Με αφορμή την κόντρα ΑΚΕΛ-Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις του πρώην στελέχους του ΑΚΕΛ, Μιχάλη Παπαπέτρου, για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις του κόμματος. Έτσι θα αντιληφθούμε καλύτερα και το βαθύτερο νόημα της ρήσης του Δημήτρη Χριστόφια, «το κόμμα τζαι τα μμάθκια σας» και όχι «την Κύπρο τζαι τα μμάθκια σας». Εξ άλλου, όπως είπε και πάλι ο Δημήτρης Χριστόφιας δημόσια στη Βουλή «εγιώ να φκάλω Πρόεδρο (της Δημοκρατίας) τον Γιώργο (Ιακώβου) τζια για το Κυπριακόν εν φακκώ πενιάν».
Αναφερόμενος στην απόρριψη από το ΑΚΕΛ του Δυτικού Πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού, του γνωστού ABC, που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς, ο κ. Παπαπέτρου αποκάλυψε ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο αποδοχής του. Όπως είπε, πήγε στα γραφεία του ΑΚΕΛ όταν συνεδρίαζε για το θέμα η Κεντρική Επιτροπή, όταν ο τότε γενικός γραμματέας του κόμματος, Εζεκίας Παπαϊωάννου, κλήθηκε από τον τότε Σοβιετικό πρέσβη Αστάβιν να μεταβεί στην πρεσβεία. Επέστρεψε σε λίγο και εκεί που ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν το σχέδιο, η θέση της Μόσχας ήταν να απορριφθεί «γιατί αναμειγνύονταν στα εσωτερικά της Κύπρου ξένες δυνάμεις». Τρεις χώρες υπέβαλαν σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και θεωρήθηκε «ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου», ενώ η προτροπή (αν όχι εντολή) της Μόσχας για απόρριψή του δεν ήταν. Η πραγματικότητα είναι πως ούτε τότε η Σοβιετική Ένωση, ούτε και σήμερα η Ρωσία θέλει επίλυση του Κυπριακού, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα κλείσει μια πληγή μεταξύ δύο συμμάχων στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν επιθυμεί η Μόσχα. Έτσι, με την παρέμβασή της χάθηκε μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.
Άλλη εξωτερική (κομμουνιστική) παρέμβαση αφορούσε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του 1988. Οι βασικοί υποψήφιοι ήταν δύο: ο Γεώργιος Ιωαννίδης και ο Γιώργος Βασιλείου. Ο Παπαϊωάννου υποστήριζε με θέρμη τον Ιωαννίδη αναφέροντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες του αδελφού κόμματος της Ουγγαρίας ο Βασιλείου ήταν άνθρωπος της Intelligence Service», δηλαδή των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών και αποφασίστηκε η στήριξη του Ιωαννίδη. Όταν όμως έφτασαν στο ΑΚΕΛ φωτογραφίες που τον έδειχναν μασόνο, ο Παπαϊωάννου «πήρε νεότερες πληροφορίες από το αδελφό κόμμα, σύμφωνα με τις οποίες οι πρώτες ήταν λάθος»! Και έτσι κατέληξαν στον Βασιλείου.
Άλλη περίπτωση που δείχνει τον τρόπο λήψης αποφάσεων από το ΑΚΕΛ ήταν η ωμή παρέμβαση της Μόσχας που αφορούσε την εκλογή του διαδόχου του Εζεκία Παπαϊώννου. Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαπέτρου, ο τότε Σοβιετικός πρέσβης στη Λευκωσία Αστάβιν κάλεσε όλα τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και των άλλων οργανώσεων του ΑΚΕΛ, ΠΕΟ, ΕΔΟΝ και ΠΟΓΟ σε γεύμα. Στο γεύμα είχαν καθοριστεί οι θέσεις που θα κάθονταν οι καλεσμένοι: επικεφαλής στο τραπέζι ο Αστάβιν, δεξιά του ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και αριστερά του ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν ήταν καν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά αναπληρωματικό μέλος. «Εγώ που ξέρω από Σοβιετική σημειολογία, σήμερα μάθαμε ποιος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του κόμματος» είπε στον Μιχάλη Παπαπέτρου ο σύντροφός του Ντίνος Κωνσταντίνου. Όπερ και εγένετο. Δηλαδή, η Μόσχα επέλεξε τον επόμενο γ.γ. του ΑΚΕΛ.
Ας μην ξεχνούμε πώς λήφθηκε και η απόφαση για απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Αποφάσισαν και κοιμήθηκαν με το ΝΑΙ και ξύπνησαν με το ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ. Δεν πιστεύω να υπάρχει πιο οξύμωρη πολιτική θέση στην παγκόσμια ιστορία!
Για χρόνια το ΑΚΕΛ υποστήριζε ότι δεν είχε δικές του επιχειρήσεις. Το ψέμα αυτό ξεσκέπασε ο Μιχάλης Παπαπέτρου όταν ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Κληρίδη. Όπως ανέφερε, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, χρειάστηκε να πληρώσει 10.000 λίρες (σε χαρτόσημα κ.λπ.) για να μεταβιβάσει πίσω στο ΑΚΕΛ τις επιχειρήσεις του κόμματος που είχε στο όνομά του.
Αυτό είναι το ΑΚΕΛ και ας μην μας εκπλήττει ο τρόπος που πολιτεύεται.
* Ο Κ. Κυριάκος Ιακωβίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος.






















