ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Το ΑΚΕΛ, ο Παμπορίδης και η προεδρική επίσκεψη Φούλη στο Μαξίμου

= ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στο Μαξίμου με προεδρικό προφίλ

Με αρχηγικό, προεδρικό καλύτερα προφίλ, μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα ο Φούλης για να συναντηθεί αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τον φίλο πρωθυπουργό θα συζητήσει την παρούσα φάση του Κυπριακού και θα επιβεβαιώσει τη θέση και τη βούληση της πλευράς μας για επανέναρξη του διαλόγου στη συμφωνημένη βάση λύσης. Ούτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας που συναντάται με τον Γκουτέρες…

«Με τη φόρα που έχει πάρει δεν αποκλείεται να διευθετήσει και συνάντηση με τον Τατάρ πριν από τον Αναστασιάδη» έλεγε χθες ΑΚΕΛικό στέλεχος, εντεταλμένο να παρακολουθεί από κοντά τις συναγερμικές κινήσεις. 

Πάντως πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο Φούλης φρόντισε να συναντηθεί με τον μεγάλο Νίκο και τον νέο και παλαιό και… παμπάλαιο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη. Όπως μαθαίνω συζήτησαν το αδιέξοδο του Κυπριακού αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες που ο ίδιος ο Φούλης θα επιθυμούσε να αναληφθούν. 

Σύντομα ενδέχεται να έχουμε νεότερα, αφού ξεκαθαρίσει και η θέση του Μητσοτάκη.

Παμπορίδης και κουραφέξαλα

«Κουραφέξαλα» χαρακτήρισε η αγαπημένη μου και πάντα έγκυρη κυρία Γιαννούλα τις πληροφορίες ότι το ΑΚΕΛ επανέφερε για συζήτηση το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη για τις προεδρικές του 2023. Η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, με πληροφόρησε πως όντως το θέμα του Παμπορίδη συζητήθηκε στα ψηλά δώματα του κόμματος, όχι όμως από επιλογή της μικρής ηγετικής ομάδας. Όπως μου είπε, κάποιο στέλεχος του ΑΚΕΛ μαζί με κάποιον πολύ γνωστό ΔΗΚΟϊκό έθεσαν ξανά το όνομα στοχεύοντας σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν ότι «θα μπορούσε να είναι βολική λύση για όλους». Μια θέση που δεν ασπάζονται τα τρία - τέσσερα άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις στην Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά ούτε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος που προωθεί τη δική του υποψηφιότητα, ακόμα και από τα λαγκάδια της Αθηένου. 

Εν ολίγοις, σύμφωνα με την κυρία Γιαννούλα, η «συζήτηση» για τον Παμπορίδη ήταν ολιγόλεπτη για να επιβεβαιωθεί ξανά πως δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή, ούτε για το ΑΚΕΛ, ούτε για το ΔΗΚΟ. «Και αυτό φαίνεται να το κατάλαβαν επαρκώς οι κομιστές της πρότασης», συμπλήρωσε με νόημα. 

Μου είπε και άλλα πολλά για τα ονόματα που διαδίδεται ότι υπάρχουν στην μικρή λίστα του ΑΚΕΛ, όπως τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Αχιλλέα Δημητριάδη αλλά αυτά θα σας τα μεταφέρω στην επόμενη στήλη, λόγω χώρου. 

Θα σας έχω και τις πληροφορίες που μου μετέφερε η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα για την προώθηση της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη στο πριγκιπάτο.  

Κρίνονται σήμερα δύο μεταρρυθμίσεις  

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών για την τύχη της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν και δεν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές με τις τροπολογίες των κομμάτων, η συζήτηση δεν πρόκειται να τραβήξει σε μάκρος. Σε μία ακόμα συνεδρίαση η επιτροπή ενδέχεται να… ξεπετάξει τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες και να οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου η μεταρρύθμιση για την οποία αφιερώθηκαν τόνοι μελανιού και… δεκαετίες συζητήσεων θα γίνει πραγματικότητα. 

Μεγάλο αγκάθι παραμένει ο αριθμός των δήμων. Στην κυβέρνηση αλλά και σε κάποια κόμματα γίνεται αντιληπτό πως αν δεν προωθηθούν τα νομοσχέδια στην ολομέλεια θα υπάρξει νέο, μεγάλο πισωγύρισμα. Ήδη στο ΑΚΕΛ ψήνονται να ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για τη διενέργεια τοπικών εκλογών που αναβλήθηκαν. Από την άλλη όλοι φοβούνται τα αποτελέσματα που πιθανόν να έχουν τοπικές εκλογές σε συνθήκες προεκλογικού για τις προεδρικές.  

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τα κόμματα.

Το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με κάποια κόμματα να επιχειρούν να καταθέσουν τροπολογίες ακόμα και στο παρά πέντε. Κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις και ατέρμονες συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τροπολογίες ετοιμάζουν και η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ αλλά και οι Οικολόγοι. 

Και οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα κριθούν σήμερα από την… σοφία των βουλευτών και θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την υπομονή των πολιτών. 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση