερό στο κρασί του, να μην επιμένει στις κυρώσεις και του υποσχέθηκε ότι η ίδια θα πιέσει «αποτελεσματικά» τον Ταγίπ να αποσύρει και το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός και να μην προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο. Και ο Νίκαρος την άκουσε. Το άλλοτε ανέρωτο κρασί του το νέρωσε πολύ αλλά και το πάλεψε πολύ είναι η αλήθεια. Μπορεί να πέρασε τελικά κάτω από τον πήχη, μπορεί η λέξη «κυρώσεις» να εξορίστηκε από το ανακοινωθέν της Συνόδου αλλά πήρε τα συμπεράσματα όπως τα ήθελε, με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τον Ερντογάν και με σαφέστατη αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Όχι τυχαία. Οι πληροφορίες ότι ο Τατάρ και η παρέα του στην Άγκυρα ετοιμάζουν κινήσεις για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια και εξαγγελία ανοίγματος και εποικισμού, αιφνιδιαστικά πριν από τις «προεδρικές»- δηλαδή σήμερα... αύριο- έσπρωξαν τον Νίκαρο να επιμείνει πιεστικά για την συμπερίληψη ονομαστικά των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Είχε τις πληροφορίες του ότι στα κατεχόμενα και στην Τουρκία κάτι «ψήνεται» για τα Βαρώσια.
Χθες, όπως ακούω από πηγή μου πολύ κοντά στον Νίκαρο, το θέμα των Βαρωσίων επανήλθε πιεστικά, με νέες ανησυχητικές πληροφορίες που έφτασαν από τα κατεχόμενα για πιθανό αιφνιδιασμό από το «απελπισμένο» επιτελείο του Τατάρ. Γι' αυτό και ο Νίκαρος χωρίς χρονοτριβή σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε και με την Μέρκελ και με τον Μισέλ προειδοποιώντας ότι όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα εάν γίνουν εξαγγελίες και ενέργειες στην Αμμόχωστο. Σύμφωνα με την πηγή μου έγιναν χθες από τον Νίκαρο και άλλα δύο πολύ σημαντικά τηλεφωνήματα σε πολύ σημαντικές και ισχυρές προσωπικότητες, για το ίδιο θέμα. Μάλιστα ακούω ότι θα υπάρξουν και σήμερα επικοινωνίες από τον Νίκαρο με ομολόγους του και ενδεχομένως με κάποιους από τους χθεσινούς συνομιλητές του.
Σήμερα ωστόσο η ημέρα του Νίκαρου δεν προμηνύεται καθόλου εύκολη. Ιδιαίτερα το απόγευμα, που θα κληθεί να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο δεν πρόκειται να έχει μια εύκολη και ήσυχη συνεδρίαση. Αντιθέτως κάποιοι προβλέπουν εντάσεις και κορώνες όταν η αντιπολίτευση θα ζητήσει ενημέρωση για τις επαφές που είχε ο Νίκαρος στην ΕΕ, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αλλά κυρίως για τον προγραμματισμό που κάνει για επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στα κατεχόμενα.
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμα και ο Φούλης, πάνε μανικωμένοι για να πάρουν απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα και για τη διαχείριση που έγινε στην Σύνοδο αλλά κυρίως για όσα πιεστικά μας έρχονται. Εξάλλου ο Φούλης το είχε προβλέψει πρώτος και καλύτερος ότι έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και δέχθηκε μάλιστα την χλεύη του ΑΚΕΛ, το οποίο γρήγορα ανασκεύασε αφού τον Φούλη επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ΓΓ Γκουτέρες...
Εκείνο που κάποιοι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι τις θέσεις που θα αναπτύξουν κόμματα που ετοιμάζονται για πολιτικές συνεργασίες με ορίζοντα τις προεδρικές, κυρίως το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμματα μπορεί να έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση για να τα βρουν μεταξύ τους στα υπόλοιπα θέματα στο εθνικό όμως τα χωρίζει το γνωστό χάος. Και σήμερα, όπως επιμένουν κάποιες πληροφορίες, στο Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο συμφωνίας μεταξύ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για τις αρχές επίλυσης του Κυπριακού με αντίπαλο όλον τον ενδιάμεσο χώρο να ενώνεται στις δικές του θέσεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια από τις δύο μεγάλες ομάδες θα βρίσκεται αυτή τη φορά η κυβέρνηση...
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.