ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η άτυπη πενταμερής, οι... άτυπες κυρώσεις, η Ρωσία και οι πρόσφυγες

= ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Θέμα χρόνου είναι ο καθορισμός της συνάντησης Healthy - Μουσταφά. Φαίνεται πως και οι δύο έχουν πειστεί ότι δεν... πρόκειται να την αποφύγουν. Το ερώτημα είναι τι αποτέλεσμα θα έχει η συνάντηση, πώς θα καταλήξει και κατά πόσο θα δώσει ώθηση για θετικές εξελίξεις.
Με την Τουρκία να απειλεί, να έχει περικυκλώσει την Κύπρο με πλοία και να διενεργεί γεωτρήσεις και το κατοχικό καθεστώς να επεμβαίνει στην Αμμόχωστο το κλίμα δεν είναι ό,τι καλύτερο για επανέναρξη συνομιλιών. ΄Η μήπως είναι;...

Αναλυτής που παρακολουθεί για χρόνια το Κυπριακό έλεγε προχθές σε πηγαδάκι στη Λευκωσία πως "οι κρίσεις, τεχνητές ή πραγματικές, προσφέρονται για επαναπροσέγγιση και διάλογο. Το θέμα είναι κατά πόσο η ισχυρή πλευρά θα εισέλθει στον διάλογο όχι μόνο από τη θέση ισχύος που βρίσκεται αλλά και με τα νέα "κεκτημένα" που της έχει προσφέρει η παράνομη δράση της". Και έθεσε και ένα ενδιαφέρον ερώτημα: "Εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έστω και άτυπα με νέα πενταμερή, τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας;"

Συναγερμό προκάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική θέση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αν και ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενες, αφού υπήρξαν επιχειρήματα που τις συνέδεσαν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, η έντασή τους προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη. Όπως μαθαίνω ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες για χειρισμό του θέματος σε δύο άξονες ενώ αναμένεται να αναλάβει και ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες.

Κάποιοι πάντως εξακολουθούν να συνδέουν την σκλήρυνση της ρωσικής στάσης απέναντι στην Κύπρο με το ταξίδι του Άντρου Κυπριανού στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ. Παρά το ότι ο ίδιος ο Άντρος είχε δηλώσει ότι υποτιμούμε τη ρωσική διπλωματία αν θεωρούμε ότι περίμενε τον ίδιο για να αντιδράσει, σε αρκετές συζητήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφεται η ΑΚΕΛική αντίδραση κατά του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο και η επιχειρηματολογία για σύνδεση της Κύπρου στο άρμα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ είναι που "ενίσχυσε" τη ρωσική στάση.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του νέου προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ. Μετά την παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη στις 3 Ιουλίου η θέση χηρεύει και τα προβλήματα στην ΑΗΚ συσσωρεύονται. Πηγή μου από τον Λόφο αναφέρει πως ο Healthy φέρεται να δήλωσε στους συνεργάτες του πως μέχρι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση για τον αντικαταστάτη. Ωστόσο κανένας δεν γνωρίζει εάν έχει προσεγγιστεί κάποιο άτομο. Άλλες πληροφορίες έλεγαν πως "υπάρχει μια δυστοκία στην εξεύρεση του κατάλληλου προέδρου".

Συζητήθηκε πολύ το πρόσφατο Tweet του Οδυσσέα-Τσακ Νόρις: "Στη Βρετανία η θέση (Γενικού Ελεγκτή) προκηρύχθηκε και οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικά τεστ (αριθμητικός και λογικός συλλογισμός, τεστ προσωπικότητας κλπ)".
Πολύ γνωστός Λευκωσιάτης που σχολίαζε το Tweet υπερθεμάτισε: "Εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η αγγλική μέθοδος στην Κύπρο. Και ψυχομετρικά τεστ και τεστ προσωπικότητας όχι μόνο για τον νέο Γενικό Ελεγκτή αλλά και τον υφιστάμενο και όλους τους άλλους αξιωματούχους". "Πόσοι άραγε θα περνούσαν τα τεστ;" διερωτήθηκε.

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης για αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Κύπρο. Υπέβαλε μάλιστα και συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις για χειρισμό του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να πετύχει όσα έλπιζε, παρά το ότι τα επιχειρήματα του προκάλεσαν προβληματισμό. Ο υπουργός προσπαθεί να πείσει και στην Ευρώπη αλλά, δυστυχώς και στο εσωτερικό, ότι οι αυξημένες ροές προσφύγων στην Κύπρο, κυρίως από τα κατεχόμενα, αποτελούν μέρος ενορχηστρωμένου σχεδίου με συμμετοχή της Τουρκίας αλλά και του κατοχικού καθεστώτος. Τα στοιχεία φανερώνουν ότι το 60% των προσφύγων εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Κύπρο έχουν υπερβεί κατά 600% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατ' αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ.

Και μόνο αυτοί οι αριθμοί θα έπρεπε να προκαλούσαν ανησυχία και στο εσωτερικό που κάποιες πολιτικές δυνάμεις σφυρίζουν αδιάφορα, παραγνωρίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που πλησιάζει. Το θέμα θα έπρεπε κανονικά να συζητηθεί και στο Συμβούλιο Αρχηγών για χάραξη κοινής πολιτικής, εάν και όταν συμφωνήσουν...

ΚΟΥΙΖ: Ποιος/Ποια βουλευτής προειδοποίησε ότι θα επανέλθει δριμύτερος (ή δριμύτερη) στο θέμα των συμβούλων του Προεδρικού, των αμοιβών, των καθηκόντων και των συμβάσεών τους; Διεμήνυσε μάλιστα πως "δεν πρόκειται με τίποτα να αφήσω το θέμα να ξεχαστεί, ύστερα από τόσο αγώνα να αναδειχθεί"...

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση