

Του Ονασαγόρα
Δεν έχασε στιγμή ο Φούλης. Αμέσως μετά την έκθεση της GRECO που έκανε για άλλη μια φορά ρεζίλι την Βουλή, έστειλε επιστολή στον Αδάμου και τους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας άμεση συζήτηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας. Μεταξύ των προτάσεών του μάλιστα ήταν και η συζήτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, του ασυμβίβαστου και της επιστολικής ψήφου αλλά και συζήτηση των συστάσεων της GRECO και του Γενικού Ελεγκτή.
Μόλις είδε την επιστολή του Φούλη ο πρίγκιπας Νικόλαος άστραψε και βρόντηξε. Δεν αρκέστηκε σε μια ανάρτηση στο Twitter, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για να του πει ότι είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ζητά συζήτηση μέτρων για τη διαφθορά. Κι αυτό γιατί «ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να παρεμποδίζει τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων»». Η Πάφια αλεπού ξέφυγε τον σκόπελο και απάντησε ότι προσπερνά τις προκλήσεις του πρίγκιπα και ζήτησε όλοι μαζί να «κάνουμε πράξη αυτό που διακηρύττουμε καθημερινά. Να θεσπίσουμε τους αναγκαίους μηχανισμούς για πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής».
Το ΑΚΕΛ από την άλλη δεν απάντησε στον Φούλη, ούτε τοποθετήθηκε στις προτάσεις του. Επέλεξε να απαντήσει στην Γιολιτη και μάλιστα σε έντονο ύφος, επειδή η υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από την Βουλή να προωθήσει τις συστάσεις της GRECO που την αφορούν. Κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ ως υπεύθυνη για την κατρακύλα στους δείκτες της διαφθοράς και εμπλοκή του Αναστασιάδη και του υπουργικού του Συμβουλίου σε κρούσματα θεσμικής διαπλοκής καταμετρώντας τα χρυσά διαβατήρια, το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα, τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες και την Ryan Air.
Και ενώ τα κόμματα και οι αρχηγοί τους βρίσκονται σε διαμάχη για το ποιοι μπορούν να συζητούν ή όχι για την διαφθορά και την διαπλοκή, αυτές διευρύνονται και βασιλεύουν…
Αν μη τι άλλο ο Φούλης, που σύμφωνα με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ είναι υπόλογος, τόλμησε και ζήτησε συζήτηση. Τα άλλα κόμματα γιατί την φοβούνται;
Σημαντική αποστολή έχει σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα παρουσιάσει ενώπιον των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και κυρίως τις προθέσεις που εκφράζει το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όπως μου ανέφερε πηγή μου που γνωρίζει, ο Χριστοδουλίδης συντονισμένος με τον Δένδια, με τον οποίο μίλησε χθες, θα θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της για την ανοχή στον Ερντογάν που οδήγησε σε αποθράσυνση. «Μπορεί σήμερα να μην ληφθούν αποφάσεις αλλά θα λάβουμε σαφείς ενδείξεις για τα αντανακλαστικά των 27 ενόψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου στο οποίο θα συζητηθεί ξανά το θέμα των κυρώσεων», μου είπε.
Για τα καλά μπήκε ο κορωνοϊός στο Προεδρικό και έστειλε την κυβέρνηση στο… σπίτι της και τον Νίκαρο και τους υπουργούς στα χημεία. Πέντε τα κρούσματα μέχρι στιγμής στο μέγαρο με τον υπουργό Κώστα Καδή να είναι θετικός και να βρίσκεται, όπως και άλλοι δύο υπουργοί σε καραντίνα. Το υπουργικό ακυρώθηκε και ο Νίκαρος αγχώθηκε. Ευτυχώς το πρώτο τέστ του προέδρου βγήκε αρνητικό. Νουρής και Καρούσος βρίσκονται προληπτικά σε αυτοπεριορισμό αφού είχαν επαφή με τον Κώστα Καδή. Ο φόβος του κορωνοϊού απλώθηκε όμως για τα καλά στην κυβέρνηση και σκέπασε και την Πινδάρου η ηγεσία της οποίας παρευρέθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη με τους υπουργούς και τον Νίκαρο στο Προεδρικό. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης απέκτησε αίφνης πολιτική σημασία και αξία...
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.