ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η καταστροφή των δικαστηρίων και ο βρασμός ψυχής του Πόλυ

= ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κουτσομπολιά και πιπεράτα σχόλια προκάλεσε το νέο, δεύτερο επεισόδιο, δημόσιας αντιπαράθεσης των καλαδελφών Κωστάκη και του πολύ, Πόλυ.

Τα δύο καλαδέρφια και πρώην κολλητοί, που συνέτρωγαν αγαπημένοι τα σουβλάκια τους, έλεγαν τα δικά τους και συνεργάζονταν μια χαρά, εδώ και καιρό βρίσκονται στα μαχαίρια. Χθες κατά την εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, τα αίματα άναψαν ξανά και έμειναν όλοι άφωνοι απ' όσα άκουσαν και όσα είδαν. Ο πολύς Πόλυς ζήτησε από το δικαστήριο να δευτερολογήσει και να σχολιάσει όσα είχε αναφέρει ο παλιόφιλός του και Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κωστάκης. Τότε ο Κωστάκης ήγειρε ένσταση και κατηγόρησε τον Πόλυ ότι ασκεί πίεση στο δικαστήριο. Ο πολύς Πόλυς απάντησε πως η πίεση ασκείται από τον Κωστάκη και όχι από τον ίδιο και εκστόμισε κατηγορίες και επίθετα που ανέβασαν την πίεση του Κωστάκη. Όπως είπε, ο καλαδελφός και πρώην κολλητός του Γενικός Εισαγγελέας, είναι "αίσχος στη δικαιοσύνη της Κύπρου και κατέστρεψε τα δικαστήρια". Η έκρηξη του Πόλυ, που έγινε κατακόκκινος, όπως εξάλλου και ο Κωστάκης, αιφνιδίασε τους παριστάμενους, προκάλεσε αφωνία, ταχυκαρδίες και νευρικό γέλιο. Όχι βέβαια στον Κωστάκη, ο οποίος ένιωσε να απειλείται και ζήτησε οργισμένος και κατακόκκινος την προστασία του Δικαστηρίου και την "άμεση" προσαγωγή του κ. Πολυβίου "εκεί που πρέπει".

"Που είναι το εκεί που πρέπει; Στην πυρά με τις ξενέρωτες;" ρωτούσε χθες νεαρά δικηγόρος σχολιάζοντας τα γεγονότα και δείχνοντας να απολαμβάνει τις εξελίξεις.

Ασφαλώς ο πολύς Πόλυς δεν οδηγήθηκε, ούτε στην πυρά, ούτε καν εκτός αιθούσης. Αντιθέτως, αποχώρησε ο δικαστής, πρόεδρος του Κακουργιοδικείου και όλοι οι άλλοι. Ο πρόεδρος διέκοψε τη δίκη μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθει η πίεση και το χρώμα των πρωταγωνιστών στα κανονικά επίπεδα.

Δεν ξέρω εάν αυτό έγινε κατορθωτό με μια φυσιολογική διαδικασία ή με τη χρήση αντιυπερτασικών, αλλά συνέβη. Και ξαναμπήκαν όλοι στην αίθουσα του δικαστηρίου με τον πολύ Πολύ να πολυαπολογείται. Και τι δεν είπε ο ευπαιδευτος! Απολογήθηκε προς όλους. "Χρησιμοποίησα μια φράση που δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω", είπε και κάποιοι σημειώσαν πως μάλλον θα εννοούσε ότι δεν έπρεπε να τη χρησιμοποιήσει εντός δικαστηρίου και υπέθεσαν πως την φράση αυτή θα την χρησιμοποιεί πολύ συχνά εκτός δικαστηρίου. Και συνέχισε: "Ήταν εν βρασμώ ψυχής. Θέλω να απολογηθώ απερίφραστα στο Δικαστήριο, στον Γενικό Εισαγγελέα και σε όλους τους άλλους δικηγόρους για την χρήση εκείνης της λέξης, για την απαράδεκτη συμπεριφορά μου".

Όλοι, ακόμα και ο Κωστάκης έδειξαν να τον κατανοούν, σχεδόν να τον συμπονούν. Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ήταν ο πιο χαρούμενος απ' όλους λέγοντας πως "από τη στιγμή που υπήρξε αυτή η ευχάριστη εξέλιξη, θα θεωρήσουμε ότι το θέμα έχει λήξει". Και έληξε! Στο τσακ μπαμ!

Εντάξει του Κωστάκη του έμεινε το απωθημένο να οδηγήσει τον καλαδελφό σε περιπέτειες αντάξιες της προσβολής που του έκανε. Το φανέρωσε ο ίδιος πως ήταν έτοιμος να ζητήσει από το Δικαστήριο να εφαρμόσει το διαδικαστικό κανονισμό για την καταφρόνηση του δικαστηρίου. Έχασε όμως την ευκαιρία αφού ο καλαδελφός συνήλθε σχετικά σύντομα και αναγνώρισε πως όλα έγιναν "εν βρασμώ ψυχής".

Θα μου πείτε άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Και ο λογισμός του, θα πρόσθετα. Διότι όσα ανέφερε μετά ο πολύς Πόλυς με έκαναν, εμένα που τα διάβασα ως απλός αναγνώστης να ανησυχώ για την κρίση ταυτότητας που ενδεχομένως να βιώνει ο Πόλυς μετά από το βράσιμο . "Εδώ είναι Δικαστήριο, δεν είναι καφενείο και πρέπει να διατηρούμε ένα επίπεδο σε αυτή την αίθουσα», είπε με το γνωστό του ύφος ο πολύς Πόλυς λες και αναφερόταν σε κάποιον τρίτο ή κάποιο φάντασμα που ήρθε, έβρισε κι απήλθε.

Η αλήθεια είναι πως το χθεσινό περιστατικό φανέρωσε πολλά για την κυπριακή Δικαιοσύνη, τον τρόπο που λειτουργεί αλλά και τους λειτουργούς που την υπηρετούν. Κράτησα μερικά ερωτήματα από αυτά που τέθηκαν χθες και στον χώρο των δικαστηρίων αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα που συζητούσαν το νέο περιστατικό. Σας τα μεταφέρω:

- Αν δεν ήταν ο Πόλυς αλλά ένας απλός πολίτης αυτός που έβριζε τον Γενικό Εισαγγελέα, θα έμενε ατιμώρητος;

- Για ποιο λόγο άραγε ο Γενικός Εισαγγελέας ελκύει τόσο μένος από τον παλιόφιλο και καλαδελφό του;

- Το "εν βρασμώ ψυχής" μέχρι ποιου σημείου συγχωρείται και παραβλέπεται σχεδόν... χαρωπά;

- Μήπως την επόμενη φορά, καλού - κακού, ο Κωστάκης να εμφανιστεί στο δικαστήριο απέναντι στον Πόλυ φορώντας μεσαιωνική πανοπλία; Ποιος ξέρει μέχρι πόσο μπορεί να βράσει η ψυχή του καλαδελφού;

Και το τελευταίο ερώτημα που είναι μάλλον φιλοσοφικό: Ποιος η ποιοι έχουν τελικά καταστρέψει τα δικαστήρια σε αυτό τον τόπο;

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X