ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο χαμός στο Εθνικό, το πείσμα του Άντρου και η έρευνα του Οδυσσέα για τα τζετ

= ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Χαμός έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο της Παρασκευής το οποίο δεν πέτυχε να εκδώσει μια κοινή ανακοίνωση για να καταγγέλλει τη νέα τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ. Το παρασκήνιο σάς το είχα περιγράψει λεπτομερώς και με ακρίβεια στη στήλη της ηλεκτρονικής έκδοσης της Παρασκευής, πολύ πριν ολοκληρωθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Βλέπετε οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών είναι, δυστυχώς τόσο προβλέψιμες που έχουν καταργήσει ακόμα και τους... πράκτορες. 

Ωστόσο, κανένας δεν περίμενε ότι οι αντιδράσεις θα ήταν τέτοιες που θα οδηγούσαν σε ναυάγιο μια κοινή ανακοίνωση για τον κοινό εχθρό. Εκτός κι αν κατά βάθος υπάρχει αμφιβολία ότι ο κοινός εχθρός είναι η Τουρκία και η πειρατεία που ασκεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Το σχόλιο δεν είναι δικό μου, αλλά από άτομο που βίωσε τη «συνεδρίαση» του Εθνικού Συμβουλίου και όπως ανέφερε: «πραγματικά έφριξα».
Και για να έχετε σωστή γνώση για όσα διαδραματίστηκαν, όντως την εισήγηση για κοινή καταδικαστική ανακοίνωση την έκανε ο Φούλης, με την πρόταση αυτή να συμπεριλαμβάνει αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και άλλοι του λεγόμενου Ενδιάμεσου υποστήριξαν πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά στο Πλαίσιο Γκουτιέρες, ενώ κάποια κόμματα ζήτησαν να μην υπάρχει ούτε αναφορά στη διζωνική ομοσπονδία.

Τότε ο Άντρος Κυπριανού υποστήριξε πως δεν επρόκειτο το ΑΚΕΛ να συμφωνήσει σε κοινή ανακοίνωση αν δεν γίνεται αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία ως βάση λύσης και αρνήθηκε να υπογράψει την ανακοίνωση ακόμα κι αν γινόταν αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως εισηγήθηκαν πολιτικοί αρχηγοί. Μάλιστα, ο Άντρος υποστήριξε πως το κοινό ανακοινωθέν δεν μπορεί να εκδοθεί εάν δεν υπάρχει συμφωνία όλων για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης. Και δεν άλλαξε τη γνώμη του ούτε όταν του υποδείχθηκε πως δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν όλοι στην ίδια βάση λύσης για να εκδώσουν κοινή καταδικαστική απόφαση κατά της τουρκικής επιδρομής στην ΑΟΖ. Έτσι οι πολιτικοί αρχηγοί καταδίκασαν ο καθένας από μόνος του τις τουρκικές ενέργειες και με την ένταση και το λεξιλόγιο που αυτοί επέλεξαν...

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε στον Λόφο η απόφαση του Οδυσσέα-Τσακ Νόρις να ασχοληθεί με τα ταξίδια του προέδρου και άλλων, ειδικά των άλλων με ιδιωτικά τζετ. Όπως άκουσα από πηγή μου που γνωρίζει, ο ίδιος ο Νίκαρος είναι ενοχλημένος από τον τρόπο που αναλήφθηκε η πρωτοβουλία και τη δημοσιότητα που δόθηκε. Παράλληλα έδωσε εντολή να δοθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία όλα τα στοιχεία που ζητούνται, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». Σε ένα κόμμα ακούω πως αναμένουν με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα της έρευνας. Κάποιο στέλεχος του εν λόγω κόμματος μάλιστα δήλωνε προχθές πως και μόνο το γεγονός ότι διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα, «αποτελεί κέρδος για το κόμμα μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Από άλλο μεγάλο κόμμα διατυπώθηκε η απορία «κατά πόσον ο Οδυσσέας θα ασχοληθεί μόνο με την προεδρία του Αναστασιάδη ή και των προηγούμενων προέδρων; Και γιατί να ερευνήσει μόνο τα έτη 2018 και 2019 και όχι ολόκληρη τη θητεία του νυν προέδρου;».

Συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για το γραφείο που θα λειτουργήσει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στα Κατεχόμενα. Όχι μόνο στα κόμματα του λεγόμενου Ενδιάμεσου Χώρου, αλλά και στο ίδιο το ΑΚΕΛ. Οι πληροφορίες για αντιδράσεις και εντός του κόμματος για τη λειτουργία του γραφείου επιβεβαιώνονται, αφού κάποια στελέχη διατύπωσαν την θέση ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για το κόμμα. Όπως με πληροφόρησε η κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, από δύο στελέχη του κόμματος διατυπώθηκαν τρία σημαντικά ερωτήματα προς την ηγεσία του κόμματος τα οποία έμειναν αναπάντητα:

1. Το γραφείο θα λειτουργήσει με άδεια και έγκριση από το ψευδοκράτος;
2. Ο ευρωβουλευτής θα αναρτήσει στο γραφείο του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας είναι ευρωβουλευτής και θα έχει πινακίδα στην οποία θα αναφέρεται ως ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας;
3. Μέσω του γραφείου του στα Κατεχόμενα θα εξυπηρετεί μόνο Τουρκοκύπριους ή και έποικους;
Η κυρία Γιαννούλα μου είπε πως το αφτί της πήρε και μια προτροπή προς τον Άντρο Κυπριανού να αποφύγει να παρευρεθεί στα εγκαίνια για να μην προκαλέσει αρνητικά σχόλια και στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές.

Πόντους κέρδισε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από την αντιπαράθεση που είχε με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στον ΟΑΣΕ. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ του τα «είπε» του Τούρκου εκπροσώπου για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε βαθμό που κάποιος σχολίασε: «Μακάρι το κόμμα της να υιοθετούσε το λεξιλόγιο και την μαχητικότητά της»

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αντίκρισε με ειρωνεία την ανακοίνωση της «Παράλληλης Βουλής» από τον Συλλούρη; Από τη στιγμή που δεν το έπραξε ο ίδιος δημόσια, δεν πρόκειται να τον αποκαλύψω. Όπως είπε: Ας καταφέρει πρώτα ο Συλλούρης να οργανώσει την κανονική Βουλή και ας προχωρήσει μετά και στην Παράλληλη...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση