ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

= ΤΡΙΤΗ 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πολιτικό τσουνάμι προκάλεσε ο Άντρος Κυπριανού με τη δήλωσή του ότι το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα για αντικατάσταση του γενικού ελεγκτή με τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη δήλωσή του είχε υποδείξει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά και ότι είχε συζητήσει το θέμα και με τον Νίκαρο, επειδή για μια τέτοια μεταρρύθμιση χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος με συναίνεση των 2/3 της Βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων. Και προχώρησε ακόμα πιο... βαθιά, φανερώνοντας την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να αλλάξει η κατάσταση στην Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνοντας με νόημα και... αναμονή: «Με τα σημερινά δεδομένα εξαρτάται από τον ΔΗΣΥ». Έκανε δηλαδή ξεκάθαρο κάλεσμα στον ΔΗΣΥ να προχωρήσουν μαζί ως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην τροποποίηση του Συντάγματος και στην μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι δηλώσεις του Άντρου έγιναν στον Πολίτη χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε «πόλεμο κατά του γενικού ελεγκτή» ή για προσπάθεια από τον Νίκαρο, τον ΔΗΣΥ ή οποιονδήποτε άλλο για «ξεδόντιασμά» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αντίθετα ήταν περισσότερο από ξεκάθαρος στο κάλεσμά του προς τον Νίκαρο και τον ΔΗΣΥ για από κοινού προώθηση της αντικατάστασης του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή με το τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της δήλωσης του Άντρου Κυπριανού ήρθαν οι μαζικές αντιδράσεις από στελέχη του ΔΗΚΟ αλλά και από τον ίδιο τον γενικό ελεγκτή με κοινό σύνθημα. Κάποιων οι αντιδράσεις έφτασαν σε βαθμό υστερίας ενώ οι περισσότεροι ΔΗΚΟϊκοί αντί να επικρίνουν τον Άντρο Κυπριανού ή το ΑΚΕΛ που ανακίνησε ξανά το θέμα, επιτέθηκαν στον Νίκαρο και τον ΔΗΣΥ «που τα έχουν με τον γενικό ελεγκτή». Ο δε γενικός ελεγκτής κατά την προσφιλή του μέθοδο ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με μία πολύ ενδιαφέρουσα προμετωπίδα. Όπως έγραψε: «Θα ασκήσω κάθε συνταγματικό δικαίωμά μου για προστασία της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας μου, τόσο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και έναντι των πολιτικών κομμάτων των οποίων ελέγχουμε τις οικονομικές καταστάσεις ή σε άλλες περιστάσεις (π.χ . δάνεια ΠΕΠ Συνεργατισμού)»

Ήταν μια πρόταση με πολλαπλούς αποδέκτες η οποία φαίνεται να πέτυχε τον σκοπό της. Λίγο αργότερα ο Οδυσσέας συναντήθηκε με τον Άντρο και στις κοινές τους δηλώσεις εκείνο που ξεχώρισε ήταν η επιμονή του Άντρου να πλέκει το εγκώμιο του γενικού ελεγκτή τον οποίο όμως θέλει να αντικαταστήσει με τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δόθηκαν αρκετές ερμηνείες για τα αίτια της άτακτης στροφής του Άντρου σε διάστημα λίγων ωρών. Κάποιοι μίλησαν για τα υπονοούμενα που υπήρχαν στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ειδικά στις αναφορές ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων και «σε άλλες περιστάσεις π.χ. δάνεια ΠΕΠ Συνεργατισμού».Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, μιλώντας χθες στο Sigma με συναδέλφους του του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα, ήταν πιο ξεκάθαρος για τους φόβους του. Διατύπωσε ανησυχίες για τις «δυνατότητες πολιτικού εκβιασμού» παραμονές εκλογών και για τις εξουσίες και την ευχέρεια που έχει να δρα κατά το δοκούν ένας διορισμένος και όχι εκλεγμένος αξιωματούχος χωρίς να υφίσταται ουσιαστικά ο ίδιος έλεγχο.

Τι άραγε ειπώθηκε στη συνάντηση Άντρου-Οδυσσέα ή σε τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν μεταξύ Άντρου και άλλων κανείς δεν γνωρίζει ούτε και πρόκειται να μάθουμε. Το αποτέλεσμα ήταν να ακούμε τον Άντρο δίπλα από τον Ελεγκτή που ήθελε να... μετασχηματίσει να λέει περίπου: «κάναμε επανειλημμένα πρόταση για αντικατάσταση του γενικού ελεγκτή με Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί η σοφία των πολλών είναι ασφαλέστερη από τη σοφία του ενός αλλά δεν είναι κάτι που επειγόμαστε να προωθήσουμ». Έστω κι αν λίγες ώρες προηγουμένως έριχνε το μπαλάκι στον ΔΗΣΥ για τροποποίηση του Συντάγματος. Είναι όντως ένα μεγάλο ερώτημα τι ήταν αυτό που έφερε νέες σκέψεις στο μυαλό του Άντρου και τον έκανε να αναθεωρήσει τα περί της σοφίας των πολλών και να επιλέξει, προς το παρόν τουλάχιστον τη σοφία του ενός. Και μόνου.

Γιατί αν κάτι έμεινε από τον χθεσινό ντόρο για την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ότι αυτή διαθέτει τα τελευταία χρόνια και βοηθό γενικό ελεγκτή τον οποίο κανένας σχεδόν δεν γνωρίζει. Δεν τον έχουμε δει σχεδόν ποτέ να εκπροσωπεί την Ελεγκτική Υπηρεσία. Το έψαξα λίγο το θέμα και όντως ο βοηθός υπάρχει. Είναι ο Κυριάκος Κυριάκου ο οποίος διορίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013 από τον Δημήτρη Χριστόφια λίγο πριν αυτός αποχωρήσει από την Προεδρία.

Τώρα γιατί δεν τον βλέπουμε και δεν τον ακούμε να μιλά για θέματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα. Το αποφεύγει ο ίδιος; Του το απαγορεύει κάποιος; Δεν προλαβαίνει αφού όλα τα χειρίζεται ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής προσωπικά;

Γιατί όμως να τον ακούμε και τον βοηθό γενικό ελεγκτή; Φαίνεται πως ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις μια χαρά τα καταφέρνει να χειρίζεται την υπηρεσία ΤΟΥ. Γιατί έτσι ακριβώς την αντιλαμβάνεται, όπως την περιέγραψε χθες στο Twitter: «Θα ασκήσω κάθε συνταγματικό δικαίωμά μου για προστασία της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας μου» έγραψε και έκανε πολλούς να μιλάνε ξανά για αλαζονεία και υπεροψία.

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση