ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ποιους καίει η φωτιά των Δικαστηρίων και πόσα θα πληρώσουμε την ΕΝΙ;

= ΤΡΙΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

 "Στων Δικαστηρίων την ολόμαυρη ράχη

 Κουτσουφλώντας η Δικαιοσύνη μονάχη

 Μελετά τα λαμπρά παλικάρια

 Και στην κόμη στεφάνι φορεί

 Γεναμένο από λίγα χορτάρια

Που είχαν μείνει στην έρημη γη."

Με την πιο πάνω παράφραση του γνωστού ποιήματος του Διονύσυου Σολωμού, μου απάντησε χθες πολύ γνωστός δικηγόρος της Λευκωσίας όταν τον ρώτησα τι πιστεύει πως παίχθηκε ή παίζεται στους χώρους των Δικαστηρίων.

Και πρόσθεσε: "Τι να σας πω, πως γελούμε για να μην κλαίμε; πως κλαίμε για να μην γελούμε;

Ποια Δικαιοσύνη είναι αυτή που έχουμε η οποία δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τον εαυτό της; Έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Ανεξαρτήτως του τι και ποιοι φταίνε για τη φωτιά, αν είναι κακόβουλη ή τυχαία, υπάρχουν ευθύνες που τα δικαστήρια είναι κέντρο διερχομένων χωρίς φύλαξη. Θα αναλάβει κάποιος αυτή την ευθύνη ή θα κρύψουμε μέχρι την επόμενη φωτιά η οποία δεν νομίζω πως θα έχει και πολλά για να κάψει;"


To πάθημα έγινε μάθημα στην κυβέρνηση μετά τα όσα θαυμαστά ζήσαμε τις τελευταίες μέρες στην ΑΟΖ με τις τουρκικές προκλήσεις και με το Saipem 12000 να έχει ήδη σηκώσει άγκυρες για Μαρόκο.

Μπορεί η αρχική νευρικότητα να έδωσε τη θέση της σε πιο ψύχραιμη ανάγνωση της κατάστασης, ιδιαίτερα μετά την δυναμική παρέμβαση από την ΕΕ, παραμένουν ωστόσο και οι τεράστιες ευθύνες και οι ζημιές. Και όταν λέω ζημιές δεν αναφέρομαι γενικά και αόριστα αλλά σε κάτι πολύ, πολύ χειροπιαστό: το πραγματικό κόστος της όλης ιστορίας που ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Η πηγή μου που γνωρίζει πολλά και για τους χειρισμούς που έγιναν τις τελευταίες ημέρες αλλά και για όσα κρύβονται πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις και αντιδράσεις ήταν πολύ διαφωτιστική. Όπως ανέφερε χθες το κόστος, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με την ΕΝΙ, ανέρχεται γύρω στις 600.000 για κάθε μέρα που το γεωτρύπανο παρεμποδίστηκε να εκτελέσει τη διάτρηση.

Η πηγή μου επιμένει πως η ίδια πρόνοια υπάρχει και στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και με τις άλλες εταιρείες.

"Το μόνο που μπορεί να σώσει κάπως την κατάσταση και τα ταμεία είναι ότι υπάρχει πρόνοια τα ποσά αυτά να καταβληθούν στο τέλος, εάν και όταν πωληθεί το φυσικό αέριο" πρόσθεσε η πηγή μου σημειώνοντας πως δεν αποκλείεται οι εταιρείες να δικαιούνται να ζητήσουν και νόμιμο τόκο, κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ την ζημιά.

"Αυτός κι αν είναι άλλος ένας λόγος να μαζέψουμε τον νου μας και τους συμμάχους μας ώστε να μην επαναληφθεί το πανάκριβο σκηνικό που μας καταχρεώνει και οικονομικά και πολιτικά" συμπλήρωσε η πηγή μου.

 

Η νέα σελίδα στην κυβέρνηση του Νίκαρου γίνεται επίσημα μεθαύριο με την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών. Τα χαρτοφυλάκια αλλάζουν χέρια και νέα πρόσωπα θα μπουν στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο από το νέο κυβερνητικό σχήμα μόνο ένας είναι αυτός με το πλουσιότερο υπουργικό βιογραφικό. Ποιος; 

Αυτός που ενώνει τον Τάσσο με τον Χριστόφια και τον Αναστασιάδη, την Υγεία με το Περιβάλλον και την Παιδεία με την Γεωργία: Ο Κώστας Καδής. Ο άνθρωπος που διετέλεσε υπουργός σε τρεις κυβερνήσεις, σε τρία διαφορετικά υπουργεία και επιλέγηκε από Τάσσο, Χριστόφια και Αναστασιάδη. Το 2007 διορίστηκε υπουργός Υγείας του Τάσσου, το 2008 διορίστηκε από τον Χριστόφια πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον (στις συνομιλίες για το Κυπριακό), το 2014 διορίστηκε από τον Αναστασιάδη υπουργός Παιδείας και το 2018 διορίστηκε ξανά από τον Αναστασιάδη υπουργός Γεωργίας βυθίζοντας στη θλίψη τον Κουγιάλη.

Τι να πω ο αρθρογράφος, υποκλίνομαι στον άνθρωπο που έχει κάνει ρεζίλι αυτόν που είπε το ρητό "ουδείς αναντικατάστατος".

----------------------- 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X