ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Αμπράμοφ, τα χαρακώματα, ο Νεοκλής και ο... πρωταθλητισμός

= Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στη δροσιά του Τροόδους θα συναντηθούν σήμερα, να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να... γλεντήσουν ο Healthy, οι υπουργοί μετά συζύγων. Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Νίκος και η Άντρη θα παραθέσουν, ως είθισται, "λουκούλειο γεύμα με σούβλα και χίλια δυο καλούδια" σε υπουργούς και συζύγους, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου και την επιστροφή στη... ρουτίνα της εξουσίας. Αν και μαθαίνω πως κάποια μέλη της κυβέρνησης θα λείψουν λίγες ημέρες ακόμα λίγο πριν από την οριστική τους επιστροφή.

Όπως μου έλεγε ο αγαπητός και πάντα καλά πληροφορημένος κύριος Πάμπος, με θητεία δεκαετιών στον Λόφο, ο Healthy και οι υπουργοί του έχουν πολλά να πουν, αφού η επικαιρότητα, παρότι Αύγουστος και δη Δεκαπενταύγουστος, επεφύλασσε εκπλήξεις.

Πρώτη και καλύτερη έκπληξη η "ρουκέτα" κατά του Προεδρικού και του πρώην δικηγορικού του Healthy από την διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) για τις ρωσικές επενδύσεις και μεταφορές εκατομμυρίων που εμπλέκουν και τον Αλεξάντερ Αμπράμοφ.

Το δημοσίευμα της 14ης Αυγούστου έπεσε στην κυριολεξία ως κεραυνός εν αιθρία στην μακάρια Λευκωσία, λες και κάποιος Άγιος εισάκουσε τις... παρακλήσεις του ΑΚΕΛ. Οι εξελίξεις έπεσαν ως καλοκαιρινή καταιγίδα. Το ΑΚΕΛ χωρίς να χάνει στιγμή, ως έτοιμο από καιρό, αξιοποίησε την ευκαιρία με έναν έντονο... ρουκετοπόλεμο. Με ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, χωρίς μεν να υιοθετεί τις αναφορές του OCCRP, τις επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ζητώντας εξηγήσεις για να προστατευθεί η αξιοπιστία της χώρας και του Προέδρου.

Και όλα αυτά λίγες μέρες, μην σας πω ώρες, πριν από τη νέα προσπάθεια για έναρξη των προσπαθειών για επιστροφή στο διάλογο για το Κυπριακό. Οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται ξανά στα χαρακώματα ανταλλάσσοντας καταιγισμό φίλιων πυρών. Όχι ότι όλη την προηγούμενη περίοδο βρίσκονταν εκτός χαρακωμάτων...

Ας επανέλθουμε όμως στη νέα (παλαιά) υπόθεση Αμπράμοφ, του φερόμενου δισεκατομμυριούχου φίλου του Πούτιν. Πρόκειται για μια ιστορία που φανερώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο το... υψηλό επίπεδο πολιτικής που ασκείται στην Κύπρο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης και από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως αποκαλύφθηκε μετά τους "πυροβολισμούς" του ΑΚΕΛ, το κυπριακό διαβατήριο και την κυπριακή υπηκοότητα στον Αμπράμοφ παραχώρησε ο Νεοκλής Συλικιώτης το 2010, ως υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια, ύστερα από αίτηση του δικηγορικού του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Συλικιώτης μάλιστα υπερασπίστηκε θερμά τον Αμπράμοφ με δηλώσεις του στον The Guardian (18/3/13) όταν είχε και τότε εγερθεί θέμα γι' αυτόν, με τα λόγια: "Ο κ. Αμπράμοφ, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία".
Ωστόσο, ο Συλικιώτης επανήλθε με ανάρτησή του στο Twitter και υποστηρίζει ότι "ποτέ δεν έκανα δηλώσεις για Αμπράμοφ αλλά για τη διαδικασία", λες και οι δηλώσεις είχαν γίνει από άλλον υπουργό σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της ιστορίας. Σε μια άλλη περίοδο και σε ένα παράλληλο σύμπαν ίσως να είχε και πλάκα να παρακολουθείς τα "επιχειρήματα" ένθεν και ένθεν. Δυστυχώς για μας, βρισκόμαστε στο λάθος παράλληλο σύμπαν...

Αυτές δεν είναι οι μόνες δηλώσεις που έκανε τελευταία ο Συλικιώτης. Με πρόσφατη συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο αναφέρθηκε στον παραγοντισμό του ΑΚΕΛ, την αιτία για την οποία και ο ίδιος βρέθηκε εκτός Ευρωβουλής, σύμφωνα με ορισμένους. Όπως είπε, ο παραγοντισμός αποτελεί διαλυτικό φαινόμενο για το ΑΚΕΛ που ως αριστερό κόμμα έπρεπε να λειτουργεί συλλογικά. Αποκάλυψε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε εκλογικές διαδικασίες στο ΑΚΕΛ και πως τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό του απέτυχαν.
Στέλεχος του κόμματος που διάβασε τις δηλώσεις του Νεοκλή σχολίασε πως "το ΑΚΕΛ μπορεί πια να κάνει εξαγωγή παραγοντισμού και έχει ξεπεράσει πολλά από τα κόμματα που παλιά κατηγορούσε" και συμπλήρωσε "τώρα πια πάμε για πρωταθλητισμό!"

Σύμφωνα πάντως με όσα μαθαίνω από άλλη πηγή, το θέμα παραγοντισμός παραμένει ανοιχτό στο ΑΚΕΛ για... φιλολογική συζήτηση, αφού όλα τα μέτρα και οι υποδείξεις που έχουν γίνει, ειδικά για τις περιπτώσεις μονοσταυριών έχουν πέσει στο κενό.

ΚΟΥΙΖ: Ποιοι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να "καλλιεργήσουν" χημεία μεταξύ τους με στόχο την προσέγγιση και γιατί όχι τη συνεργασία με ορίζοντα τις Προεδρικές; Αληθεύει αυτό που "διέρρευσε" κοντινό άτομο, ενός εκ των δύο, πως: η προσπάθειά τους είναι σκληρή και συγκρίνεται επιτυχώς με τους μονολόγους που ακούγονται στις συνομιλίες για το Κυπριακό;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση