ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζωογόνηση της Δημοκρατίας

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ

Οι προεδρικές εκλογές ολοκληρώνονται. Και τώρα είναι πλέον η ώρα για έργα. Κυρίως για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στη σημερινή εποχή. Σήμερα, η δημοκρατία χρειάζεται ένα καινούργιο ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, ένα άνεμο που θα σαρώσει τις στρεβλώσεις των πολιτειακών σχέσεων και τις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο κράτος για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο λαός μας, ενώ αναγνωρίζει την κρίση της πολιτικής, θέλει ταυτόχρονα να διαψεύσει και τις Κασσάνδρες που προέβλεψαν το τέλος της πολιτικής. Γι’ αυτό θα πρέπει να απορρίψουμε τη συνεχή κρισιολογία, τη μίζερη μεμψιμοιρία των μηδενιστών και των καταστροφολόγων της πολιτικής. Δηλώνοντας αποφασισμένοι να κινήσουμε τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.

Οι συντηρητικές πολιτικές, η εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και ο φόβος μπροστά στο καινούργιο κρατούν την κυπριακή κοινωνία «όμηρο» του παρελθόντος. Εμποδίζουν τη μετεξέλιξη των θεσμών, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του κράτους, τις αλλαγές που ζητάει η κοινωνία στο πολιτικό σύστημα, ενώ ακυρώνουν τον απαραίτητο έλεγχο στο πλέγμα των δομών εξουσίας. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Οι αλλαγές είναι επιταγή. Για την Κύπρο, για καθεμία και καθένα από εμάς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ή θα προχωρήσουμε τώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, ή θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, με τελική κατάληξη ένα κράτος αναποτελεσματικό και παράλυτο και ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, χωρίς επαφή με την κοινωνία. Η εφιαλτική αυτή προοπτική οδηγεί σε μια Κύπρο αδύναμη, αποκομμένη από τα σύγχρονα ρεύματα και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε μια κοινωνία στατική, χωρίς προοπτικές εξέλιξης. Σε μια οικονομία διαχείρισης, χωρίς ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, που να στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες είναι αναγκαία. 1) Μεταρρύθμιση του κράτους, με τη θεσμοθέτηση σύγχρονων τρόπων διοίκησης και διαδικασιών που διασφαλίζουν διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. 2) Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, με τομές που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών, τον έλεγχο της εξουσίας, την καλύτερη λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας και να ξαναφέρουν την κοινωνία κοντά στην πολιτική λειτουργία.

Η μάχη ενάντια στη συντήρηση, είναι μάχη δύσκολη. Όμως η μάχη πρέπει να δοθεί. Και αυτή τη μάχη οφείλουμε όχι μόνο να τη δώσουμε αλλά και να την κερδίσουμε. Με συγκεκριμένες δράσεις. Με δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας. Σύγκρουση με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Όχι με κηρύγματα ηθικολογίας, αλλά με δημοκρατικό έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία. Με βαθιά τομή στο πολιτικό σύστημα. Ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμετοχής του πολίτη, θωράκιση των θεσμών, διαφάνεια στα οικονομικά πολιτικών φορέων και προσώπων.

Δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, με αίτημα που θα υπογράφεται από το 1/5 του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τελικά, ένας εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος με ριζοσπαστικές αλλαγές και τολμηρό κοινωνικό περιεχόμενο είναι η μεγάλη πρόκληση για μια δημοκρατία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.

 

Ο κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση